Η ΕΡΤ στο σημείο της συντριβής στο Κίεβο: Άγνωστα ακόμη τα αίτια της τραγωδίας – Ποια τα σενάρια που εξετάζονται

Array

Στην Ουκρανία όπου το πρωί συνετρίβη ελικόπτερο κοντά σε νηπιαγωγείο, βορειοανατολικά του Κιέβου, ξεκληρίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας που επέβαινε στο ελικόπτερο, ενώ υπήρχαν και παιδιά ανάμεσα στα θύματα. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ουκρανία Κώστα Ονισένκο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών από το σημείο της συντριβής και απομακρύνθηκαν τα συνεργεία. Σύμφωνα με κάποιους αυτόπτες μάρτυρες ο πιλότος έπεσε πάνω στην αλάνα η οποία βρίσκεται δίπλα στον παιδικό σταθμό προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση με μια δεκαώροφη πολυκατοικία.

Ήδη έχει συσταθεί ερευνητική επιτροπή προκειμένου να διευκολυνθούνε τα αίτια της τραγωδίας. Υπάρχουν τουλάχιστον τρία τα σενάρια που εξετάζουν οι ουκρανικές αρχές όσον αφορά τα αιτία. Το ένα σενάριο είναι και η δολιοφθορά. Μια από τις εκδοχές είναι, επίσης, ότι πετούσε πολύ χαμηλά λόγω πυκνής ομίχλης και λόγω του πολέμου και ακούμπησε πάνω σε δέντρα ή καλώδια.

«Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος, ακριβώς εδώ και πάνω από εκείνο το σπίτι. Πέντε λεπτά υπήρξε μία έκρηξη, μία μεγάλη φλόγα…το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Το ελικόπτερο ανήκε στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών. Νεκροί είναι και οι εννέα επιβαίνοντες, στους οποίους περιλαμβάνεται σύσσωμη η ηγεσία του: Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Μοναστίρκι, ο υφυπουργός Γέβεν Γένιν και ο γενικός γραμματέας Γιούρι Λουμπκόβιτς.

«Ήταν ένας νέος άνθρωπος, πολύ πατριώτης, έκανε πολλά πράγματα για την Ουκρανία, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. Είναι πραγματικά μία μεγάλη τραγωδία για την Ουκρανία» δήλωσε ο δήμαρχος του Κίεβου, Βιτάλι Κλιτσκό για τον Υπουργό Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, την ώρα της τραγωδίας, παιδιά και προσωπικό βρίσκονταν στο νηπιαγωγείο. Τουλάχιστον τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλα 15 είναι μεταξύ των τραυματιών.

«Ακούσαμε κραυγές, παιδιά έτρεχαν πανικόβλητα και εμείς αρχίσαμε να τα βοηθάμε. Περάσαμε τα παιδιά πάνω από ένα φράχτη, καταφέραμε να σώσουμε ένα αγόρι και δύο κορίτσια. Ένα από τα κορίτσια είχε τραυματιστεί βαριά πιο βαριά από τα άλλα παιδιά, είχε μώλωπες στο πρόσωπο και κοψίματα» αποκάλυψαν αυτόπτες μάρτυρες.

Για μία τρομερή τραγωδία έκανε λόγο ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ μιλώντας στο διεθνές φόρουμ του Νταβός η σύζυγος του δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της.

«Σήμερα είναι μία ακόμα δύσκολη ημέρα για όλους εμάς. Σήμερα είχαμε και άλλες απώλειες γι’ αυτό είμαι ακόμα πιο ευγνώμων απέναντι σας για είστε με το μέρος μας» ανέφερε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα.

Οι ουκρανικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια της συντριβής. Ουκρανοί αξιωματούχοι πάντως δεν έκαναν καμία αναφορά για ρωσική επίθεση τη στιγμή που κατέπεσε το ελικόπτερο, το οποίο, όπως δείχνουν οι εικόνες, λίγο πριν από τη συντριβή του, πετούσε σε χαμηλό ύψος.

Πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη.

«Οι Ουκρανοί και η Ουκρανία έκαναν τα πάντα, όχι τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια για να πάρουμε το στάτους της υποψηφιότητας στην ΕΕ..» είχε δηλώσει ο Ντένις Μοναστίρκι.

Συλλυπητήρια μηνύματα για την τραγωδία έστειλε μεταξύ άλλων η ηγεσία της Ε.Ε.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου / Ανταπόκριση στην Ουκρανία: Κώστας Ονισένκο

Δείτε ακόμη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος