Live – Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Κίεβο από τη Ρωσία – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις 2 Μαρτίου

Σε εξέλιξη είναι βομβαρδισμός του Κιέβου με τα ρωσικά βλήματα να χτυπούν τον πύργο τηλεπικοινωνιών της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ, «για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) στο Κίεβο και οι κάτοικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Την ίδια ώρα το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, δύο εικοσιτετράωρα μετά την άκαρπη συνάντηση στο Γόμελ της Λευκορωσίας.

Στις ανατολικές περιοχές της ουκρανίας, στόχος των φιλορώσων ανταρτών είναι να περικυκλώσουν τη Μαριούπολη όπως παραδέχθηκε ο ηγέτης τους Ντένις Πουσίλιν. Η πόλη από το πρωί δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς. Πάνω από 660.000 άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ.

Το αίτημα της Oυκρανίας για ένταξη της στην ΕΕ επανέλαβε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα του που μεταδόθηκε ζωντανά σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. Το αίτημα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το γεγονός ότι βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη. Με το που άρχισε πάντως η μετάδοση του μηνύματος του Λαβρόφ πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους δυτικών χωρών, αποχώρησαν από την αίθουσα .

Την εφαρμογή capital controls για να ανακόψει την έξοδο των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δημιούργησαν στους επενδυτές «πολιτική πίεση, ενώ η εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα επιτρέψει να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Πολύ κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται η Nord Stream 2 , με έδρα την Ελβετία, η οποία και διέκοψε τις συμβάσεις με τους εργαζόμενους της.

Ο επικεφαλής της περιοχής του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, είπε ότι πύραλοι grad και cruise έπληξαν το κέντρο, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της διοίκησης της πόλης.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες στο Χάρκοβο, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες“, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο, συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια. Λίγο αργότερα, συγκλόνισε με την ομιλία του στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. «Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» τόνισε και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

«Ο Πούτιν αποφάσισε να κάνει την Ουκρανία μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας» τόνισε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Τουλάχιστον 70 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, χθες Δευτέρα, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

Ο ρωσικός στρατός έφτασε την Τρίτη στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, κοντά στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα Κριμαία και στήνει σημεία ελέγχου στα περίχωρά της, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. «Ο ρωσικός στρατός στήνει σημεία ελέγχου στις εισόδους της Χερσώνας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκόρ Κολυχάγιεφ στο Facebook. Λίγο αργότερα, καταγράφηκε σε βίντεο πολιτών ένας πύραυλος, ο οποίος έπληξε συγκρότημα κατοικιών στο κέντρο της πόλης.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από βορρά και από δυτικά καθώς προελαύνουν ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης τόνισε ότι το νότιο λιμάνι της πόλης δέχθηκε σειρά από βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι και να προκληθούν ζημιές σε υποδομές.

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η αποστολή για σήμερα είναι να περικυκλώσουμε απευθείας τη Μαριούπολη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν.

Για έκτη ημέρα οι άμαχοι στη Ζαπορίζια καλούνται να παραλάβουν καφάσια με βόμβες μολότοφ και να φορέσουν το γαλάζιο περιβραχιόνιο των δυνάμεων αντίστασης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ζητά την ένταξη «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από τη ρωσική εισβολή, θα απευθυνθεί σήμερα στις 13.30 ώρα Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός του Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Οι Ουκρανοί είναι οι ήρωες του σημερινού αγώνα για την ελευθερία και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας» σημείωσε ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ και προσέθεσε ότι η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, οκτώ χώρες της ΕΕ στηρίζουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Σε κοινή δήλωσή τους, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία, ζητούν να γίνει δεκτό άμεσα, το αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή απάντηση», ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα (28/2) κατέγραψαν ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου να εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Maxar έκανε επίσης λόγο για συγκέντρωση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Live – Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Κίεβο από τη Ρωσία – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις 2 Μαρτίου

Από το πρωί της Δευτέρας (28/2), η Ρωσία σφυροκοπούσε το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, με την Ουκρανία να μιλά για δεκάδες νεκρούς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα. Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Live – Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Κίεβο από τη Ρωσία – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις 2 Μαρτίου

Επίσης, ρωσικά στρατεύματα, οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή, θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία αποτελεί την προσωποποίηση του κακού, τόνισε σε νέο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Ζελένσκι, και κάλεσε να της απαγορευθεί η πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια και σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου, ενώ η Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ, κατήγγειλε την Μόσχα ότι χθες χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα, στην επίθεσή της, κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ απέρριψε ως «ψευδείς» τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα κατά αμάχων στην Ουκρανία και για την χρήση βομβών διασποράς και θερμοβαρικών βομβών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι επέλεξε το δρόμο των κυρώσεων και όχι τον δρόμο του διαλόγου, ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της.

Λίγο αργότερα, πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους δυτικών χωρών, αποχώρησαν από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό την ώρα της παρέμβασης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, όλα τα μέλη της ειδικής επιτροπής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα εγκαταλείψουν την ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ σήμερα.

Live – Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Κίεβο από τη Ρωσία – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις 2 Μαρτίου
(AP Photo/Marienko Andrew)

Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη βοήθεια, με τη μορφή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και όπλων, ώστε η χώρα να αντισταθεί στη Ρωσία, ανέφερε σήμερα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. Νωρίτερα για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας, συζήτησαν χθες σε τηλεδιάσκεψη, ο Αμερικανός πρόεδρος και πολλοί ξένοι ηγέτες, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει κάθε εισαγωγή αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Εξάλλου, η Mastercard Inc. ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της δυνάμει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, ανακοίνωσε χθες η Τουρκία, η οποία ενημέρωσε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες, να μην διέρχονται τα πολεμικά πλοία τους από την Μαύρη Θάλασσα. Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους, εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

Live – Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Κίεβο από τη Ρωσία – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις 2 Μαρτίου
The central square of Kharkiv, AFP PHOTO

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε νωρίς το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για να συζητήσουν για τις εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα υπηρεσία του ΟΗΕ. “Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν να είναι πολύ υψηλότερος“, σημείωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι 253 από τις απώλειες μεταξύ αμάχων καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος