Nέο διάγγελμα Ζελένσκι: Ήρθε η ώρα να εξεταστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα ρωσικά αεροσκάφη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τους ρωσικούς πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ως απάντηση στην ρωσικό βομβαρδισμό της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.

Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε πώς και από ποιον θα επιβληθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Κάλεσε επίσης να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό το κακό (…) πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σημείωσε ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει 56 πυραυλικά πλήγματα και εκτοξεύσει 113 πυραύλους κρουζ εναντίον της Ουκρανίας τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Πρόσθεσε ότι ένας κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν θα έπρεπε να είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τις συνομιλίες, ο κ. Ζελένσκι είπε το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε», αναφέρθηκε όμως σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

Πηγή: Ρόιτερς με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος