Live: Σε κατάσταση πολιορκίας το Κίεβο — Οι πολίτες στα καταφύγια

 Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται το Κίεβο, όπου ακούγονται εκρήξεις, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στα βόρεια. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δέχεται πυρά από βαρύ πυροβολικό, ενώ οι κάτοικοι κρύβονται σε καταφύγια και σε σταθμούς του μετρό. Οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς το κέντρο του Κιέβου από πολλαπλές κατευθύνσεις, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Οι μάχες είναι σφοδρές με άνδρες της ουκρανικής εθνοφρουράς να προσπαθούν να τις απωθήσουν, με την υποστήριξη πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για ανταρτοπόλεμο.Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Τόνισε ότι κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι συνεχίζεται ο αγώνας στο διπλωματικό μέτωπο. Νωρίτερα, σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Μόσχα για πιθανή κατάπαυση του πυρός. Το Κίεβο ζήτησε από το Ισραήλ να μεσολαβήσει για εκεχειρία.  

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι πολλές ουκρανικές πόλεις δέχονται επίθεση: «Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας».

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Μελιτόπολ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε 2 ρωσικά αεροσκάφη & ένα ρωσικό ελικόπτερο.

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο εκκενώθηκε με τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και τους δημοσιογράφους που για λόγους ασφαλείας βρίσκονταν εκεί να εγκαταλείπουν. Ανάμεσα σε αυτούς και η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ανδριάνα Μαγγανιά.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ για πρώτη φορά ήχησαν σειρήνες στη Ζαπορίζια, ανέφερε ο απεσταλμένος στην ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης και πρόσθεσε ότι στην πόλη υπάρχει συσκότιση.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης έδωσε ανταπόκριση από το καταφύγιο του ξενοδοχείου που διαμένει η αποστολή στη Ζαπορίζια. Όπως είπε στην πόλη επικρατεί ανησυχία καθώς 120 χιλιόμετρα μακριά, η Μελιτούπολη, μετά από σφοδρές συγκρούσεις έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Κατά τον ίδιο, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα κινηθούν βόρεια προς τη Ζαπορίζια ενώ ένα άλλο τμήμα τους θα κινηθεί ανατολικά προς τη Μαριούπολη η οποία απέχει από τη Μελιτούπολη 190 χιλιόμετρα. Οι πληροφορίες που έρχονται είναι ότι η βραδιά θα είναι δύσκολη στη Μαριούπολη καθώς μαίνονται βομβαρδισμοί στα περίχωρα της πόλης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να συμπεριλάβει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη λίστα με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της. Επίσης είπε ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Μόσχα εξαπέλυσε απειλές κατά Φινλανδίας και Σουδίας στην περίπτωση που θελήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να “αναστείλει” τη συμμετοχή όλων των Ρώσων διπλωματών και απεσταλμένων από τα κυριότερα όργανα του οργανισμού “με άμεση ισχύ”, απαντώντας στην “ένοπλη επίθεση” εναντίον της Ουκρανίας.

Σε νέο μήνυμα του ο Πούτιν κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση, τους ηγέτες της οποίας περιέγραψε ως «τρομοκράτες» και «μια συμμορία τοξικομανών και νεοναζί», μια μέρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποσπάσματα «Ουκρανών εθνικιστών» που έχουν αναπτύξει βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές μεγάλων πόλεων για να προκαλέσουν τον ρωσικό στρατό. Όπως είπε οι μάχες που διεξάγονται κατά την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν γίνονται με τον τακτικό ουκρανικό στρατό της, αλλά με εθνικιστικές ομάδες.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απευθύνει προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσμα για διαπραγματεύσεις, το οποίο η Μόσχα ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει θετικά και πως είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία. Μέχρι το απόγευμα με νεότερη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, σημείωνε ότι οι Ουκρανοί αντιπρότειναν να βρεθούν στη Βαρσοβία και μετά από αυτό, όπως σημείωνε υπήρξε παύση στις επικοινωνίες.

Το χρονικό της επίθεσης στο Κίεβο

Στις 4 τα ξημερώματα το Κίεβο συγκλονίζεται από ισχυρές εκρήξεις. Είχε ξεκινήσει ευρείας κλίμακας πυραυλική επίθεση. Στις 11 το πρωί ρωσικές δυνάμεις μπαίνουν στο Κίεβο, στο προάστιο Ομπολόν, εκεί όπου υπάρχουν πολλά κυβερνητικά κτίρια, μόλις 5 χιλιόμετρα από το κέντρο. Στις 12 το μεσημέρι, ο Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε αντίσταση με όπλα και βόμβες μολότοφ. Στις 5 παρά τέταρτο το απόγευμα ουκρανικά τεθωρακισμένα παίρνουν θέσεις μάχης για να αποκρούσουν τη ρωσική προέλαση στην πόλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος