Ρωσικό “ναι” για διάλογο με την Ουκρανία μετά το κάλεσμα Ζελένσκι – Αντιπροσωπεία θα πάει στο Μίνσκ

Διπλό κάλεσμα απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Κρεμλίνου: Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του, τού μετέφερε πως  η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία σε υψηλό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως δήλωση για την ετοιμότητα του Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας είναι «μια κίνηση προς θετική κατεύθυνση, την οποία πρέπει να αναλύσουμε», συμπληρώνοντας πως το Κρεμλίνο εξακολουθεί να θεωρεί τον Βολοντιμιρ Ζελένσκι πρόεδρο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον πρακτορείο RIA  η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο ανά πάσα στιγμή αφού καταθέσουν τα όπλα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, δήλωνε την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Σεργκέι Περεσάντα και τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι «κανείς δεν ετοιμάζεται να τους επιτεθεί, κανείς δεν ετοιμάζεται να τους καταπιέσει, ας επιστρέψουν στις οικογένειες τους, και ας δώσουμε μαζί στον ουκρανικό λαό την δυνατότητα να επιλέξει μόνος του την τύχη του».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «η Ρωσία θα εξασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» και ότι είναι υπέρ του να επιλέξει ελεύθερα το μέλλον του.

Αιχμηρό σχόλιο Ζελενσκι για Ντράγκι

Νωρίτερα εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ μικρής διάρκειας λίγο πριν τις 13.00 στο Κιέβο.  Ενώ επρόκειτο να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Βολοντιμιρ Ζελένσκι και στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι αυτό δεν έγινε. Εν μέσω αεροπορικού αποκλεισμού ένα αεροπλάνο απογειώθηκε από αεροδρόμιο του Κιέβο, με τις φήμες να οργιάζουν για τον ποιον ή ποιους μπορεί να μεταφέρει και πως ποιο προορισμό. Μέσω tweet του ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως την επόμενη φορά θα προσπαθήσει να προσαρμόσει το στρατιωτικό του πρόγραμμα για να συνομιλήσει με τον Μάριο Ντράγκι.

“Η ΕΕ να ενεργήσει πιο γρήγορα”

Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πολιτικολογούν καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν προς το Κίεβο.

«Η Ευρώπη έχει αρκετή ισχύ για να σταματήσει αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι όλα, από την απαγόρευση της εισόδου των Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον αποκλεισμό από το SWIFT και ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι.

«Μπορείτε ακόμη να σταματήσετε αυτήν την επίθεση. Πρέπει να ενεργήσετε με ταχύτητα», είπε.

Πηγή ΕΡΤ, Reuters. RIA
Ανταπόκριση Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος