Live – Το Κίεβο ετοιμάζεται για δύσκολη νύχτα

Το Κίεβο σφυροκοπείται και ανθίσταται σχεδόν δύο 24ωρα. Εκρήξεις και βομβαρδισμοί συγκλονίζουν την πόλη. Όσοι πολίτες δεν εγκαταλείπουν άρον άρον την πρωτεύουσα βρίσκονται στα καταφύγια ή έχουν πάρει τα όπλα. Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες σε πραξικόπημα, αποκαλώντας την κυβέρνηση Ζελένσκι «συμμορία τοξικομανών, νεοναζί και τρομοκρατών» και ο Ουκρανός πρόεδρος, σε βίντεο που ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια, διέψευσε τις φήμες περί αποχώρησής του από τη χώρα και διαμήνυσε ότι θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους.

Οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας επιχειρούν για τον έλεγχο του Κιέβου από τα βόρεια και τα βορειοανατολικά. Οι μάχες είναι σφοδρές μόλις 5 χιλιόμετρα από την καρδιά της πρωτεύουσας, με άνδρες της ουκρανικής εθνοφρουράς να προσπαθούν να τους απωθήσουν. Σε υποστήριξη της Εθνοφρουράς έχουν σπεύσει πολίτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης τους για ανταρτοπόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την ενίσχυση των κυρώσεων, την παροχή αμυντικής βοήθειας και τη σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο εκκενώθηκε με τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής και τους δημοσιογράφους που για λόγους ασφαλείας βρίσκονταν εκεί να εγκαταλείπουν. Ανάμεσα σε αυτούς και η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ανδριάνα Μαγγανιά.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ για πρώτη φορά ήχησαν σειρήνες στη Ζαπορίζια, ανέφερε ο απεσταλμένος στην ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης και πρόσθεσε ότι στην πόλη υπάρχει συσκότιση.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης έδωσε ανταπόκριση από το καταφύγιο του ξενοδοχείου που διαμένει η αποστολή στη Ζαπορίζια. Όπως είπε στην πόλη επικρατεί ανησυχία καθώς 120 χιλιόμετρα μακριά, η Μελιτούπολη, μετά από σφοδρές συγκρούσεις έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Κατά τον ίδιο, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα κινηθούν βόρεια προς τη Ζαπορίζια ενώ ένα άλλο τμήμα τους θα κινηθεί ανατολικά προς τη Μαριούπολη η οποία απέχει από τη Μελιτούπολη 190 χιλιόμετρα. Οι πληροφορίες που έρχονται είναι ότι η βραδιά θα είναι δύσκολη στη Μαριούπολη καθώς μαίνονται βομβαρδισμοί στα περίχωρα της πόλης.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 4 άμαχους που σκοτώθηκαν στα προάστια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να συμπεριλάβει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη λίστα με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της. Επίσης είπε ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Μόσχα εξαπέλυσε απειλές κατά Φινλανδίας και Σουδίας στην περίπτωση που θελήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να “αναστείλει” τη συμμετοχή όλων των Ρώσων διπλωματών και απεσταλμένων από τα κυριότερα όργανα του οργανισμού “με άμεση ισχύ”, απαντώντας στην “ένοπλη επίθεση” εναντίον της Ουκρανίας.

Live – Το Κίεβο ετοιμάζεται για δύσκολη νύχτα
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Σε νέο μήνυμα του ο Πούτιν κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση, τους ηγέτες της οποίας περιέγραψε ως «τρομοκράτες» και «μια συμμορία τοξικομανών και νεοναζί», μια μέρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποσπάσματα «Ουκρανών εθνικιστών» που έχουν αναπτύξει βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές μεγάλων πόλεων για να προκαλέσουν τον ρωσικό στρατό. Οπως είπε οι μάχες που διεξάγονται κατά την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν γίνονται με τον τακτικό ουκρανικό στρατό της, αλλά με εθνικιστικές ομάδες.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απευθύνει προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσμα για διαπραγματεύσεις, το οποίο η Μόσχα ανακοίνωσε πως αντιμετωπίζει θετικά και πως είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, ωστόσο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο πρόλαβαν τις εξελίξεις.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ανδριάνα Μαγγανιά μετεδωσε για πυροβολισμούς κοντά σε κυβερνητικά κτίρια λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «ο εχθρός» βρίσκεται στην περιοχή Όμπολον, περίπου 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας και την ουκρανική Βουλή.

Ενθαρρύνει επίσης τους κατοίκους να φτιάξουν κοκτέιλ μολότοφ για να αμυνθούν, με σχετικές οδηγίες να δίνονται από την κρατική τηλεόραση, ενώ συστήνει στους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο. «Ειρηνικοί πολίτες – Να προσέχετε. Μην βγαίνετε από το σπίτι σας».

Live – Το Κίεβο ετοιμάζεται για δύσκολη νύχτα

Νωρίτερα σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Aπό τα ανατολικά οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης και Γιάννης Σουλιώτης μεταδίδουν ότι κάτοικοι της Μαριούπολης φτάνουν στη Ζαπορίζια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη κατά μήκος του Δνείπερου που όμως φέρεται να κυκλώνεται από ρωσικά τεθωρακισμένα.

Από τη Ζαπορίζια ο Γιώργος Σιδέρης και ο Γιάννης Σουλιώτης μεταδίδουν ότι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη κατά μήκος του Δνείπερου οι μάχες μαίνονται στα περίχωρα. Τα ρωσικά άρματα μάχης είναι σε απόσταση100 χιλιομέτρων, στη Μαλιτούπολη και κατευθύνονται προς την πόλη, η οποία μοιάζει σιγά σιγά με πόλη φάντασμα καθώς οι κάτοικοι κλείνονται στα σπίτια τους περιμένοντας μια δύσκολη νύχτα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στην περιοχή Νταρνίτσκι του Κιέβου. Από τα συντρίμμια χτυπήθηκε συγκρότημα διαμερισμάτων.

Live – Το Κίεβο ετοιμάζεται για δύσκολη νύχτα
(Daniel LEAL / AFP)

Στρατιωτικοί στόχοι δέχθηκαν πλήγματα σε πολλά σημεία της Ουκρανίας και καταστράφηκαν σημαντικές υποδομές, ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μέσα και γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα .

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο στρατος ανατίναξε γέφυρα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, για να ανακόψει την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων.
Live – Το Κίεβο ετοιμάζεται για δύσκολη νύχτα

Στην Ουκρανία, τουλάχιστον 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω 300 τραυματίστηκαν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι, κηρύσσοντας γενική επιστράτευση, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του «αφέθηκε μόνη», και ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του. Παράλληλα είπε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο και κάλεσε τους κάτοικους να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σε νεότερο διάγγελμά του ο Ζελένσκι καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να βοηθήσουν τη χώρα του και να σταματήσουν τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις δεν αρκούν, όπως φάνηκε. «Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας μόνοι μας. Όπως και χθες, οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», είπε ο Ζελένσκι σε νέο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. «Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο.

Την ίδια ώρα, η οργή της Δύσης μετά την εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη μεταφράζεται σε σκληρές κυρώσεις προς τη Μόσχα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη κορυφής, προκειμένου να αναλύσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν». Μάλιστα όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι στη G7 συμφωνήσαμε να μεγιστοποιήσουμε το οικονομικό τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο Πούτιν. Όπως είπε το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς της, VTB.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος