Live: Σκληρές μάχες στην Ουκρανία – Δύσκολη νύχτα για Κίεβο, Χάρκοβο & Μαριούπολη

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία. Σφοδρές εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ στο Κίεβο. Έχουν βομβαρδιστεί τουλάχιστον 4 κατοικημένες συνοικίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ έχει δεχθεί επίθεση και η περιοχή κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου έχει χτυπηθεί αποθήκη καυσίμων. Τον φόβο εντείνουν και οι δορυφορικές εικόνες που αποτυπώνουν μία τεράστια ρωσική φάλαγγα μήκους 65 χλμ να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά του Κιέβου. Στη βορειοδυτική Ουκρανία, τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα όταν επλήγη πολυκατοικία στην πόλη Ζιτόμιρ από ρωσικό πύραυλο που στόχευε παρακείμενη αεροπορική βάση, όπως ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ολονύχτια μάχη στο Χάρκοβο, που σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις. Εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα κοντά σε αεροπορική βάση στο Χάρκοβο, όπου επλήγη αποθήκη πυρομαχικών.

Ενδείξεις υπάρχουν για αλλαγή στρατηγικής του Βλαντίμιρ Πούτιν στον επιχειρησιακό τομέα, με στόχο να καμφθεί η αντίσταση του ουκρανικού στρατού. Οι επιθέσεις κατά του πύργου τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο αποκαλύπτουν ότι πλέον συμπεριλαμβάνονται και νευραλγικής σημασίας πολιτικοί στόχοι, ενώ η αιματηρή επίθεση στο Χάρκοβο, με 18 αμάχους νεκρούς, καταδεικνύει την αγριότητα που έχει προσλάβει πλέον ο πόλεμος. Στη Μελιτόπολη, Ουκρανοί πολίτες μπαίνουν μπροστά στα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα για να σταματήσουν την προέλαση τους.

Στα νοτιοανατολικά, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ σχεδόν περικυκλωμένη είναι η Μαριούπολη, που ζει δύσκολες ώρες, με βομβαρδισμούς. Επιχείρηση διαφυγής των Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη ζώνη εκεί θα διεξαχθεί την Τετάρτη.  Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει το πρωί ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα δυτικά, αποφασίστηκε να απομακρυνθούν μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να φύγουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη νότια πόλη Χερσώνα, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτήριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο.


Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφερε ελάχιστη πρόοδο. Ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε για στοχοποίηση τεχνολογικών υποδομών και καλούσε τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά σε συγκεκριμένες «εγκαταστάσεις που σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες» να απομακρυνθούν. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ, «για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) στο Κίεβο και οι κάτοικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Την ίδια ώρα το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι την Τετάρτη 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, δύο εικοσιτετράωρα μετά την άκαρπη συνάντηση στο Γόμελ της Λευκορωσίας.

Στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, στόχος των φιλορώσων ανταρτών είναι να περικυκλώσουν τη Μαριούπολη όπως παραδέχθηκε ο ηγέτης τους Ντένις Πουσίλιν. Η πόλη από το πρωί δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς. Πάνω από 660.000 άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο το γεγονός ότι βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη. Με το που άρχισε πάντως η μετάδοση του μηνύματος του Λαβρόφ πολλές αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους δυτικών χωρών, αποχώρησαν από την αίθουσα .

Την εφαρμογή capital controls για να ανακόψει την έξοδο των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δημιούργησαν στους επενδυτές «πολιτική πίεση, ενώ η εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα επιτρέψει να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη τις πρώτες συνέπειες. Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 που εδρεύει στην Ελβετία και απέλυσε 140 εργαζόμενους. Στον χορό των κυρώσεων μπήκαν η Μastercard και η Visa, αποκλείοντας πολλούς ρωσικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Τέσσερα μέλη του γραφείου του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, επιτελικού στελέχους της ρωσικής εταιρείας αερίου Rosneft, παραιτήθηκαν, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ως αντίδραση στο γεγονός ότι το ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας αποφεύγει να καταγγείλει τη ρωσική εισβολή.

Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο, συνιστά κρατική τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια. Λίγο αργότερα, συγκλόνισε με την ομιλία του στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. «Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» τόνισε και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

«Ο Πούτιν αποφάσισε να κάνει την Ουκρανία μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας» τόνισε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Τουλάχιστον 70 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, χθες Δευτέρα, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

Ο ρωσικός στρατός έφτασε την Τρίτη στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, κοντά στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα Κριμαία και στήνει σημεία ελέγχου στα περίχωρά της, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. «Ο ρωσικός στρατός στήνει σημεία ελέγχου στις εισόδους της Χερσώνας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκόρ Κολυχάγιεφ στο Facebook. Λίγο αργότερα, καταγράφηκε σε βίντεο πολιτών ένας πύραυλος, ο οποίος έπληξε συγκρότημα κατοικιών στο κέντρο της πόλης.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από βορρά και από δυτικά καθώς προελαύνουν ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης τόνισε ότι το νότιο λιμάνι της πόλης δέχθηκε σειρά από βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι και να προκληθούν ζημιές σε υποδομές.

Ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στοχεύουν να περικυκλώσουν το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η αποστολή για σήμερα είναι να περικυκλώσουμε απευθείας τη Μαριούπολη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν.

Για έκτη ημέρα οι άμαχοι στη Ζαπορίζια καλούνται να παραλάβουν καφάσια με βόμβες μολότοφ και να φορέσουν το γαλάζιο περιβραχιόνιο των δυνάμεων αντίστασης.

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Κανείς δεν θα μάς λυγίσει – Αποδείξτε μας ότι δεν θα μάς αφήσετε μόνους

Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία της, τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλώντας εξ αποστάσεως στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες , όπου καταχειροκροτήθηκε μέσα σε έντονα φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα. Ακόμη και οι διερμηνείς λύγισαν.

«Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ίσοτιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε, ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Χάρκοβο και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελεύθερία». Παράλληλα, είπε ότι δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

Να σημειωθεί, ότι τα μέλη του ΕΚ χειροκρότησαν παρατεταμένα τόσο τον Πρόεδρο της Ουκρανίας όσο και εκπροσώπους της χώρας που βρίσκονται στο κοινοβούλιο, ενώ ακόμη και οι διερμηνείς που μετέφραζαν την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν εμφανώς φορτισμένοι.

Την αεροπορική εμπλοκή του ΝΑΤΟ ζητά με μήνυμα του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, όμως ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και δεν επιζητεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters – Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Διαβάστε επίσης:

Χάρκοβο: Συγκλονιστικό βίντεο με τους διασώστες να αναζητούν τραυματίες και θύματα των βομβαρδισμών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος