Συγκλονίζουν οι εικόνες από τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία (video)

Ο κλοιός γύρω από το Κίεβο σφίγγει, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον Πύργο της τηλεόρασης στην καρδιά της πρωτεύουσας και κόβουν τη μετάδοση εθνικών τηλεοπτικών δικτύων, κάνοντας ξεκάθαρο ότι σκληραίνουν την τακτική τους. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

Λίγη ώρα το ρωσικό υπουργείο άμυνας προειδοποιoύσε ότι θα χτυπήσει το κτίριο της υπηρεσίας ασφαλείας της ΕΣΜΠΕΟΥ αλλά και κτίρια των ειδικών δυνάμεων, αλλά όχι και την κατασκευή ύψους 385 μέτρων. Οι αποβάθρες στο σιδηροδρομικό σταθμό γεμίζουν κατοίκους που ψάχνουν οδό διαφυγής.

Ο Δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο αναφέρει: «Η κατάστασή μας είναι περίπλοκη. Ο εχθρός είναι κοντά στα περίχωρα της πρωτεύουσας.Οι ένοπλες δυνάμεις μας πολεμούν ηρωικά για τη γη μας».

Με το ρωσικό στρατό να βρίσκεται στην έκτη μέρα της εισβολής και το Κίεβο να αντέχει ακόμα στήνοντας οδοφράγματα σε όλη την πόλη, η Μόσχα φαίνεται πως ετοιμάζει επιχείρηση σοκ και δέος με στρατιωτικό κονβόι μήκους 60 χιλιομέτρων που πλησιάζει από βορρά, αν και μετ’ εμποδίων.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία (video)
Kίεβο (AP Photo/Vadim Ghirda)

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι: «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε για τα σχέδιά τους, έχουν μείνει πίσω στον προγραμματισμό τους και έχουν αντιμετωπίσει πιο σκληρή αντίσταση από αυτή που ανέμεναν».

Προς ενίσχυση των Ρώσων ετοιμάζονται και οι Λευκορώσοι με 300 άρματα μάχης ήδη στα σύνορα, όπως υποστηρίζει το Κίεβο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε επιπλέον στρατιώτες στη μεθόριο, για την προστασία της χώρας του όπως δηλώνει: «Αυτές είναι καλά εκπαιδευμένες τακτικές μονάδες που είναι έτοιμες να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση και εχθροπραξίες εναντίον της Λευκορωσίας».

Κι’ ενώ το ρωσικό υπουργείο τονώνει το ηθικό δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες από τη ρωσική επέλαση στην Ουκρανία όπως υποστηρίζει, σμήνος ρωσικών ελικοπτέρων πετάει πάνω από τον Δνείπερο ποταμό, με τις ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίπτουν τουλάχιστον δύο εξ αυτών.

Μετά την πρωτεύουσα το δεύτερο μέτωπο στο οποίοι οι Ρώσοι εντείνουν τις επιχειρήσεις του είναι από το νότο στη Μαριούπολη. Ο δήμαρχος δηλώνει ότι δέχονται επιθέσεις με πυρά πυροβολικού και πυραύλους Γκραντ ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές και η Μόσχα δηλώνει ότι έχει πλέον υπό τον έλεγχό της όλη την ακτογραμμή της θάλασσας του Αζόφ.

«Οι προωθημένες δυνάμεις της Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ έφτασαν στα διοικητικά όρια της περιοχής του Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τις Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που πλέον έχουν τον έλεγχο των ακτών της Ουκρανίας στη Θάλασσα του Αζόφ», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Υπό ρωσικό κλοιό στο νότο βρίσκεται και η Χερσώνα. Η στρατηγικής σημασίας πόλη στις όχθες του Δνείπερου βρίσκεται περικυκλωμένη από εκατοντάδες ρωσικά στρατεύματα, ενώ κονβόι του ΟΑΣΕ εγκαταλείπει την περιοχή, με τον δήμαρχο να κάνει δραματική έκκληση: «Η πόλη δέχεται επίθεση, κατοικίες, αστικές υποδομές καίγονται. Αν με ακούν οι Ρώσοι στρατιώτες και οι διοικητές τους αφήστε την πόλη μας, μην βομβαρδίζετε πολίτες!»

Παρά την επιβεβαίωση ότι 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στην πόλη Οκτίρκα, οι πολίτες αντιστέκονται, συνεχίζοντας να ετοιμάζουν μολότοφ σε κάθε γωνιά.

Στη Μελιτόπολη που βρίσκεται υπό κατοχή κάτοικοι αποκαλούν φασίστες τα ρωσικά στρατεύματα και τους φωνάζουν να φύγουν. Ενώ στην βόρεια πόλη Τσερνίκιφ, Ουκρανοί τραγουδούν τον εθνικό τους ύμνο μπροστά σε ρωσικό άρμα μάχης.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος