Επικίνδυνη ανάφλεξη στο Ντονμπάς – ΗΠΑ: Μέχρι και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα γύρω από την Ουκρανία

Εντείνεται η ρωσο-ουκρανική κρίση, με επικίνδυνη ανάφλεξη τις τελευταίες ώρες στην ανατολική Ουκρανία, στο Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων αυτονομιστών, κυρίως στο Ντονέτσκ, όπου ηχούν σειρήνες. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο του Ντονέτσκ κοντά σε κυβερνητικό κτήριο των αυτονομιστών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για νέους βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ, όπου και νωρίτερα σημειώθηκαν αεροπορικές επιδρομές. Είχε προηγηθεί βομβαρδισμός κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, της Ρωσίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση, η Μόσχα θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ενώ εξαπολύει μια εκστρατεία για να διαδώσει μαζική παραπληροφόρηση, να αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές θέσεις και σε πολιτικές υποδομές, με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, διέψευσε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς και ότι σχεδίασε σαμποτάζ στην πόλη Χορλίφκα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» νωρίτερα την Παρασκευή.

Οι ηγέτες των αυτόνομων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν την εκκένωση των κατοίκων προς τη νοτιοανατολική Ρωσία, για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς. ενώ δίνεται προτεραιότητα στην απομάκρυνση των γυναικόπαιδων και των ηλικιωμένων.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να οργανώσει την υποδοχή των προσφύγων στο Ροστόφ της Ρωσίας, αλλά και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, όπως και το 2014, μπορεί να φθάσουν στην περιοχή του Ροστόφ από το Ντονμπάς εξαιτίας της όξυνσης της κατάστασης στα σύνορα των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αλεξάντρ Μπαραντάι.

«Κυνικό ελιγμό» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στο Ντονμπάς σημειώνονται αψιμαχίες, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Ευρώπη, οι συρράξεις στην περιοχή είναι οι χειρότερες από το 2015, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 80 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού Στρατού και αυτονομιστές τις προηγούμενες 24 ώρες.

Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία στη Δύση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι τις τελευταίες 24-48 ώρες «βλέπουμε σενάρια προβοκάτσιας» στην περιοχή και πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου, δεν έχουν αποσυρθεί από τα ουκρανικά σύνορα.

Μέχρι και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να βρίσκονται στα σύνορα γύρω από την Ουκρανία, ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ. Όπως είπε, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί αριθμούν συνολικά από 169.000 στρατιώτες έως 190.000 στα ουκρανικά σύνορα, σε Ρωσία και Λευκορωσία αλλά και εντός του ουκρανικού εδάφους, στο Ντονμπάς, στην περιοχή των ρωσόφωνων αυτονομιστών καθώς και στην κατεχόμενη Κριμαία. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που είχαν εκτιμήσει οι Αμερικανοί στις 30 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και το Σάββατο θα παρακολουθήσουν μαζί μεγάλες ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι ΗΠΑ επιμένουν μέσω του υπουργού Άμυνάς τους, ότι οι Ρώσοι δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους, ενώ η Μόσχα δίνει νέες εικόνες στη δημοσιότητα από την επιστροφή στις στρατιωτών της στις βάσεις τους.

Βομβαρδισμοί στα ανατολικά της χώρας

Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν πως δέχθηκαν δύο νέες επιθέσεις με όλμους από τις ουκρανικές δυνάμεις, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της έντασης.

Βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στην Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη αυτή, η οποία επλήγη και χθες από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο.

Η κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, παραμένει τεταμένη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα ελιχθεί όπως νωρίτερα μετέδιδε, απο τη Μαριούπολη, ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης.

Η ανησυχία της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ εδράζεται στις νέες δορυφορικές φωτογραφίες, που φέρονται να δείχνουν ενίσχυση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Η Μόσχα αρνείται πως σχεδιάζει επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία  και συνεχίζει να  αποσύρει μέρος των δυνάμεών της, μετά την ολοκλήρωση  στρατιωτικών ασκήσεων και δίνει νέο βίντεο στη δημοσιότητα με την απόσυρση αρμάτων μάχης πάνω σε τρένο.Επικίνδυνη ανάφλεξη στο Ντονμπάς – ΗΠΑ: Μέχρι και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα γύρω από την Ουκρανία

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Αχιλλέας Πατσούκας,  σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας «ένα ακόμα στρατιωτικό κλιμάκιο με προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό των μονάδων του στρατού αρμάτων μάχης της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας μετακινήθηκε στο σημείο μόνιμης ανάπτυξης στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων».

Επίσης  δέκα βομβαρδιστικά Σουχόι Su-24 τα οποία έχουν τη βάση τους στην χερσόνησο της Κριμαίας, μετακινήθηκαν σε άλλες αεροπορικές βάσεις στο πλαίσιο γυμνασίων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία ωστόσο ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή το Σάββατο, υπό την διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.

Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, «να δοκιμάσουν την ετοιμότητα» των στρατιωτικών δυνάμεων και «την αξιοπιστία των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «διαβεβαίωσε» ότι πρόκειται για μία «διαδικασία εκπαίδευσης ρουτίνας», της οποίας «προηγήθηκε μία ολόκληρη σειρά γνωστοποιήσεων προς διάφορες χώρες μέσω διαφόρων διαύλων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Ανησυχία επικρατεί και στο Λονδίνο. Σύμφωνα με Βρετανό ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, που επικαλούνται οι Τάιμς του Λονδίνου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση για εισβολή.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Την καταδίκη της ΕΕ για τον αναφερόμενο βομβαρδισμό νηπιαγωγείου στην Ουκρανία εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και των συμφωνιών του Μινσκ. Κάλεσε για άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της βίας και πρόσθεσε ότι η ΕΕ παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι η ΕΕ έχει έτοιμο το πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Αν όμως η Δύση ανησυχεί για τα Ουκρανικά σύνορα άλλο τόσο ανήσυχη εμφανίζεται και η  Μόσχα με την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και το Κρεμλίνο να σχολιάζει ότι η κατάσταση εκεί παρουσιάζεται εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη.

Στο Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι από ουκρανικής πλευράς δεν σχεδιάζονται επιθετικές ενέργειες κατά των εδαφών των φιλορώσων αυτονομιστών ή κατά των εδαφών της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαίας. Ο ίδιος αξιολογεί πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας κλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης είναι μικρή.

Στο Μόναχο ξεκίνησε η ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται εκεί και αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να έχει μπαράζ σημαντικών διπλωματικών επαφών.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο».

Αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες αναμένονται από σήμερα στο ραντεβού του Μονάχου,  Απών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Αποστολή: Γιάννης Σουλιώτης

Ανταπόκριση: Αχχιλέας Πατσούκας

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, AP, AFP, dpa, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος