Κρίση στην Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη στο Ντονέτσκ κοντά σε κυβερνητικό κτήριο των αυτονομιστών

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το απόγευμα στο Ντονέτσκ κοντά σε κυβερνητικό κτήριο των αυτονομιστών, στο Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων αυτονομιστών, στην ανατολική Ουκρανία. Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για νέους βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ. Η επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, εντείνει την ανησυχία για επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Η έκρηξη στο Ντονέτσκ προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις προκλήσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, της Ρωσίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση, η Μόσχα θα κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση.

«Παρακολουθούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ενώ εξαπολύει μια εκστρατεία για να διαδώσει μαζική παραπληροφόρηση, να αυξήσει τους βομβαρδισμούς σε ουκρανικές θέσεις και σε πολιτικές υποδομές, με όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ και να κλιμακώσει την κατάσταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, διέψευσε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς και ότι σχεδίασε ένα σαμποτάζ στην πόλη Χορλίφκα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Εκκένωση του πληθυσμού στο Ντονμπάς

Οι ηγέτες των αυτόνομων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν την εκκένωση των κατοίκων προς τη νοτιοανατολική Ρωσία, για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς. Ανέφεραν ότι η Ρωσία συμφώνησε ώστε να βρεθούν κατάλληλα καταλύματα, ενώ δίνεται προτεραιότητα σε γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

O Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να οργανώσει την υποδοχή των προσφύγων στο Ροστόφ της Ρωσίας, αλλά και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα.

Ο Κυβερνήτης της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκολούμπεφ απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με αίτημα να παράσχει επείγουσα βοήθεια στην περιοχή μέσω του ομοσπονδιακού κέντρου σε σχέση με μια απροσδόκητη μεγάλη εισροή προσφύγων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Πούτιν συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον αναπληρωτή υπουργό Έκτακτης Ανάγκης Αλεξάντερ Τσουπριγιάν και του έδωσε εντολή να πετάξει επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπου εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Κυνικό ελιγμό» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση εκκένωσης περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και τη μεταφορά των πολιτών στη Ρωσία, θεωρώντας ότι εντάσσεται στην προετοιμασία μιας στρατιωτικής επίθεσης από τη Μόσχα.

«Είναι κυνικό και σκληρό να χρησιμοποιείς ανθρώπους σαν πιόνια για να στρέψεις την προσοχή του κόσμου μακριά από το γεγονός ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της ενόψει μιας επίθεσης», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ανάφλεξη στο Ντονμπάς

Η ημέρα ξεκίνησε με βομβαρδισμούς σε περιοχές του Λουγκάνσκ και κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους ρωσόφωνους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Ευρώπη, οι συρράξεις στο Ντονμπάς είναι οι χειρότερες από το 2015, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 80 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού Στρατού και αυτονομιστές τις προηγούμενες 24 ώρες, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.

Οι εξελίξεις εντείνουν την ανησυχία στη Δύση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι τις τελευταίες 24-48 ώρες «βλέπουμε σενάρια προβοκάτσιας» στην περιοχή και πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου, δεν έχουν αποσυρθεί από τα ουκρανικά σύνορα.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος