Μόσχα – Νίκος Δένδιας: Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή – Τι είπε ο Λαβρόφ για το φυσικό αέριο

Η ασφάλεια στην Ευρώπη, με έμφαση στο Ουκρανικό και στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκεϊ Λαβρόφ, στη Μόσχα. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο. Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι τουρκικές προκλήσεις. «Καπρίτσιο η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ»,  είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα «σέβεται τόσο τις ανησυχίες της Ρωσίας όσο και των υπολοίπων» προειδοποιώντας παράλληλα ότι ένας πόλεμος θα έχει μόνον χαμένους. Ο Σεργκέι Λαφρόφ θέλησε να εκφράσει «τη θέση της Ρωσίας για τη διευθέτηση των διαφορών, σαν και αυτών που έχουν Ελλάδα και Τουρκία, στη βάση των συμβάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών, περιλαμβανομένης της αρχής της αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών».

«Βρεθήκαμε με τη Ρωσία  στο ίδιο πλευρό εναντίον του ναζισμού, υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη- Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας στην ενέργεια, στον τουρισμό,  την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο για όλα τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη»

Επικαλούμενος τις διεθνείς συνθήκες σεβασμού της ευρωπαϊκής ασφάλειας και εδαφικής κυριαρχίας, τόνισε ότι η Ελλάδα τις σέβεται και τις υπηρετεί.

Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκει η Ελλάδα αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις καλές σχέσεις μας με τη Ρωσία επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «πάντα η Ελλάδα ήταν υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου».

«Ακούμε με προσχή τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά της και λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των υπολοίπων»

Πρεσβεύουμε διάλογο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στηρίζουμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τήρησης των συμφωνιών του Μίνσκ, πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.
Σε ειδική αναφορά στην ελληνική ομογένεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ο,τι χρειάζεται για να την προστατεύσει.
Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή θα είμαστε όλοι χαμένοι, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Σ. Λαβρόφ: Μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία με την Ελλάδα

H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024, είπε ο Σεργκέι Λαφρόφ.

Αύξηση 67% παρουσίασε η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα κι έφτασε τα 4,5 δισ, που συνιστά ρεκόρ από το 2012, πρόσθεσε.

Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών».

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν είναι ο πρώτος χρόνος που το καθεστώς του Κιέβου με τον πλέον βάναυσο τρόπο παραβιάζει τις υποχρεώσεις του. Και κάθε φορά που καταφέρνουνε να συμφωνήσουμε για τα επιπλέον μέτρα κατάπαυσης του πυρός, τα σαμποτάρει», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε:

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ακριβώς για λύσεις και για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Οχι μόνο για το καπρίτσιο του Ζελένσκι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά για την ασφάλεια των χωρών όλης της περιοχής μας, της περιοχής του ΟΑΣΕ επί των εγγράφων που έχουν υπογραφτεί στο ανώτερο επίπεδο που προβλέπουν το αδιαίρετο της ασφάλειας με όλη τη σημασία της λέξης.

«Η Τουρκία συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις»

Σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας που όπως είπε, «συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ανατολική Ευρώπη».

Aπαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του απεσταλμένου της ΕΡΤ Πιέρρου Τζανετάκου, ο Νίκος Δένδιας, ανέφερε: «Η Τουρκία διατηρεί μια στρατιά στο Αιγαίο απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Έχει εκδώσει κάζους μπέλι απειλή πολέμου αν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της που προβλέπεται από το Δίκαιο της θάλασσας. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι προσχηματικές. Η συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση αφορούσε όχι την Τουρκία αλλά την ανησυχία της τότε Σοβιετικής Ένωσης υπέρ της οποίας συνομολογήθηκε τότε η αποστρατιωτικοποίηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος