A. Μπέρμποκ: Λογική διαλόγου η απάντηση στη λογική απειλών στρατιωτικής βίας

Βερολίνο, Γιώργος Παππάς

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ αξιοποιεί την 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια για να στείλει μήνυμα διαλόγου στη Ρωσία.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν σοβαρό διάλογο για την ασφάλειας όλων», είπε η Μπέρμποκ αναχωρώντας από το Βερολίνο για το Μόναχο προκειμένου να πάρει μέρος στη Διάσκεψη. Η Γερμανίδα υπουργός εκλαμβάνει τις διαβουλεύσεις που θα έχει στο περιθώριο της Διάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας G7, αλλά και στο λεγόμενο Σχήμα της Νορμανδίας, ως ευκαιρία να δοθεί αυτό το μήνυμα στην πλευρά της Ρωσίας.

«Η Ρωσία, με την άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που προέρχονται από τον Ψυχρό Πόλεμο, θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής τάξης ειρήνης», τόνισε η Μπέρμποκ. Στόχος των διαβουλεύσεων με τους συμμάχους είναι «πως θα αντιτάξουμε στη λογική των απειλών βίας και στρατιωτικής κλιμάκωσης μία λογική του διαλόγου».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η Μόσχα αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους της στη Διάσκεψη του Μονάχου και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτές συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά. Κάλεσε τη Ρωσία να προχωρήσει σε «σοβαρά βήματα αποκλιμάκωσης. Δηλώσεις για πρόθεση διαλόγου πρέπει να συνοδεύονται με πραγματικές προτάσεις για διάλογο, και εξαγγελίες για απόσυρση στρατευμάτων πρέπει να μπορούν να επαληθευτούν».

Η γερμανική προεδρεία στην ομάδα G7 αξιοποιεί τη Διάσκεψη του Μονάχου για μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G7.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, αν στην συνάντηση αυτήν θα τεθεί και η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το ατομικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσείν Αμίρ Αμπτολαχιάν θα πάρει μέρος στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπως επίσης και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος