Τουρκία: Εκλογικό θρίλερ εν μέσω «βρώμικου» πολέμου – Δ. Σταθακόπουλος και Γ. Μανδαλίδης αναλύουν τις δηλώσεις των δύο υποψηφίων

Για το τεταμένο κλίμα και το αμφίρροπο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά την αιφνίδια απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου μίλησαν στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, διδάκτωρ Παντείου, νομικός και τουρκολόγος και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Μανδαλίδης ο οποίος παρατήρησε ότι ακυρώνονται οι προβλέψεις και αποκαλύπτονται οι όροι του βρώμικου πολέμου με τους οποίους διεξάγεται η εκλογική κούρσα στην Τουρκία.

Μιλώντας στην απρόσμενη παραίτηση του Μουχαρέμ Ιντζέ, μετά τη δημοσίευση απειλητικού βίντεο στο Twitter (τουίτερ), το οποίο τον ενέπλεκε σε μια ερωτική υπόθεση αναφέρθηκε στο πώς έγινε η διαχείριση του γεγονότος από τους αντιπάλους του. «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για συνωμοσία τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εις βάρος του Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με μια ανάρτησή του αργά το βράδυ έδειξε τη Ρωσία ως υπεύθυνη για επιχείρηση που διεξάγει στη διάρκεια των εκλογών στην Τουρκία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να αγγίζει το 49%την πρώτη Κυριακή των εκλογών καταλαμβάνοντας την πρωτιά, μόλις 5 μονάδες από το 54 % που θα του εξασφαλίσει την απόλυτη επικράτηση. «Σήμερα είχαμε μια περίεργη ανάρτηση από τον διευθυντή του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού μέσου TELE1, ο οποίος έκανε λόγο ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από μια ομάδα που εισήλθε στην Τουρκία από τη Γεωργία»

Στο τοξικό εκλογικό κλίμα στη Τουρκία, όπως κλιμακώνεται δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι ένα πεδίο μάχης και των άλλων δυνάμεων -δηλαδή της Δύσης και της Αμερικής- οι οποίοι καταφανώς στηρίζουν και με τον έντυπο Τύπο την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου», την ώρα που όπως είπε, η Ρωσία στηρίζει τον πρόεδρο Ερντογάν.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί μετά την παραίτηση Ιντζέ

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, όποιος και αν είχε αντίπαλο απέναντί του, ερχόταν στις δημοσκοπήσεις δεύτερος. Θεωρώ ότι το σύστημα Ερντογάν ήταν προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο. Σαφώς έγινε προσπάθεια με τον Ιντζέ να αποσπάσει ένα κομμάτι από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» σημείωσε. Αναφορικά με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση ο κ. Σταθακόπουλος τόνισε ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν υπό την έννοια ότι 1% – 1,5% που φαινόταν ότι παίρνει το Ιντζέ τώρα πάει στον Κιλιτσντάρογλου, αλλά εφόσον δεν πιάνει καταφανώς το 50% θεωρώ ότι είναι σφόδρα πιθανό να πάμε στον δεύτερο γύρο υπό τον όρο ότι ο Ογάν να παραμείνει τρίτος υποψήφιος» εκτίμησε ο δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν αποσυρθεί και ο Σινάν Ογάν, ο τέταρτος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές τότε «δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε δεύτερο κύκλο την Κυριακή στις 28 Μαΐου και το αποτέλεσμα θα είναι αύριο».

Όσον αφορά στην στρατηγική της αντιπολίτευσης που στοχεύει στους αναποφάσιστους και στη λεγόμενη «χαμένη ψήφο» ο κ. Σταθακόπουλος δήλωσε ότι έχουν περάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι και η μία ψήφος μετράει, προσθέτοντας ότι «η ψυχολογία θα παίξει έναν τεράστιο ρόλο στην ψήφο της τελευταίας στιγμής» Ο νομικός και τουρκολόγος, μιλώντας στη δημοσιογράφο Βούλα Μαλλά πρόσθεσε ότι η Ανατολία και γενικώς οι περιοχές που ψηφίζουν Ερντογάν καθοδηγούμενες από κομματάρχες θα πάνε να ψηφίσουν τον Ερντογάν.

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος