Τουρκία: Δημοσκόποι δίνουν την πρωτιά στον Κιλιτσντάρογλου – Προειδοποίηση για απόπειρα δολοφονίας του από έγκριτο δημοσιογράφο

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία όπου ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φέρεται να κάνει την ανατροπή και να πέρνει την πρωτιά από τον Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας KONDA, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 49,3% των ψήφων και ο Ερντογάν το 43,7%. Ο Σινάν Ογάν συγκεντρώνει 4.8% και ο αποσυρθείς Μουχαρέμ Ιντζέ ποσοστό 2.2%. Ταυτόχρονα, ο Κιλιτσντάρογλου, φέρεται να κερδίζει τον δεύτερο γύρο των εκλογών με 51,3%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll.

Ωστόσο την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η σημερινή ανάρτηση του γνωστού δημοσιογράφου Μερντάν Γιανάρντα, διευθυντή του αντικυβερνητικού καναλιού TELE1, ο οποίος στο λογαριασμό του στο Twitter προειδοποιεί για το ενδεχόμενο δολοφονίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Νομίζω ότι ένα σημαντικό γεγονός που θα επηρεάσει βαθιά την πολιτική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας πρέπει να κοινοποιηθεί στο κοινό, έστω και αργά. Γιατί εμπιστεύομαι την πηγή μου» έγραψε ο Γιανάρτα βάζοντας «φωτιά» στο ιδιαίτερα τεταμένο πολιτικό σκηνικό πρις από τις εκλογές της 14ης Μαϊού. Ο έγκριτος δημοσιογράφος στην ανάρτησή του κατήγγειλε ότι στη χώρα βρίσκεται ομάδα από τη Γεωργία για τη δολοφονία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πώς αλλάζει τις ισορροπίες η παραίτηση Ιντζέ

«Εκπρόσωποι του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου δηλώνουν στη Χουριέτ ότι η απόσυρσή του Μουχαρέμ Ιντζέ από τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών δεν έχει νόημα από την άποψη του εκλογικού νόμου. Όλες οι εργασίες επιλογής συνεχίζονται. Η προθεσμία για απόσυρση έχει παρέλθει. Δεν αλλάζουν ούτε τα τυπωμένα ψηφοδέλτια. Στις προεδρικές εκλογές στο εσωτερικό της Τουρκίας χρησιμοποιείται το ίδιο ψηφοδέλτιο με το εξωτερικό. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν τον υποψήφιο που έχει αποσυρθεί. Οι ψήφοι στο εξωτερικό για τον κ. Ιντζέ θεωρούνται επίσης έγκυρες. Όμως εάν ο Ίντζέ κερδίσει με 50+1 τοις εκατό, δεν θα λάβει εντολή. Διενεργείται δεύτερος γύρος εκλογών και οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους περνούν στον δεύτερο γύρο» μετέδωσε η Αριάννα Φερεντίνου.

Στην ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη επισήμανε ότι αποχώρηση του κ. Ιντζέ δεν δημιουργεί νέα νομική κατάσταση. «Κάθε διαδικασία θα συνεχιστεί ως έχει. Οι ψήφοι θα ισχύουν. Ακόμα κι αν ο κ. Ιντζέ παραιτηθεί, το όνομά του θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο, οπότε οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και οι ψήφοι θα καταμετρηθούν. Με άλλα λόγια, η δήλωση αποχώρησης έχει μόνο πολιτικές συνέπειες, όχι νομικές».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανδαλίδης δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι «ο προεκλογικός αγώνας διεξάγεται με πολύ πιο βρώμικους όρους. Το θέμα που κυριαρχεί είναι η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ, του τρίτου σε δύναμη υποψηφίου από την εκλογική κούρσα κατόπιν απειλών που δέχθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων».

Και όπως επισήμανε, μετά την απρόσμενη απόσυρση του Ιντζέ η πολιτική αντιπαράθεση οξύνθηκε. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι βρίσκεται πίσω από συνομωσία εναντιον του Ιντζέ γιατί η απόσυρσή του θα ευνοήσει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης που για πρώτη φορά μετά από χρόνια απειλεί τον επί χρόνια Τούρκο πρόεδρο.

Τα μηνύματα Ερντογάν προς την Ελλάδα

Σχολίαζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εφημερίδα «Καθημερινή» παραμονή των εκλογών και τη δήλωση «οι εκλογές να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής» εκτίμησε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα ευχολόγιο.

«Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας» ήταν η δήλωση του Τούρκου προέδρου που έγινε λίγα 24ωρα μετά την τοποθέτηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ για τα F-16.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό στην οποία ανέφερε ότι «ο Μητσοτάκης να τηρήσει τους λόγους του» ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ σχολίασε ότι η αναφορά αυτή έχει να κάνει με την παλαιότερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με θέμα, μεταξύ άλλων, τα ελληνοτουρκιά.

«Είναι ένα μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα. Αντίστοιχα μηνύματα είχε στείλει και η πλευρά Κιλιτσντάρογλου» προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης έκανε το τελευταίο διάστημα στροφή 180 μοιρών της εξωτερική του πολιτική.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάννα Φερεντίνου, Γιάννης Μανδαλίδης| ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος