Τεταμένο το κλίμα λίγο πριν από τις κάλπες στην Τουρκία – Κ. Αρβανιτόπουλος και Χρ. Τεάζης μιλούν για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Λίγα εικοσιτετράωρα απέμειναν από τις τουρκικές εκλογές που θα κρίνουν αν θα παραμείνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόεδρος στην πολυπληθή χώρα ή εάν τη διακυβέρνηση θα αναλάβει η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Για την επόμενη μέρα στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησαν στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου και ο Χρήστος Τεάζης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνέντευξης που παραχώρησε το Ταγίπ Ερντογάν στην εφημερίδα «Καθημερινή» όπου δήλωσε ότι οι εκλογές είναι ευκαιρία να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής για Ελλάδα και Τουρκία ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι είναι «τα απόνερα αυτού του μορατόριουμ που δημιουργήθηκε λόγω του καλού κλίματος μετά τον σεισμό» εκτιμώντας παράλληλα ότι «ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας αλλά και η επεκτατικότητα είναι πλέον δομικά στοιχεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ερντογάν λέει να συνεχιστεί το καλό κλίμα, αλλά ουσιαστικά όταν οι δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών αλλά και του υπουργού της Άμυνας μιλούν για για την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά, γίνεται αντιληπτό ότι «το καλό κλίμα κατά τους Τούρκους και την σημερινή ηγεσία μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν η Ελλάδα κάνει σαφείς υποχωρήσεις στα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα, κάτι το οποίο όπως φάνηκε και από την συζήτηση όλων των πολιτικών αρχηγών. Αυτό είναι προφανές ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί».

Βλέπουμε την αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν

Αναλύοντας τη σημασία των τουρκικών εκλογών ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε τόνισε ότι το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, γιατί ανεξάρτητα από την έκβασή της είναι προφανές ότι κερδίσει ή χάσει ο Ερντογάν, βλέπουμε την αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα διεξαχθεί και πώς θα καταλήξει αυτή η εκλογική αναμέτρηση.

Από την πλευρά του ο κ. Τεάζης εστίασε στη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έλεγε ότι το θετικό κλίμα που έχουμε με την Ελλάδα πρέπει να το βελτιώσουμε. «Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποτελούν αποφάσεις του κράτους και όχι της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι ίσως μετά τις εκλογές να έχουμε μια μη όξυνση των τουρκικών σχέσεων», πρόσθεσε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του Ρόμπερτ Μενέντεζ για το μπλόκο στην αγορά αμερικανικών F-16 από την Άγκυρα λέγοντας ότι «ο Μενέντεζ και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν σημαντικές αιτιάσεις απέναντι στην τουρκική εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα όπως διαμορφώνονται από το καθεστώς Ερντογάν. Και οι αιτιάσεις αυτές έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε έναν αριθμό θεμάτων και όσον αφορά την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία». Και όπως συμπλήρωσε «πλέον έχουμε δομικά ζητήματα στη διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που διαπερνούν οριζόντια τα κόμματα».

Το κόμμα του Ερντογάν διαμόρφωσε τις κόκκινες γραμμές της χώρας πάνω στις οποίς θα κινηθεί η Τουρκία μελλοντικά

Μιλώντας για την εύνοια που δείχνει η Δύση προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο κ. Τεάζης εξήγησε ότι το κόμμα του Ερντογάν έχει γίνει κρατικό κόμμα και είναι αυτό που διαμορφώνει τις νέες κόκκινες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί το πολιτικό σύστημα τις επόμενες δεκαετίες. «Ο Κιλιτσντάρογλου και οι άλλοι πέντε αρχηγοί πέρσι υπέγραψαν το Πολιτικό Μανιφέστο, ένα μανιφέστο το οποίο όποιος το διαβάσει προσεκτικά θα καταλάβει ότι είναι πάρα πολύ κοντά στην ιδρυτική φιλοσοφία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που σημαίνει ότι είτε χάσει ο Ερντογάν και κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου θα ακολουθήσει αυτά τα οποία ήδη έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια».

Και όπως πρόσθεσε τόσο ο Νταβούτογλου όσο και ο Αλί Μπαμπατζάν, που συμμετέχουν στην συμμαχία της αντιπολίτευσης, ήταν συνοδοιπόροι με τον Ερντογάν επί 50 χρόνια και είχαν ως βασικό στόχο να γκρεμίσουν το οικοδόμημα του Μουσταφά Κεμάλ. «Δεν θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι από τη μια μέρα στην άλλη άλλαξαν γνώμη και είπαν ότι εμείς έχουμε γίνει πλέον κεμαλιστές, άρα θα ακολουθήσουμε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου», πρόσθεσε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημόνων. Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανδαλίδης έκανε λόγο για συμμαχία ετερόκλητων κομμάτων με προβλήματα που θα εμφανιστούν την επόμενη μέρα των εκλογών.

«Βλέποντας την άρνηση της Δύσης να τον υποστηρίξει, βγάζεις προς τα έξω μια εικόνα ότι θα είναι και αυτός συνεργάσιμος όπως εμφανίζεται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα» πρόσθεσε για τη μεταστροφή στο δημόσιο λόγο του Ταγίπ Ερντογάν.

Και όπως τόνισε η επίθεση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά της Ρωσίας γεννά ερωτηματικά για της σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία την επόμένη των εκλογών.

Για την ειδική εκπομπή του EΡΤΝΕWS για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 14 Μαΐου μίλησε και η δημοσιογράφος Άννα Παπασωτηρίου η οποία θα την παρουσιάσει μαζί με τον Ηλία Σιακαντάρη.

Καλεσμένοι στην έκτακτη εκπομπή που θα ξεκινήσει στις 10:00 θα είνα διακεκριμένοι καθηγητές και δημοσιογράφοι, αναλύοντας τις εξελίξεις που δρομολογούνται την επόμενη μέρα στη γείτονα χώρα, με άξονα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στον παγκόσμιο χάρτη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος