Τουρκία: Ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο Σ. Ογάν, αποσύρθηκε ο Μ. Ιντζέ – Η αλλαγή των ισορροπιών

Και ο τέταρτος υποψήφιος στην προεδρική κούρσα της Τουρκίας, ο Σινάν Ογάν, ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία και σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζει να κάνει δηλώσεις αύριο στην Άγκυρα. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι απέσυρε την υποψηφιότητά του από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής ο Μουχαρέμ Ιντζέ. Η απόσυρσή του Μουχαρέμ Ιντζέ αλλάζει τις ισορροπίες και ανοίγει τον δρόμο να υπάρξει νικητής ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Χτες και σήμερα ακύρωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις, επικαλούμενος λόγους υγείας. Τις τελευταίες ημέρες δεχόταν πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών, ενώ δέχθηκε και απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση. Ο ίδιος έκανε λόγο για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO).

Ερντογάν: Δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου ως υπεύθυνο για τις απειλές με το βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου

O πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ως υπεύθυνο για τις απειλές με το βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου εις βάρος του Μουχαρέμ Ιντζέ τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα, δήλωσε ότι ο Κιλιτσντάρογλου «ήρθε με μία κασέτα» και τώρα εξουδετέρωσε τον Ιντζέ με μία κασέτα. «Αύριο- μεθαύριο θα βγει στη μέση πώς τον εξουδετέρωσαν» ανέφερε.

«Όσοι χτες ήρθαν με μία κασέτα σήμερα επιχειρούν να γίνουν πρόεδροι με μια κασέτα» προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι ο λαός δεν θα ψηφίσει κάποιον που έρχεται με κασέτα, αλλά θα τον αποχαιρετήσει.

H κατηγορία ότι «ήρθε με μία κασέτα» αφορά στο σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 2010, όταν δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο σκηνές που υπονοούσαν σεξουαλική σχέση του τότε προέδρου του CHP, Ντενιζ Μπαϊκάλ, με μία βουλευτή του κόμματος. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ παραιτήθηκε και ανέλαβε το κόμμα ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε χτες τον Ιντζέ να στηρίξει την Συμμαχία του Έθνους, για να «φέρουμε μαζί την αλλαγή», όπως είπε, και να καθαρίσουν μαζί αυτή τη βρομιά από την πολιτική.

Με 49,3% και 5 μονάδες από τον Ερντογάν προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου

Να σημειωθεί ότι η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Konda δίνει ποσοστό 49,3% στον Κιλιτσντάρογλου έναντι 43,7% στον Ερντογάν. Ανάλογα είναι τα ευρήματα και από τρεις ακόμη δημοσκοπήσεις. Να σημειωθεί ότι μισοί ψηφοφόροι του Μουχαρέμ Ιντζέ εκτιμάται ότι είναι δυσαρεστημένοι πρώην ψηφοφόροι της συμμαχίας του Κιλιτσντάρογλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιστρέψουν.

Tα συμπεράσματα της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της εικοσαετούς παρουσίας του στην εξουσία.

Τουρκία: Ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο Σ. Ογάν, αποσύρθηκε ο Μ. Ιντζέ – Η αλλαγή των ισορροπιών
(AP Photo/Khalil Hamra)

Συνάδουν μάλιστα με τα συμπεράσματα άλλων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.

Το έργο του Ερντογάν έχει περιπλακεί εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής, που προκλήθηκε από τον διογκούμενο πληθωρισμό και από την υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου, εμφανίζει τη στήριξη στο πρόσωπο των δύο άλλων υποψηφίων στο 4,8% για τον Σινάν Ογκάν και στο 2,2% για τον Μουααρέμ Ιντζέ.

Σύμφωνα με την Konda, η πλειοψηφία των πολιτών τείνει προς το να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε έναν δεύτερο γύρο.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll επίσης κάνει λόγο για δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου να παίρνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%.

Σε επαναληπτικό γύρο εμφανίζεται ο Κιλιτσντάρογλου να παίρνει το 51,3%.

Ο Χακάν Ακμπάς, ωστόσο, ο διευθυντής του Strategic Advisory Services, εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης αυτού στο οποίο ήλπιζε: έναν δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου.

“Δεδομένων του σεισμού και της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αυτό θα ήταν επιτυχία για εκείνον. Αυτό που έχει τώρα σημασία ακόμη περισσότερο είναι τα αποτελέσματα για τη βουλή. Αν προκύψει βουλή χωρίς αυτοδυναμία, ο Ερντογάν θα κάνει έκκληση προς τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν τη σταθερότητα έναντι του χάους που πιθανόν να προκληθεί στο ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχίας με έξι αντιπολιτευόμενα κόμματα”, είπε.

Η δημοσκόπηση της Konda εμφανίζει τη στήριξη προς την κυβερνώσα συμμαχία του Ερντογάν στο 44% για τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή να προηγείται εκείνης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης με 39,9%.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται να έχει τον ρόλο του ”ρυθμιστή”.

Σύμφωνα με την Konda, το HDP, το οποίο κατεβαίνει υποψήφιο με το έμβλημα άλλου κόμματος υπό τον φόβο δικαστικής απαγόρευσης, και οι αριστεροί σύμμαχοί του φέρονται να εξασφαλίζουν 12,3% στις βουλευτικές εκλογές. Κάτι τέτοιο θα άφηνε τον Ερντογάν και τους συμμάχους του σε μειοψηφία.

“Αναμφίβολα ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με μια πλειοψηφία που επιθυμεί την αλλαγή και σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι νεότεροι ψηφοφόροι. Είτε κερδίσει οριακά είτε χάσει, εκτιμώ ότι η ΄περίοδος Ερντογάν’ έχει παρέλθει. Η τουρκική κοινωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει. Και δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αφήνει πίσω του ένα μοντέλο θεσμικής διακυβέρνησης”, λέει η Ασλι Αϊντιντασμπάς του Ινστιτούτου Brookings.

Η Konda, η οποία δημοσιοποιεί μόνο μια δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές, πραγματοποίησε συνεντεύξεις δια ζώσης με 3.480 ανθρώπους σε 35 τουρκικές περιφέρειες. Η δημοσκόπησή της έχει περιθώριο σφάλματος +/- 2.2% .

Πηγές: ΕΡΤ, Κωνσταντινούπολη – Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης, Αριάνα Φερεντίνου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικό Άρθρο: Τρ. Καρατράντος: Συντηρητική και προοδευτική Τουρκία αναμετρώνται στην κάλπη – Διαφαίνεται η κούραση του καθεστώτος Ερντογάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος