Προσχεδιασμένο το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη – Τι λένε στην ΕΡΤ διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές (video)

Array

Για το διπλωματικό θρίλερ στο αεροδρόμιο της Λιβύης και πώς απέφυγε η ελληνική διπλωματική αποστολή την παγίδα που της έστησε η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης συνομίλησαν στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Καραϊτίδης, πρέσβης επί τιμή, ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α. και ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής ΝΔ.

«Υποτίθεται ότι οι εκλογές στη Λιβύη θα γινόντουσαν στις 26 Δεκεμβρίου του 2021. Έχει γίνει μια σειρά από διασκέψεις, αλλά όλο αυτό δεν έχει πετύχει. Μιλάμε στη γλώσσα των διεθνών σχέσεων για ένα κράτος αποτυχημένο, στο οποίο δρουν στρατεύματα τουρκικά. Ένα κράτος στο οποίο δρουν μισθοφόροι, δρουν ρωσικές δυνάμεις. Μιλάμε για ένα σχεδόν πολιτικό χάος. Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί από το (διπλωματικό) επεισόδιο είναι ότι για την Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις πρώτες προτεραιότητες το να καταγγελθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που είναι το πρώτο έμπρακτο βήμα υλοποίησης του θεωρήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», δήλωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος.

Ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος, αναφέρθηκε στο ότι η Αίγυπτος από το πρώτο στάδιο του μνημονίου, είχε καταγγείλει τη νομιμότητα των προσωρινών κυβερνήσεων και δεν αναγνώρισε τη νομιμότητα της τωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, στάση την οποία διατηρεί έως τώρα.

«Πολύ σωστά ο κύριος Δένδιας λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα αυτής της κυβέρνησης» εξηγώντας ότι αν πάμε σε νομική διευθέτηση στο μέλλον, η μη αναγνώριση της νομιμότητας της κυβέρνησης θα είναι στοιχείο εισερχόμενο μέσα στην απόφαση του οποιουδήποτε δικαστηρίου. Και όπως εκτίμησε σαφέστατα ήταν μια προβοκατόρική τακτική από την μεριά της κυβέρνησης της Τρίπολης και της υπουργού Εξωτερικών, Νάτζλα ελ Μανγκούς, η οποία υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρόσφατο, τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Κινδυνεύουμε με μια ανάφλεξη στην περιοχή της Λιβύης

«Μιλούσαμε κάποτε για το Αιγαίο, για μια πιο περιορισμένη ατζέντα στην ελληνοτουρκική διαφορά και τώρα έχουμε φτάσει μέσω της Λιβύης να κινδυνεύουμε με μία κλιμάκωση, με μία ανάφλεξη. Και αυτό είναι το επικίνδυνο, το οποίο επισημαίνουμε στους ξένους, στους εταίρους και συμμάχους μας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Καιρίδης.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων «κινδυνεύουμε με μια ανάφλεξη στην περιοχή της Λιβύης», η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ρουφήχτρα που θα ρουφήξει την περιφερειακή σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.

Και όπως είπε ο κ. Καιρίδης «αυτή η προσωρινή κυβέρνηση δεν δικαιούται να υπογράφει συμφωνίες με τρίτους δεσμεύοντας τη Λιβύη έναντι τρίτων». Προσέθεσε μάλιστα ότι «τρίτες χώρες και κατεξοχήν η Τουρκία, συνεχίζουν να έχουν στρατεύματα στη Λιβύη και να εμποδίζουν διά της στρατιωτικής τους παρουσίας την ομαλοποίηση της κατάστασης». Επισήμανε ότι μια πολύ δύσκολη και περίπλοκη υποθεση και «η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι εστίες μπορεί να γίνουν εστίες ευρύτερης ανάφλεξης και ευρύτερης έντασης».

Ο πρέσβης επί τιμής, Δημήτρης Καραϊτίδης, που υπηρέτησε στην περιοχή συμφώνησε ότι όντως η κατάσταση στη περιοχή είναι πολύ περίπλοκη.

Ορθώς δεν αποβιβάστηκε ο Ν. Δένδιας στην Τρίπολη

«Θεωρώ ότι το επεισόδιο το οποίο δημιουργήθηκε χθες (17/11) ήταν προσχεδιασμένο. Οφείλετο στην προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης να φέρει προ τετελεσμένου γεγονότος τον Νίκο Δένδια. Και ορθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε με τον τρόπο που μας είναι γνωστός. Ήθελε η ίδια υπουργός Εξωτερικών να δημιουργήσει μία τέτοια κατάσταση, ώστε ο κ. Δένδιας είτε να φανεί ασυνεπής προς τους όρους που είχε θέσει για την πραγματοποίηση της επίσκεψης ή εν πάση περιπτώσει να δώσει και την ευκαιρία στην Τουρκία να υποστηρίξει, μέσω του προπαγανδιστικού της μηχανισμού, ότι οι Έλληνες μπορεί μεν να διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Λιβυκής κυβέρνησης, αλλά τελικώς αναγκάζονται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα που την κατευθύνει, την χειραγωγεί και προσπαθεί να την διαπλάσει η Τουρκία», σχολίασε ο τέως διπλωμάτης.

Και όπως υποστήριξε, «ορθώς δεν αποβιβάστηκε ο ο Έλληνας υπουργός στην Τρίπολη και συγχρόνως πιστεύω ότι παρά το γεγονός αυτό, πρέπει η ελληνική πλευρά να επιδιώκει τις επαφές της με τους Λίβυους, τουλάχιστον με το τμήμα εκείνο που χαρακτηρίζεται από μια μετριοπάθεια που επιτρέπει τη συνεννόηση. Καλώς εμείς καλλιεργούμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο και οφείλουμε να τις καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο, διότι αυτό αποτελεί συντελεστή ισχυρότερης και ποιοτικότερη απήχησης και των δικών μας θέσεων έναντι των αυθαιρεσιών της Λιβύης και της Τουρκίας».

Δείτε επίσης:

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος