Δ. Καραϊτίδης (Πρέσβης ε.τ.) στο Πρώτο: Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο αυξάνει τις πιθανότητες για επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας (audio)

Την άποψη ότι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο αυξάνει τις πιθανότητες για ένα επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, συμμερίστηκε ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή  «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Αυτό το μνημόνιο, που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς αμαρτωλό γιατί έχει συναφθεί κατά παράβαση όλων των κριτηρίων και κανόνων Διεθνούς Δικαίου και η χάραξή του εξάλλου είναι άκρως περίεργη και αντικανονική, καθώς προχωρά η εφαρμογή του παρά τον παράνομο χαρακτήρα του, τώρα με την απόφαση της Τουρκίας να το ενεργοποιήσει και να το χρησιμοποιήσει, πράγματι δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους διότι παραβιάζει θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν στην ελληνική πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αν λοιπόν η Τουρκία κινηθεί μέσα στα πλαίσια αυτού του παράνομου μνημονίου, ασφαλώς θα μας δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δεν ξέρει κανείς πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί. Ίσως δηλαδή να αποτελέσει την αφορμή ή την αφετηρία μιας έντασης που ενδέχεται να οδηγήσει και σε επεισόδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραϊτίδης σχημάτισε την γνώμη ότι είναι πολλαπλής στόχευσης η ένταση που δημιουργεί ο Ερντογάν και την ωθεί μάλιστα και σε ακραίο σημείο. «Αφενός δίνει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς, ότι αν δεν ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματά του που αφορούν την χορήγηση οπλικών συστημάτων, κυρίως, αεροπλάνων, θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα προκαλέσουν μεγάλα ζητήματα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ένας λόγος είναι αυτός. Ένας δεύτερος λόγος είναι να εντυπωσιάσει και την εσωτερική κοινή του γνώμη, ενόψει και των εκλογών δεδομένου ότι είναι πολύ χαμηλά τα δημοσκοπικά του ποσοστά. Υπάρχει κατά την δική μου εκτίμηση και ένας τρίτος βαθύτερος και πιο ουσιαστικός λόγος, ότι ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του, θέλει να αναδειχθεί σε υψηλότερη θέση ακόμα και από τον Κεμάλ, θέλει να παραμείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης, επί των ημερών του οποίου η Τουρκία πραγματοποίησε θεαματικά επιτεύγματα επεκτεινόμενη και πέραν των ορίων που ορίζονται από την Συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτό το όραμα, σε αυτή την επιδίωξη έχει την πλήρη υποστήριξη των Κεμαλιστών και την πλήρη και ομόθυμη υποστήριξη σχεδόν του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας, δυστυχώς ακόμα και διανοούμενων, ακαδημαϊκών και φυσικά των λαϊκών μαζών. Αυτό προωθεί ο Ερντογάν με κάθε ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Καραϊτίδης.

Σκοπός της Τουρκίας, υποστήριξε ο ίδιος, είναι να μας εξαναγκάσει η τουρκική ηγεσία να προσέλθουμε σε συνομιλίες επί όλων των διεκδικήσεων και απαιτήσεων που έχει καταγράψει στην ατζέντα της, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι επιβαρυντικές ή τελείως απαράδεκτες για τα δικά μας συμφέροντα. «Ένα τέτοιο επεισόδιο θα εξυπηρετούσε τον Ερντογάν από πολλές απόψεις» επισήμανε ο κ. Καραϊτίδης, εκτιμώντας ο ίδιος «όχι ότι οπωσδήποτε θα γίνει επεισόδιο, αλλά ότι έχει ληφθεί η απόφαση να γίνει, εφόσον συντρέχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις που θα τις εκτιμήσει ο Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία».

Παράλληλα προσέθεσε και πως το γεγονός ότι ο στενότατος συνεργάτης του Προέδρου Μπάιντεν, υψηλότατου επιπέδου αξιωματούχος, Τζέικ Σάλιβαν αποφάσισε να συναντήσει τον κ. Καλίν με εντολή του Αμερικανού προέδρου φυσικά, δείχνει και πόσο μεγάλη είναι η σοβαρότητα της κατάστασης. «Είναι μια ένδειξη πρόσθετη ότι και οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η ένταση έχει φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο και ότι χρήζει μιας παρέμβασής τους χωρίς να διευκρινίζουν το ακριβές της περιεχόμενο» κατέληξε ο κ. Καραϊτίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος