Ζ. Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών

Array

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πρόκειται για απάντηση στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη με αφορμή την υπογραφή μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, στις 3 Οκτωβρίου, της συμφωνίας μίσθωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης, έτσι όπως αυτή οριοθετήθηκε με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε τουρκικές εταιρείες για πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων για τη συμφωνία αυτή, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενός πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στην πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο κ. Μπορέλ καλεί την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές», καταλήγει ο κ. Μπορέλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος