Δήλωση Μένφι για διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη: Θέλουμε να εξαλείψουμε τις αιτίες των παρεξηγήσεων

«To Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες με τις οποίες το Κράτος της Λιβύης έχει διπλωματικές σχέσεις…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, μετά από το διπλωματικό επεισόδιο που διαδραματίστηκε την Πέμπτη 17/11 στην Τρίπολη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, επομένως επιθυμούμε να εξαλείψουμε όλες τις αιτίες παρεξηγήσεων και να αποφύγουμε τυχόν διπλωματικό επεισόδιο απορρίπτοντας κάθε κλιμάκωση» τονίζει επίσης ο ίδιος.

Η επόμενη μέρα από το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο στην Λιβύη, εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς της Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, βρίσκει την Αθήνα αποφασισμένη να διαφυλάξει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και να τηρήσει, χωρίς παρεκκλίσεις, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγές του ΥΠΕΞ έχουν διαμηνύσει πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της Τρίπολης και έκαναν λόγο για λάθος κινήσεις (από την άλλη πλευρά) ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές αρχές θεωρούσαν ότι μπορούσαν να εκβιάσουν την κατασταση με αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση.

Πάντως η Ελλάδα τονίζει προς όλους πως θέλει να έχει συνομιλίες με την Λιβύη αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της χώρας. Με εκείνη την νεοεκλεγμένη κυβέρνηση θα καταλήξει γρήγορα στο θέμα της συμφωνίας της ΑΟΖ.

Επανειλημμένα δε, τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, πως η υπηρεσιακή λιβυκή κυβέρνηση έχει υποχρέωση να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα ΕΡΤ 

ΚΚΕ για το «διπλωματικό επεισόδιο» στη Λιβύη: Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς οδηγεί σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες

«Τα προβλήματα που εμφανίζονται στις σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης επαναφέρουν στην επικαιρότητα τις συγκρούσεις και την πορεία διάλυσης του κράτους της Λιβύης, που ξεκίνησε με την αμερικανοΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη συγκεκριμένη χώρα της Β. Αφρικής και με την άμεση εμπλοκή και στήριξη τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για το «διπλωματικό επεισόδιο» με την «προσωρινή κυβέρνηση» της Λιβύης».

«Αυτή η ρίζα του προβλήματος, που συνδέεται με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λιβύης, αποσιωπάται συστηματικά τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει στο σχόλιό του:

«Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, όχι μόνο δεν συνιστά εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά οδηγεί τους λαούς σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες».

Διαβάστε ακόμα:

Προσχεδιασμένο το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη – Τι λένε στην ΕΡΤ διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές (video)

Λιβύη: Φρένο Δένδια σε διπλωματικό «παιχνίδι» της Τρίπολης – Τι συνέβη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος