Στ. Αργυρίου, ψυχολόγος: Η βία έχει κλιμάκωση – Ξεκινάει από κάτι αθώο και καταλήγουμε σε γυναίκες δολοφονημένες (video)

«Το καθεστώς βίας προϋπάρχει και συγχωρείται γι’ αυτό και βλέπουμε τους δράστες να εμφανίζονται αμετανόητοι» δήλωσε στην ΕΡΤ η ψυχολόγος, Στέλλα Αργυρίου, με αφορμή τα συνεχή περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την έμφυλη βία που κατά κύριο λόγο έχει ως θύματα τις γυναίκες η κ. Αργυρίου υποστήριξε ότι «αν μία φορά συγχωρέσεις μετά πιστεύεις ότι η γυναίκα που κακοποιείται θα συγχωρέσει πάλι. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό στα πρώτα σημάδια της βίας να φεύγουμε, ακόμα και αν υπάρχουν παιδιά».

Όπως δήλωσε η κ. Αργυρίου στην εκπομπή «Από τις Έξι» το σημαντικό είναι να βρούμε δουλειά σε αυτές της γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από τους συντρόφους τους.

Κακοποιημένα παιδιά οι περισσότεροι κακοποιητές

«Πρέπει να βρούμε σε αυτές τις γυναίκες έναν τρόπο να ζούνε αξιοπρεπώς και να μην εξαρτώνται από κανέναν» δήλωσε η ειδική ψυχικής υγείας.

Η κ. Αργυρίου ήταν κατηγορηματική όσον αφορά τα παιδιά που έχουν τέτοιες βίαιες παραστάσεις στο περιβάλλον τους, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μαθαίνουν σε αυτό το κακοποιητικό μοντέλο συμπεριφοράς γιατί δυστυχώς στο μέλλον αυτό θα αναπαράγουν. Οι περισσότεροι κακοποιητές υπήρξαν κακοποιημένα παιδιά ή παιδιά που οι γονείς βίωναν αυτό το περιβάλλον βίας και αναπαράγουν αυτό το γονεϊκό μοντέλο».

Απαντώντας σε ερώτηση πια είναι η κόκκινη γραμμή η κ. Αργυρίου είπε ότι πρέπει να το κάνουμε από τα πρώτα σημάδια, «μόλις αρχίσει στη σχέση να λείπει ο σεβασμός καλό είναι να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό».

Και όπως διευκρίνισε, «η βία έχει κλιμάκωση. Ξεκινάει από κάτι αθώο και καταλήγουμε να μιλάμε για γυναίκες δολοφονημένες αφού όλα αυτά έχουν καταστεί αξιόποινα. Η πρόληψη είναι το κλειδί μαζί με την παιδεία και την εκπαίδευση. Όλες αυτές οι συμπεριφορές κραυγάζουν εγωπάθεια».

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος