Γ. Καμπάς, επ. αρχηγός ΓΕΣ: Να κατευθύνουμε τις εξοπλιστικές μας ανάγκες σε αντιβαλλιστικά και αντιαεροπορικά συστήματα (video)

Array

«Επιτέλους η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μέγιστο της θητείας των αρχηγών και δεν το κάνει όπως στο παρελθόν, που έδιωξε κόσμο πολύ γρηγορότερα από ότι ήταν η θητεία τους» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Καμπάς, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ με αφορμή τις πληροφορίες ότι θα ανανεωθεί η θητεία του αρχηγού ΓΓΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε επίσης  στα ελληνοτουρκικά και στην εξοπλιστική φρενίτιδα που επικρατεί στην Τουρκία εστιάζοντας στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, την κατασκευή drone και αντιαεροπορικών συστηματων απου καλύπτει το 50% των αναγκών της χώρας.

«Θέλουν να δείξουν ότι αναβαθμίζουν τα αντιαεροπορικά τους συστήματα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τα δικά μας αεροπλάνα, τα οποία προφανώς είναι πολύ καλύτερα αυτή τη στιγμή» σχολίασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, ο οποίος αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που εξέτασε την αγορά κορβετών, την αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ και των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων Spike n los.

Τι είπε για τους βαλλιστικούς πυραύλους

Μιλώντας για τις τουρκικές απειλές του Ερντογάν για χρήση των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun εναντίον της Αθήνας τις χαρακτήρισε «ξεδιάντροπες» τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να καταγγελθούν σε όλους τους δημόσιους φορείς.

«Δεν μπορεί μια χώρα σαν την Τουρκία, που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος και είναι και στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απειλεί την Ελλάδα. Θα πρέπει να δώσουμε πιο μεγάλη βαρύτητα στις ίδιες τις απειλές που έχουμε πλέον και να κατευθύνουμε και εμείς τις δικές μας εξοπλιστικές ανάγκες προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή αντιβαλλιστικά και αντιαεροπορικά συστήματα, που τα έχουμε ανάγκη».

Σχολιάζοντας την αντίδραση του Ρόμπερτ Μενέντεζ που απάντησε στην Άγκυρα ότι εν θα εγκριθούν F-16 στον Ερντογάν όσο συνεχίζει την επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας του απένειμε τα εύσημα για την στάση του.

Nα έχουμε πιο αποφασιστική εξωτερική πολιτική

«Μόνο ένας Μενέντεζ στην Αμερική βγήκε και μίλησε πραγματικά έτσι όπως έπρεπε να μιλήσει η αμερικανική διοίκηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εναντίον της Τουρκίας αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο κ. Καμπάς καλώντας να έχουμε πιο αποφασιστική εξωτερική πολιτική.

Γ. Καμπάς, επ. αρχηγός ΓΕΣ: Να κατευθύνουμε τις εξοπλιστικές μας ανάγκες σε αντιβαλλιστικά και αντιαεροπορικά συστήματα (video)
(AP Photo/Emrah Gurel)

Για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων μίλησε και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος, επισημαίνοντας ότι θα μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρι να κατασκευαστούν οι πύραυλοι Tayfun με τους οποίους μας απειλούν οι Τούρκοι.

«Η Ελλάδα δεν είναι μια ανοχύρωτη χώρα, όσον αφορά τα αντιαεροπορικά και τα αντιπυραυλικά συστήματα» σχολίασε. Αναφορικά με την στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «αυτή την στιγμή η προτεραιότητα της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, και δη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το ουκρανικό μέτωπο».

Αμηχανία του ΝΑΤΟ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Οι ΗΠΑ επιθυμούν, όπως ανέλυσε, η Τουρκία και η Ελλάδα, να βρίσκονται προς την ίδια κατεύθυνση και θα δράσουν με τους ίδιους στόχους όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναφορικά με την Τουρκία που «πατάει σε δύο βάρκες» και συνεχίζει να κάνει δηλώσεις και κινήσεις εναντίον της χώρας μας υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί αμήχανο καθώς είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την Δυτική Συμμαχία.

«Οι Αμερικανοί κάνουν πάρα πολλά βήματα πίσω ώστε να είναι βέβαιοι πως η Τουρκία δεν θα διολισθήσει παραπάνω προς την Ανατολή και δη στις σχέσεις της με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Γ. Καμπάς, επ. αρχηγός ΓΕΣ: Να κατευθύνουμε τις εξοπλιστικές μας ανάγκες σε αντιβαλλιστικά και αντιαεροπορικά συστήματα (video)
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Να είμαστε λιγότερο δεδομένοι

Ζητώντας από τον κ. Καμπά να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας δήλωσε «ότι μέχρι και τις εκλογές θα συνεχιστεί αυτή η λεκτική βία προς τη χώρα μας και δυστυχώς η ανοχή και από τη Δύση».

Όσον αφορά τη γεωστρατηγική θέση της Άγκυρας και τα όσα της συγχωρούνται από τους συμμάχους δήλωσε ότι «πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να είμαστε πιο απαιτητικοί, να είμαστε λιγότερο δεδομένοι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε κι εμείς πράγματα για τα οποία έχουμε δίκιο».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι πάντα «υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιο θερμό επεισόδιο από ατύχημα ή από προδιαγεγραμμένη κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας σε στυλ προβοκάτσιας, αλλά νομίζω ότι όλα αυτά μπορούν να ελεγχθούν εάν υπάρχουν υπάρχουν οι σωστές θέσεις από τη Δύση, όπως αυτή του Μενέντεζ».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος