Γ. Καλλιακμάνης και Γρ. Λέων για υπόθεση στα Πετράλωνα: Αν έγιναν λάθη είναι εγκληματικά – Υπήρχαν καθυστερήσεις (video)

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του βιασμού τριών παιδιών στα Πετράλωνα που ξεκίνησε το 2017 με την πρώτη καταγγελία των ίδιων των παιδιών. Για τις παραλείψεις των Αρχών και για το ποιο λόγο δεν απομακρύνθηκαν εγκαίρως τα παιδιά από το περιβάλλον τους μίλησαν στην ΕΡΤ οι Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής, Σπύρος Χαριτάτος, νομικός εκπρόσωπος των θυμάτων και ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής. Και δυστυχώς τα όσα αποκάλυψαν είναι τραγικά.

Τον λόγο πήρε εξαρχής ο δημοσιογράφος και νομικός σύμβουλος των παιδιών, Σπύρος Χαριτάτος, ο οποίος διευκρίνισε ότι εκπροσωπεί την ενήλικη κόρη, τον 17χρονο γιο και τον άνθρωπο που έχει στη φροντίδα του το ανήλικο αγόρι.

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τον εντολέα του που έχει κάνει αίτημα για να γίνει ανάδοχος γονέας του 17χρουνου είπε ότι γνώρισε τα παιδιά από τη γειτονιά. «Πίσω από κλειστές πόρτες ξέρουμε πολύ καλά ότι συμβαίνουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Κάθε οικογένεια ή κάθε άτομο έχει τη δική του ιστορία που μπορεί να είναι από ευχάριστη έως εξαιρετικά εφιαλτική. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε τις καταγγελίες των ανηλίκων για μια εφιαλτική κατάσταση, σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί».

Αναφερόμενος στην υπόθεση  των Πετραλώνων που χειρίζεται διευκρίνισε ότι το τρίτο παιδί της οικογένειας, ένα ανήλικο κορίτσι, παραμένει ακόμη με τη μητέρα του, για την οποία έχει υποβληθεί καταγγελία από τα δύο άλλα παιδιά της για συγκάλυψη στην υπόθεση του βιασμού τους από τον ίδιο τους τον πατέρα.

Κάνοντας λόγο για μια πολυδιάστατη υπόθεση ο κ. Χαριτάτος δήλωσε ότι «αυτό το παιδί θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να βρίσκεται έστω και προσωρινά σε έναν χώρο ασφαλή, προκειμένου τόσο η έρευνα της Εισαγγελίας όσο και των έμπειρων αξιωματικών της ΕΛΑΣ να ολοκληρωθεί». Δυστυχώς, όπως είπε, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.

Αν έγιναν λάθη είναι εγκληματικά

Μιλώντας για τα «θολά σημεία» της υπόθεσης ο Γιώργος Καλλιακμάνης, τόνισε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η ολιγωρία είναι εγκληματική. Πριν πέντε χρόνια καταγγέλθηκε το περιστατικό από το ένα παιδι στην εισαγγελέα Ανηλίκων που διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Η προκαταρκτική ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στις ανακριτικές αρχές. Αν έγιναν λάθη είναι εγκληματικά».

Ιδιαίτερα επικριτικός για τον χειρισμό τη υπόθεσης ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής δήλωσε ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να υλοποιούνται άμεσα για να προστατεύσουμε και άλλα παιδιά.

Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο κ. Χαριτάτος ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος ήταν καλεσμένος της εκπομπής, είναι κοινωνός της υπόθεσης και γνωρίζει αρκετά πράγματα.

Μετά από τρία χρόνια το τραύμα επουλώνεται

Μιλώντας από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας επιβεβαίωση όχι γνωρίζει λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης, μη θέλοντας να αποκαλύψει κάτι περισσότερο λόγω του ιατρικού απορρήτου. Ο ίδιος τόνισε ότι «υπήρχε στη συγκεκριμένη υπόθεση μια αντικειμενική δυσκολία. Εάν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όταν έχουμε δύο γονείς οι οποίοι καταγγέλλονται και οι δύο, αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σε αυτή την περίπτωση που είναι υπό την επιμέλεια των γονέων του, είναι ουσιαστικά απροστάτευτο. Άρα πρέπει να κινηθούν διαφορετικές διαδικασίες από τις συνήθεις».

Όπως είπε, «επειδή υπάρχει καταγγελία έναντι των δύο γονέων, προφανώς  υπήρξε αρκετά μεγάλη καθυστέρηση μέχρι την ιατροδικαστική εξέταση. Στα παιδιά έίναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει άμεσα μια διπλή εξέταση, πρώτα από παιδοψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο».

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, «όταν δίνουμε τέτοια εντολή ουσιαστικά κάποιος ψυχολόγος της αστυνομίας κάνει αυτή τη διαδικασία και στη συνέχεια κάποιος ιατροδικαστής πιστοποιεί τα σωματικά πλέον τραύματα πάνω στο σώμα ενός παιδιού. Αυτές οι δύο διαδικασίες, σε συνδυασμό οι δύο εκθέσεις σε συνδυασμό, αξιολογούνται προφανώς από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και από εκεί και πέρα η υπόθεση παίρνει το δρόμο που πρέπει να πάρει. Προφανώς και σε αυτή την υπόθεση έχουν γίνει φαντάζομαι αυτές οι διαδικασίες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδεικνύεται η σεξουαλική κακοποίηση μετά από χρόνια ο κ. Λέων δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα.

«Όταν εξετάζουμε ένα παιδί μετά από τρία χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει ιαθεί  ακόμα και πλήρως. Σκεφτείτε ότι αυτή η διαδικασία είναι ένα τραύμα. Έτσι ακριβώς γίνεται και για τις περιοχές που γίνεται μία σεξουαλική κακοποίηση. Είναι δυνατόν αυτές ουσιαστικά να ιαθούν εντελώς και μετά από τρία χρόνια ο ιατροδικαστής να μην είναι σε θέση να πει τουλάχιστον με βεβαιότητα εάν έχει κάνει μια πλήρη ιατροδικαστική εξέταση το αν έχει υπάρξει ή όχι κακοποίηση», εξήγησε ο ειδικός.

Πρέπει να έχουμε συνεχώς στο νου μας τα παιδιά

Ο κ. Χαριτάτος απαντώντας πως χειρίζονται τα παιδιά μαζί με τους συνεργάτες τους τόνισε ότι τα αγκαλιάζουν και τους λένε να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα. Και όπως αποκάλυψε, πέρασαν 13 μήνες για να κληθεί ο 17χρονος να καταθέσει.

Μιλώντας για το 17χρονο αγόνι είπε ότι αναζήτησε μέσω του διαδικτύου και τους άλλους εμπλεκόμενους στον παιδοβιασμό του. «Το παιδί θυμόταν πρόσωπα, μπήκε στο διαδίκτυο και είδε τους κοινούς φίλους του πατέρα του. Ταυτοποίησε τις διαφορετικές εικόνες που είχε στο μυαλό του με πρόσωπα, αποθήκευσε τα προφίλ και τα παρέδωσε μαζί με τον άνθρωπο που είχε τη φροντίδα του και τα παρέδωσε στην υποδιεύθυνση ανηλίκων».

Μιλώντας για την δεύτερη υπόθεση που είναι η μηνυτήρια αναφορά που καταθέτουν τα παιδιά στο πρόσωπο της μητέρας αποκάλυψε ότι δόθηκε η δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία, να κινήσει την διαδικασία. «Εδώ έχουν παραβιαστεί όλα τα πρωτόκολλα που αφορούν είτε διαδικασία είτε οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε ο κ. Χαριτάτος.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος