Ενοχλεί την Τουρκία η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας – Μπαλτζώης και Μάρδας μιλούν στην ΕΡΤ για τις τουρκικές παραβιάσεις (video)

Array

Στα «άκρα» παραμένει η τουρκική προκλητικότητα με νυχτερινές υπερπτήσεις και αεροπορικές εμπλοκές στο Αιγαίο. Για το θέμα αυτό καθώς και το τι θα σημαίνει μια νέα έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν στην ΕΡΤ ο Ιωάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. και οι δημοσιογράφοι Κώστας Μάρδας και Φάνης Παπαθανασίου.

«Φαίνεται ότι έχουν ενοχληθεί οι Τούρκοι και από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την έρευνα και τη διάσωση και τη συζήτηση που υπάρχει για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ναυτικά μίλια, που δημιουργεί νέα δεδομένα, γι’ αυτό είχαμε λοιπόν και τις επιθετικές δηλώσεις και του Ερντογάν και του Τσελίκ,που ξεπέρασε κάθε όριο» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Φάνης Παπαθανασίου.

Kαι όπως τόνισε, η ενόχληση των Τούρκων για τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο αποτυπώθηκε στο πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων. «Ήταν μια επικίνδυνη κατάσταση χθες. Έτσι αντιδρά η Τουρκία όταν υπάρχουν γεγονότα όπως αυτό της συμφωνίας Ελλάδας Αιγύπτου, αλλά και νέα δεδομένα που δημιουργούν δυσμενείς καταστάσεις για την Τουρκία».

Αναφορικα με την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προανήγγειλε η Χουριέτ, o δημοσιογράφος της ΕΡΤ είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται και στις πληροφορίες ότι αναμένεται να βγει νέα Navtex γιατί η Έxxon Mobil θέλει να επεκτείνει τις έρευνες και νοτιότερα της Κρήτης.

Από τη Λάρισα ελέγχεις όλη τη Μεσόγειο

Ο Ιωάννης Μπαλτζώης σχολίασε την είδηση ότι στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία αμερικανικής βάσης drone στη Λάρισα. «Εδώ και δύο τρία χρόνια τουλάχιστον σταθμεύουν αμερικανικά drones που μπορούν να πετάξουν περίπου δύο ημέρες χωρίς ανεφοδιασμό. Έχουν όχι μόνο μια σαφή εικόνα όλης της περιοχής, αλλά μπορούν να κατευθύνουν και αεροσκάφη ή συστήματα τα οποία μπορούν να βάλουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» δήλωσε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

Απαντώντας γιατί επελέγη η Λάρισα διευκρίνισε ότι η τοποθεσία είναι στρατηγική καθώς οι Αμερικανοί από εκεί μπορούν να ελέγχουν όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και επίσης, προς το βορρά, να ελέγχουν την περιοχή μέχρι την Ουκρανία.

«Μιλάμε για την Τουρκία και για τη γεωπολιτική της αξία αλλά ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε ίσως μεγαλύτερης γεωπολιτικής αξίας. Οι Αμερικανοί και άλλοι σύμμαχοι ζητάνε τις ελληνικές βάσεις, όπως την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, τη Σούδα που είναι το πετράδι του στέμματος» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλτζώης.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

«Είχε χρησιμοποιηθεί η Λάρισα για περιπολίες drones στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας των βάσεων εναντίον της Ρωσίας. H συμφωνία αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες να υποστηρίξουν την εδαφική ανεξαρτησία, την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ελλάδας. Όμως η συμφωνία αυτή δεν έχει ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής» επισήμανε ο δημοσιογράφος Κώστας Μάρδας.

«Έτσι που έχουμε φτάσει στα πρόθυρα μιας ρήξης με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και αν συνιστά μια κατάσταση κηδεμονίας» συμπλήρωσε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Μιλώντας για την αμερικανική Γερουσία που μπλοκάρει την αγορά νέων F-16 στην Τουρκία εκτίμησε ότι «όταν γίνεται συζήτηση για υπό όρους πώληση, τότε είναι υπέρβαση να μη πω τι άλλο της συμφωνίας του εμπάργκο».

Ενοχλεί την Τουρκία η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας – Μπαλτζώης και Μάρδας μιλούν στην ΕΡΤ για τις τουρκικές παραβιάσεις (video)
Στιγμιότυπο από κοινή ναυτική άσκηση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Γαλλίας (Greek Defense Ministry via AP)

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους Γάλλους. «Στο άρθρο 2 της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αναφέρεται ρητώς ότι σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, η Γαλλία θα στείλει στρατό για να υποστηρίξει τα σύνορα της χώρας μας. Δεν πρέπει να υποβιβάζουμε αυτή τη συμφωνία που είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, εξαιρουμένης της συμφωνίας για την ένταξη το 1952 στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο κ. Μάρδας.

Aπό την πλευρά του ο κ. Μπαλτζώης εστίασε στην προκλητικότητα των Τούρκων με αφορμή τις συνεχείς παραβιάσεις. «Ούτε στην Ουκρανία δεν συμβαίνουν αυτά : 99 παραβιάσεις, 61 οπλισμένα αεροσκάφη, 6 υπερπτήσεις και 7 εμπλοκές» είπε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να διαιωνίζεται αυτό το προκλητικό γεγονός.

«Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είχαμε 9.000 παραβιάσεις έναντι 2.000 του προηγούμενου έτους και έχουμε μέχρι στιγμής 160 εμπλοκές, που σημαίνει ότι η Τουρκία επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο», υποστήριξε ο κ. Μάρδας επισημαίνοντας ότι έχουμε τον πολεμικό εξοπλισμό για να υπερασπιστούμε την Πατρίδα.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος