Πού το πάει ο Ερντογάν – Τ. Χατζηβασιλείου και Κ. Μαρδάς μιλούν για τα ελληνοτουρκικά και την 20η Ιουλίου (video)

Array

Τα επικείμενα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την Κύπρο, τα ελληνοτουρκικά και τους εξοπλισμούς ανέλυσαν στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Κώστας Μάρδας δημοσιογράφος – συγγραφέας.

Μιλώντας στην εκπομπή «με νέα ματιά» για το αίτημα του Ερντογάν στις ΗΠΑ για να αναβαθμίσει τα F-16, o κ. Μαρδάς είπε ότι παρά το μπλόκο των ελληνοαμερικανών βουλευτών πιστεύει ότι «υπάρχει κίνδυνος σε ένα – δύο χρόνια η Τουρκία και να εκσυγχρονίσει τα F-16 και να αγοράσει νέα από τις ΗΠΑ».

Aιτιολογώντας την άποψη του ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην επιστολή Μπλίνκεν που επιχειρηματολογεί στους λόγους για τους οποίους πρέπει να απαντήσουν θετικά οι ΗΠΑ στο αίτημα της Τουρκίας.

Δεν έχει άλλοθι η Αμερική – Ξέρει την Τουρκία

«Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος χώρα για την Αμερική. Εκείνο που έχει κατορθώσει η Ελλάδα είναι να μην έχει το Κογκρέσο και η αμερικανική ηγεσία το άλλοθι της άγνοιας» δήλωσε σχετικά ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, προσθέτοντας ότι πλέον τίθενται αυστηροί και προϋποθέσεις.

Τόνισε επίσης ότι η πολιτική ισορροπία αυτή την περίοδο «δεν αφήνει περιθώρια για να αποκτησει η Τουρκία επιπλέον πολεμικό υλικό».

Όσον αφορά στις προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν στα κατεχόμενα ενόψει της 20ης Ιουλίου δήλωσε «αν τυχόν συμβεί αυτό που σκέφτεται ο Ερντογάν περί προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην τουρκική επικράτεια τότε τα προβλήματα θα είναι πάρα πολλά».

Και όπως είπε, σε αυτό το απευκτέο σενάριο, η Τουρκία θα βρεθεί στο κέντρο μιας διεθνούς δύνης και θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες.

«Η προσάρτηση εδαφών από μια χώρα δεν έχει προηγούμενη στην περιοχή» συμπλήρωσε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει απαθής σε αυτό το ενδεχόμενο.

Πηγή: Με νέα ματιά | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος