Ντ. Τραμπ: Άνοιγμα στη Ρωσία, ευχές στις αφρικανικές χώρες, αλλά “πρώτα η Αμερική”

Το Παγκόσμιο Φόρουμ που ξεκίνησε με προειδοποιήσεις από ευρωπαίους ηγέτες για τους κινδύνους “του εθνικισμού, του απομονωτισμού και του προστατευτισμού”,  ολοκληρώνεται με την ομιλία του πρώτου από το 2000 εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που συμμετέχει στις εργασίες του Νταβός.

“Βλέπουμε τεράστιες νέες επενδύσεις και σήμερα είναι μια πολύ συναρπαστική μέρα” δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ φτάνοντας στο Νταβός και αγνοώντας, όπως σχολιάστηκε, τα “καρφιά” του Γάλλου προέδρου, που χαρακτήρισε ανεπιθύμητο όποιον δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για το Κλίμα, αλλά και τις αιχμές Μέρκελ κατά του σωβινισμού.

Η αξία του δολαρίου “θα πρέπει να βασίζεται στην ισχύ της χώρας” είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC από το Νταβός, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε δείπνο για τους επικεφαλής  ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Nestle, της SAP και της Siemens, της Deloitte και της Bayer.

Κι ενώ μέσω τηλεοπτικής εμφάνισης από το Νταβός έστειλε μήνυμα “για να επανορθώσει τη σχέση της Αμερικής με τη Βρετανία”, ακολούθησε  άνοιγμα προς τη Ρωσία, τονίζοντας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι  “ελπίζει σε διάλογο”.

«Ψεύτικες ειδήσεις”, απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ , αρνούμενος για όγδοη φορά ότι θα παύσει από τα καθήκοντα του τον ειδικό για την έρευνα σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Ρόμπερτ Μούλερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απάντησε σε ερωτήσεις που ακούστηκαν από το βάθος της αίθουσας για το αν αναφέρθηκαν στις δηλώσεις για «χώρες απόπατους».

Μάλιστα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης  και του ζήτησε να μεταβιβάσει τις “θερμότερες ευχές” του σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της Ρουάντα,  Paul Kagame, για την ανάληψη της προεδρίας του αφρικανικού μπλοκ.

“Πισώπλατη μαχαιριά” χαρακτήρισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στο Νταβός, την ώρα μάλιστα που ο αμερικανός πρόεδρος απειλούσε ότι η βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή θα παγώσει “όσο δεν επιδιώκει ειρήνη με το Ισραήλ”.

ΠΗΓΗ:Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος