Νταβός: Η Λαγκάρντ ζητά εξηγήσεις από ΗΠΑ για το “αδύναμο δολάριο”

Στον αντίποδα του  ενθουσιασμού που προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε για ένα «νέο παγκόσμιο συμβόλαιο που θα γεφυρώσει το χάσμα των ανισοτήτων της παγκοσμιοποίησης», η συνήθης ορολογία επέστρεψε στην ημερήσια διάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, με κυρίαρχα θέματα το Brexit αλλά και τα σενάρια εμπορικού πολέμου, ενόψει της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τo σχόλιo υπέρ ενός αδύναμου αμερικανικού νομίσματος, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν επιδιώκει εμπορικούς πολέμους, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα υπεραμυνθεί των εθνικών οικονομικών συμφερόντων.

Το εμπόριο είναι απαραίτητο καύσιμο της ανάπτυξης και ο προστατευτισμός λειτουργεί υπονομευτικά, τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπενθυμίζοντας καυστικά στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών ότι η αξία του δολαρίου καθορίζεται στις διεθνείς αγορές.

Τα σχόλια έρχονται στον απόηχο των προειδοποιήσεων Μακρόν και Μέρκελ, κατά του “εθνικισμού και του προστατευτισμού”.

Ο Τραμπ θα έχει συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ στο Νταβός βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη για ειδική συμφωνία.

“θα θέλαμε να είναι ‘Νορβηγία +’», είπε ο Λίο Βαράντκαρ, εξηγώντας ότι η Νορβηγία αποτελεί τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ αλλά όχι και της τελωνειακής ένωσης.

Στο μεταξύ ο αμερικανικός κολοσσός, JPMorgan προειδοποιεί ότι θα μεταφέρει πάνω από 4.000 θέσεις εκτός της Βρετανίας, εάν οι συνομιλίες για το Brexit καταλήξουν σε “απόκλιση των ρυθμιστικών πλαισίων και εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ:#WEF18, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος