Νταβός: Ανεβαίνει το θερμόμετρο ενόψει της άφιξης Τραμπ (video)

Διεθνές εμπόριο, προσπάθειες ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και προσφυγικό, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις παρεμβάσεις των ηγετών στα πάνελ του οικονομικού φόρουμ. Την “επιστροφή” της Γαλλίας στον πυρήνα της Ευρώπης ανακοίνωσε από το βήμα του Νταβός ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ, εν αναμονή του Ντόναλντ Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι “η Ευρώπη συχνά στηριζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πλέον πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες”.

Μακρόν:Η Γαλλία επιστρέφει στον πυρήνα της Ευρώπης

“Δεν προσκαλέσαμε κανέναν που αμφιβάλει για την υπερθέρμανση του πλανήτη”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και το υπονοούμενο του για τον Ντόναλντ Τραμπ και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, προκάλεσε γέλια και επευφημίες.

Επισημαίνοντας την ανάγκη να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στη Γερμανία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε “στη σημασία της συνεργασίας”, καυτηριάζοντας, χωρίς άμεση αναφορά στις ΗΠΑ, την “όποια πολιτική προστατευτισμού που αντί για αμοιβαιότητα φέρνει την απομόνωση”, όπως προειδοποίησε.

“Η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει ως ισχυρή δύναμη στην επίλυση κρίσεων, παρά την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης”, διαβεβαίωσε η ‘Ανγκελα Μέρκελ.

«Η Μέρκελ εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση. Ο Μακρόν φτιάχνει ιστορία αυτήν την στιγμή»

Με τον παραπάνω τίτλο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρει ότι μία «ταλαιπωρημένη» Μέρκελ προσέρχεται στο Νταβός, καταδικασμένη να μείνει στη σκιά του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που εν ενεργεία Αμερικανός Πρόεδρος θα δώσει το παρών στο Φόρουμ του Νταβός. Με τη μεγαλύτερη έως τώρα αντιπροσωπεία τους συμμετέχουν ήδη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών έδωσαν πρόγευση των θεμάτων που θα θίξει ο πρόεδρος Τράμπ, υποστηρίζοντας ότι το δίκαιο εμπόριο είναι προτεραιότητα, παρά το δόγμα “Πρώτα η Αμερική”.

Με συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ και του Οικονομικού Φόρουμ, διαδηλωτές κατόρθωσαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας και να πλησιάσουν τον συνεδριακό χώρο στο Νταβός. Οι αστυνομικοί τούς απομάκρυναν με ειρηνικό τρόπο, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στη Ζυρίχη.

https://twitter.com/RealNewsLine/status/956139357190180864

Λύσεις για το προσφυγικό ζήτημα πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζοντας:
“Πρέπει να καταστρέψουμε τα δίκτυα των εγκληματιών, να ενισχύσουμε τις δομές των Αφρικανικών κρατών που δεν μπορούν να ελέγξουν τα εδάφη τους και σταδιακά να δεχθούμε μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών και ποσοστώσεων, υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, ομαλές ροές μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη”.

“Οι σχέσεις Ρωσίας -ΗΠΑ, χειρότερες κι από Ψυχροπολεμικά”

Νταβός: Ανεβαίνει το θερμόμετρο ενόψει της άφιξης Τραμπ (video)

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν έχουν κηρύξει κατά της Ρωσίας απλώς έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά «έναν πολύ μεγάλο οικονομικό πόλεμο» που έχει στόχο την αλλαγή της εξουσίας στη χώρα, δήλωσε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Bank Αντρέι Κόστιν.

«Νομίζω ότι αυτό είναι που επιδιώκει η Δύση. Νομίζω ότι θέλουν με τις κυρώσεις να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις στη Ρωσία, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της με κάποιον άλλο που θα είναι πιο κατάλληλος γι αυτούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος τραπεζίτης. “Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών απειλούν την Ευρώπη με στρατιωτική διένεξη”, πρόσθεσε και αναφερόμενος στις σχέσεις Ρωσίας -ΗΠΑ, είπε ότι είναι “χειρότερες απ ότι την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου”.

Επί ποδός αστυνομικοί και εκχιονιστικά

Τέσσερις χιλιάδες Ελβετοί στρατιώτες και χίλιοι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την ασφάλεια των ισχυρών του πλανήτη που ανέρχονται σε 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών που συγκεντρώθηκαν υπό σφοδρές χιονοπτώσεις στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος