Πόλεμος στην Ουκρανία: 300 ημέρες από τη ρωσική εισβολή – Oι εξελίξεις των τελευταίων ωρών

Array

Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπαίνει στην 300ή του μέρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazzera συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις κυριότερες εξελίξεις των πολεμικών συγκρούσεων στα μέτωπα του πολέμου και των διεργασιών σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αγνοώντας τις διεθνείς πιέσεις, δε δείχνει σημάδια υποχώρησης. Με αφορμή την Ημέρα των Υπηρεσιών που εορτάζεται σήμερα Τρίτη 20 Δεκεμβρίου o Πούτιν παραδέχθηκε ότι η κατάσταση σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας –Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Παρόλα αυτά ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την ενίσχυση των συνόρων της Ρωσίας. Να σημειωθεί ότι η παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των τεσσάρων εδαφών, τα οποία μαζί αποτελούν το 15% της Ουκρανίας, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη βίαιη κατάληψη εδαφών στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: 300 ημέρες από τη ρωσική εισβολή – Oι εξελίξεις των τελευταίων ωρών
(AP Photo/LIBKOS, File)

Τα ρωσικά drones έπληξαν βασικές ενεργειακές υποδομές μέσα και γύρω από το Κίεβο τη Δευτέρα, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Παρασκευής σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε ένα drone «καμικάζι» πάνω από τμήμα του πυρηνικού σταθμού της Νότιας Ουκρανίας στην περιοχή του Μικολάιβ. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν τέσσερις αμερικανικούς πυραύλους  πάνω από την περιοχή Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, μέσα σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: 300 ημέρες από τη ρωσική εισβολή – Oι εξελίξεις των τελευταίων ωρών
(AP Photo/Vadym Sarakhan)

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Λευκορωσία τη Δευτέρα (19/12) για πρώτη φορά από το 2019 μετά τις πρόσφατες αποτυχίες της Μόσχας στα πεδία των μαχών, αυξάνοντας τους φόβους της Ουκρανίας ότι θα πιέσει τον σύμμαχό του να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εισβολής.

Πόλεμος στην Ουκρανία: 300 ημέρες από τη ρωσική εισβολή – Oι εξελίξεις των τελευταίων ωρών
(Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ότι «προφανώς υποχώρησε στις ρωσικές απειλές» και ότι δεν έστειλε αξιωματούχους στην Ουκρανία για να επιθεωρήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Ρωσία και τα οποία η Ουάσιγκτον και άλλοι λένε ότι προμήθευε το Ιράν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους δυτικούς ηγέτες που συναντώνται στη Λετονία να προμηθεύσουν ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων, ανανεώνοντας τη μακροχρόνια έκκλησή του για περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: 300 ημέρες από τη ρωσική εισβολή – Oι εξελίξεις των τελευταίων ωρών

Ο αρχηγός κατασκοπείας της Μολδαβίας προειδοποίησε τη Δευτέρα για «πολύ υψηλό» κίνδυνο νέας ρωσικής επίθεσης προς τα ανατολικά της χώρας του το 2023 και είπε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να στοχεύει να εξασφαλίσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της Ουκρανίας στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας

Για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου άνοιξαν σήμερα Τρίτη (20/12) οι σταθμοί του μετρό “Maidan Nezalezhnosti” and “Khreshchatyk” στο Κίεβο.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει 26 εκατ. δολάρια από την Granite Capital Holdings Ltd, μια εταιρεία που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που η καναδική κυβέρνηση χρησιμοποιεί νέες εξουσίες για να επιδιώξει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν Ρώσους ολιγάρχες που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Πηγή: Al Jazzera, Nexta

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος