Υπερδνειστερία: Γιατί είναι σημαντική για την Ρωσία και ο ρόλος της στον πόλεμο της Ουκρανίας

Υπάρχει μία περιοχή στη Μολδαβία που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσε να παίξει καίριο ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο λόγος για την Υπερδνειστερία.

Πρόκειται για ένα βαριά οπλισμένο κομμάτι της Μολδαβίας που φιλοξενεί φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία της Υπερδνειστερίας -η οποία έχει το δικό της σύνταγμα, στρατό, νόμισμα και σημαία, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ από τη διεθνή κοινότητα– θα μπορούσε να εμπλακεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός στοχεύει στον «πλήρη έλεγχο» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας αλλά και στην πρόσβαση στην Υπερδνειστερία.

Αλλεπάλληλες εκρήξεις

Τη Δευτέρα (25/4) σημειώθηκαν εκρήξεις στην Τιράσπολη, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία αυτής της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχής.τις οποίες το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας χαρακτήρισε «σχεδιασμένη πρόκληση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

«Τα παράθυρα των επάνω ορόφων έσπασαν. Καπνός υψώνεται από το κτίριο. Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από αστυνομικούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 3 το μεσημέρι, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (26/4), δύο εκρήξεις σε ραδιοφωνικούς πομπούς σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας προκαλώντας ζημιές.

Πώς προέκυψε η Υπερδνειστερία – Είναι το νέο σημείο πρόσβασης στην Ουκρανία;

Η Υπερδνειστερία είναι ένα στενό κομμάτι γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικά μίλια, ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία. Κατοικούν 500.000 άνθρωποι, αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία. Όμως έχει το δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.

Ενώ οι μάχες στην Ουκρανία επικεντρώνονται στα ανατολικά, η Υπερδνειστερία θεωρείται στρατηγικό σημείο στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 25 μιλίων από την Οδησσό, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας.

Ο ρόλος της στον πόλεμο

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές υποψιάζονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη – και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση, για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει την πόλη-λιμάνι της Οδησσού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος