Πούτιν: Δεν ενδιαφερόμαστε να απορροφήσουμε τη Λευκορωσία – ΗΠΑ: «Η ειρωνεία στο αποκορύφωμά της» δεδομένου ότι θέλουν να απορροφήσουν την Ουκρανία

Array

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν έχει «κανένα ενδιαφέρον» να απορροφήσει τη Λευκορωσία, τον κύριο σύμμαχο της Μόσχας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν για φθηνό πετρέλαιο και δάνεια.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να απορροφήσει κανέναν, αυτό δεν θα είχε απλώς κανένα νόημα», δήλωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, λέγοντας ότι τέτοιες φήμες προέρχονται από «κακοπροαίρετους».

Το Κρεμλίνο επιδιώκει εδώ και χρόνια να εμβαθύνει την ενοποίηση με τη Λευκορωσία, αλλά ο ισχυρός άνδρας της Αλεξάντερ Λουκασένκο αντιστάθηκε στην απόλυτη ενοποίηση με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι είναι βασικός σύμμαχος.

Ο Πούτιν χαιρέτισε μια σχέση ανάμεσα σε «πολύ στενούς συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους… που τους ενώνει μια κοινή ιστορία και πνευματικές αξίες».

«Μαζί αντιστεκόμαστε στις κυρώσεις από μη φιλικές χώρες», είπε ο Πούτιν, «και το κάνουμε αυτό με αρκετή αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα».

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας «σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αυτό περιλαμβάνει και τον στρατιωτικό τομέα, καθώς οι δύο χώρες συμφώνησαν σε «κοινά μέτρα για την ασφάλεια των δύο χωρών», τη συνέχιση της κοινής εκπαίδευσης και την «αμοιβαία παροχή όπλων».

Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει τα λευκορωσικά πληρώματα να πετούν αεροπλάνα που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, δήλωσε ο Πούτιν.

«Έχουμε δοκιμάσει αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

Ο Λευκορώσος ηγέτης εξήρε επίσης τη σχέση της χώρας του με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πάει πουθενά χωρίς εμάς, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας χωρίς τη Ρωσία; Όχι!», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας ως ορμητήριο για την επίθεσή του στην Ουκρανία.

Η δήλωση του ρώσου προέδρου ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να απορροφήσει κανέναν μόνο ως το «άκρον άωτον της ειρωνείας» μπορεί να εκληφθεί δεδομένου ότι προσπαθεί να απορροφήσει την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Πράις πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνέχιζε να παρακολουθεί στενά αν η Λευκορωσία θα προσφέρει ή όχι έξτρα υποστήριξη στον Πούτιν και ότι θα απαντούσε «αναλόγως» στην περίπτωση που αυτό θα συνέβαινε.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος