ΝΑΤΟ: Στήριξη στην Ουκρανία και στην ανατολική πτέρυγα στη σκιά των απειλών για τα πυρηνικά

«Μόλις ολοκληρώσαμε την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας της τελευταίας γενιάς», είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,  ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι αμέριστη η υποστήριξη προς τις ουκρανικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης στα Ηνωμένα Εθνη, προειδοποιούσε ότι «η χρήση πυρηνικών όπλων δεν μπορεί να αποκλειστεί, εάν η Ρωσία δεχτεί πρόκληση ή επίθεση από το ΝΑΤΟ».

«Ο λαός της Ουκρανίας μάχεται γενναία και τους στηρίζουμε. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας απηύθυνε μήνυμα και μας ευχαρίστησε για τη στήριξη ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε:

«Η εισβολή του Πούτιν άλλαξε το περιβάλλον ασφάλειας» και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει μακροπρόθεσμες απαντήσεις».

«Ισχυρό μήνυμα οι τέσσερις νέες ομάδες μάχης»

Στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ η σύσταση των νέων μάχιμων μονάδων στην ανατολική τπέρυγα και συγκεκριμένα στη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία χαρακτηρίζεται  ισχυρό μήνυμα και  ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω της ανατολικής πτέρυγας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις  στη Ρωσία για να επέλθει το τέλος αυτού του βάναυσου πολέμου» τόνισε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να σταματήσει να διαδίδει «κατάφωρα ψέματα» σχετικά με την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να ανταποκριθεί στις «ευθύνες» της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, θα εξεταστεί κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 Τζο Μπάιντεν: Το ΝΑΤΟ ισχυρό και ενωμένο όσο ποτέ

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα στην επέτειο ενός μηνός από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να επαναλάβουν ισχυρή στήριξη στον ουκρανικό λαό, την αποφασιστικότητά να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον βάναυσο πόλεμό της και τη δέσμευσή ενίσχυσης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν και υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά όπλα, drones και εκατομμύρια φυσίγγια.
Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τα βήματα πολλών άλλων Συμμάχων για την παροχή αμυντικής υποστήριξης στην Ουκρανία και τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση για περαιτέρω υποστήριξη , συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην Ευρώπη, ενώ είναι έτοιμες να υποδεχτούν 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, υπενθύμισε ο Τζο Μπάιντεν δηλώνοντας ικανοποιημένος για τα ενισχυτικά μέτρα που έλαβαν οι Σύμμαχοι.

Κ. Μητσοτάκης: Ανθρωπιστική βοήθεια, στήριξη των κυρώσεων και ειδική αναφορά στη Μαριούπολη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, στη στήριξη των κυρώσεων, καθώς και στην υποδοχή άνω των 13.000 Ουκρανών προσφύγων από τη χώρα μας. Έκανε επίσης ειδική μνεία στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τόνισε ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα ως μέσο πίεσης είναι αναγκαία η ενιαία εφαρμογή τους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Μαριούπολη και στις ανθρώπινες απώλειες που αποτελούν τραγωδία όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ελλάδα που πενθεί ήδη απώλειες ομογενών.

«Θα υπερασπιστούμε  συλλογικά κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ»

«Παραμένουμε ενωμένοι και ανένδοτοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιτεθούμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων», επισημαίνει η κοινή δήλωση των ηγετών των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. «Από τώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, θα αναπτύξουμε σχέδια για πρόσθετες δυνάμεις και δυνατότητες για την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ. Θα υιοθετήσουμε μια επικαιροποιημένη Στρατηγική Αντίληψη για να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση στο νέο και πιο επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

G7: Κυρώσεις και κατά των αποθεμάτων χρυσού

Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδισθεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι οι χώρες της G7, που συνέρχονται επίσης στις Βρυξέλλες είναι «ενωμένες» στην θέση ότι «οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικοί θεσμοί δεν πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με την Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτε».

Ανταποκρίσεις Βρυξέλλες – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Ρεπορτάζ: Νίκος Γκάτσιος

Σχετικά Άρθρα: Μακρόν: Η Δύση έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εάν κριθεί αναγκαίο

ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δεν αναμένει να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος