«Σαφή απάντηση» για βοήθεια με καταδιωκτικά αεροσκάφη ζήτησε από το ΝΑΤΟ ο Β. Ζελένσκι

«Στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς» ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις χώρες του ΝΑΤΟ αλλά αξιοσημείωτο χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι «δεν έριξε λάδι στη φωτιά», επαναλαμβάνοντας αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που απευθυνόταν στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι υπενθύμισε εμμέσως το αίτημα του για ζώνη αποκλεισμού που απορρίπτει το ΝΑΤΟ.

«Εχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη. Εχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς. Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου. Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας. Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση», τόνισε ζητώντας ενισχύσεις για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.

«Ποτέ, παρακαλώ, μην μας πείτε ποτέ ξανά ότι ο στρατός μας δεν πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Έχουμε δείξει τι μπορούν να κάνουν τα πρότυπά μας», είπε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και μάλιστα μίλησε για επίθεση σήμερα το πρωί που είχε ως αποτέλεσμα «να σκοτωθούν και πάλι παιδιά».

«Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης – Πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ»

Απευθυνόμενος νωρίτερα στο κοινοβούλιο της Σουηδίας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ζελένσκι μίλησε για καταστροφή «πρωτοφανούς κλίμακας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»,  προσθέτοντας ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Κάλεσε «τις σουηδικές εταιρείες και το κράτος να έρθουν να ξαναχτίσουν» τη χώρα και δήλωσε ευγνώμων για την «απαράμιλλη», στρατιωτική συνδρομή της Σουηδίας, αφού συμφώνησε να στείλει όπλα σε εμπόλεμη χώρα για πρώτη φορά από το 1939.

‘Ηδη διπλασιάζεται η αποστολή αντιαρματικών και υλικού εξουδετέρωσης ναρκών.

Η ομιλία του Ζελένσκι μεταδόθηκε ζωντανά ενώπιον των μελών του σουηδικού κοινοβουλίου Riksdagen με τους 349 βουλευτές να τον επευφημούν ενώ προειδοποιούσε ότι «όλοι οι γείτονες της Ρωσίας κινδυνεύουν από εδώ και πέρα».

«Η Ρωσία μπήκε σε πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας γιατί θέλει να προχωρήσει περαιτέρω στην Ευρώπη, θέλει να καταστρέψει την ελευθερία στην Ευρώπη».

Προειδοποίησε τη Σουηδία ότι η Μόσχα έχει στο στόχαστρό της το νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Σουηδία άνοιξε ξανά τη φρουρά της στο Γκότλαντ το 2018, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, αφού την έκλεισε το 2004.

Aμερικανικές εφημερίδες με πρώτη την Wall Street Journal επιμένουν στο μεταξύ να υποστηρίζουν ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησ επροσωπικά από τον Τζο Μπάιντεν να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, με επιχείρημα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στις διπαραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος