Κ. Ιατρίδης: Πέτυχε ο αιφνιδιασμός της Χαμάς – Δ. Σταθακόπουλος: Δυσοίωνα τα πράγματα στη Μέση Ανατολή

Για την ανάφλεξη του Μεσανατολικού και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ευρύτερη περιοχή, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την εμπλοκή της Χεσμπολάχ και το ρόλο του Ιράν μίλησαν στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α. και ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, διδακτωρ Παντείου, διεθνολόγος.

«Οι σχέσεις της Χαμάς αλλά και της Χεζμπολάχ με το Ιράν είναι πάρα πολύ καλές. Σαφώς είναι πίσω το Ιράν» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αμυντικός αναλυτής. Και όπως επισήμανε ο κ. Ιατρίδης, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ρουκέτες που εκτόξευσε (σ..σ η Χαμάς) είναι ιρανικής κατασκευής».

Μάθημα για τις σχολές πολέμου η επίθεση της Χαμάς

Σχολιάζοντας τα γεγονότα σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας εξήγησε ότι πίσω από την οικονομική στήριξη της Χαμάς βρίσκεται το Κατάρ ενώ πολιτική κάλυψη παρέχει και η Τουρκία.

Ως πτέραρχος εν αποστρατεία αναφέρθηκε και στον αιφνιδιασμό του ισραηλινού στρατού, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.,

«Πώς είναι δυνατόν η Μοσάντ μια από τις καλυτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο δεν κατάλαβε κάτι ή δεν πληροφορήθηκε κάτι τη στιγμή που έχει τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα;», αναρωτήθηκε ο κ. Ιατρίδης.

Όπως τόνισε ερωτηματικά προκαλεί και η αργοπορημένη απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Μιλώντας για την πολιτική κρίση που υπάρχει εδώ και ένα χρόνο στο Ισραήλ εκτίμησε ότι μπορεί να οφείλεται και στην μειωμένη ετοιμότητα των στρατιωτικών δυνάμεων. «Τα προβλήματα (σ.σ. στο Ισραήλ) ήταν πολλά» είπε προσθέτοντας ότι η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε και την που ήταν ημέρα αναπαύσεως. Ήταν ένας αιφνιδιασμός ο οποίος πέτυχε και από την άλλη θεωρώ ότι αυτό θα είναι μάθημα για τις σχολές πολέμου».

Μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» και στους δημοσιογράφους Νίνα Κασιμάτη και Δημήτρη Κοτταρίδη
ο διεθνολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος εκτίμησε ότι η επίθεση της Χαμάς θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή εαν διευρυνθεί και διογκωθεί.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις που έχει η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, κυρίως με τις χώρες που χρηματοδοτούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και συνεκτιμώντας και το τι γίνεται στην Ουκρανία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε ένα τόξο που και εμείς συμμετέχουμε σε αυτό, θέλοντας και μη γεωγραφικά, που είναι εκρηκτικό. Έκφράζοντας την άποψη ότι τα «πράγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για το μέλλον», σχολίασε την στάση του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίζοντάς την ως «Ποντίου Πιλάτου». Και όπως είπε, αν ήταν ο Κιλιτσντάρογλου πρόεδρος δεν θα είχαμε κάποια διαφορετική στάση από αυτή που κρατάει ο Ερντογάν».

Ο κ. Σταθακόπουλος θεωρεί ότι μέσω από υπόγειες διαδρομές θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια καλή σχέση και επαφή χωρίς να καταδικάζουν της Χαμά και χωρίς να διαρρηγνύουν τη σχέση τους με το Ισραήλ.

Πιθανή μια αντανάκλαση της σύγκρουσης και στη Δύση

«Σαφώς η Χαμάς, αλλά περισσότερο η Χεζμπολάχ έχει κάνει τέτοιου είδους χτυπήματα. Αν θεωρήσουμε ότι θα σφίξει μια δαγκάνα και από τον Νότο και από τον Βορρά στο Ισραήλ, είναι σφόδρα πιθανό αυτό να έχει αντανάκλαση και στον δυτικό κόσμο», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την χθεσινή επίθεση σε χωριά και πόλεις του Ισραήλ ο κ. Σταθακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «είναι τα επίχειρα μιας κατάστασης τρομοκρατικής», λέγοντας ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το δικαίωμα ενός λαού, των Παλαιστινίων και είναι τελείως διαφορετικό η τρομοκρατία και τα χτυπήματα αυτού του είδους.

Από την πλευρά του ο κ. Ιατρίδης εστίασε στην στάση του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Χαμάς και στις προσπάθειες να διαδραματίσει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο. «Θα μείνω στη δήλωση που έκανε ο κ. Μπάιντεν και ήταν και αυστηρή ότι οποιοδήποτε τρίτο κράτος επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε θα αντιμετωπίσει την Αμερική. Αυτά που περιμένουμε νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ σκληρά», σημείωσε.

Κ. Ιατρίδης: Πέτυχε ο αιφνιδιασμός της Χαμάς – Δ. Σταθακόπουλος: Δυσοίωνα τα πράγματα στη Μέση Ανατολή
(Photo by JALAA MAREY / AFP)

Ο Ερντογάν διεκδικεί το ρόλο του πατέρα του σουνιτικού Ισλάμ

Παρέμβαση έκανε και ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, λέγοντας ότι «ο Ερντογάν διεκδικεί εδώ και πάρα πολύ καιρό τον ρόλο του πατέρα του σουνιτικού Ισλάμ και η Χαμάς είναι μια κατ’ εξοχήν σουνιτική οργάνωση. ΕΚ των πραγμάτων, πάρα πολύ δύσκολα ητουρκική πλευρά θα έρθει σε ευθεία ρήξη με τη Χαμάς».

‘Οόλα αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν τη στιγμή που η Τουρκία προσπαθούσε να κάνει μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική όσον αφορά το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, σχολίασε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Μανδαλίδης.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος