Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο: Μεγάλη αβεβαιότητα για την «επόμενη ημέρα» στη Γερμανία (audio)

Την εκτίμηση ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την επόμενη ημέρα στη Γερμανία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, εξέφρασε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή  με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Έκανε αναφορά σε τρία σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού:

  • με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες,
  • με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες και τέλος
  • το σενάριο του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες- Χριστιανοδημοκράτες).

Θεωρεί ότι τα δυο πρώτα σενάρια είναι τα πιο πιθανά, καθώς ούτε το SPD ούτε το CDU επιθυμούν το λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό».

«Το παράδοξο είναι ότι οι ισχυροί παίκτες που θα καθορίσουν την τελική έκβαση, είναι πιθανότατα το FDP (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) και οι Πράσινοι, καθώς είναι τα μόνα κόμματα τα οποία σίγουρα μετέχουν στα 2 πιο πιθανά από τα συνολικά 3 σενάρια.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα, για το εάν οι Γερμανοί θα ζήσουν ένα παράδοξο, δηλαδή «η οικονομική πολιτική μιας κυβέρνησης υπό Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο να είναι πιο συντηρητική από την αντίστοιχη πολιτική της προκατόχου κυβέρνησης της Μέρκελ». Όπως εξήγησε, οι Φιλελεύθεροι – οι οποίοι είναι υπέρμαχοι του ελέγχου στα δημοσιονομικά – ζητούν το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς οι απόψεις των Φιλελευθέρων είναι πιο δεξιά της Μέρκελ», διευκρίνισε λέγοντας μάλιστα πως εάν ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ήταν στην απερχόμενη κυβέρνηση στη θέση του Όλαφ Σολτς, τότε πιθανότατα θα είχε μπλοκάρει την απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

O καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτίμησε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης, «αλλά υπάρχει ο κίνδυνος, το τίμημα να είναι η υποχώρηση στις αξιώσεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι ζητούν επιστροφή στην οικονομική “ορθοδοξία”, εγκατάλειψη κάθε συζήτησης για χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη»

Ο κ. Παγουλάτος επισήμανε ότι οι Φιλελεύθεροι θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, παίζοντας το «χαρτί» του εναλλακτικού σεναρίου για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, κάτι που το προτιμά η βάση του FDP. Ανάλογη προτίμηση δείχνουν τα μέλη των Πρασίνων για συνεργασία με το SPD.

«Έχουμε ένα τετράγωνο, που ουσιαστικά είναι τρίγωνο με δυο πολύ ενεργές “γωνίες”, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, να διαπραγματεύονται πολύ σκληρά ποια θα είναι η άλλη κορυφή του τριγώνου, αν θα είναι δηλαδή το SPD ή το CDU, έχοντας μάλιστα διαπραγματευτική δύναμη να το πετύχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο για τον διάδοχο της κυρίας Μέρκελ να οικοδομήσει το πολιτικό κεφάλαιο που είχε σωρεύσει η απερχόμενη καγκελάριος, πλοηγώντας την Γερμανία και την ΕΕ, μέσα από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας τους.

«Όποιος και αν είναι ο επόμενος καγκελάριος, είτε είναι ο Όλαφ Σολτς είτε ο Άρμιν Λάσετ, θα πρέπει να επιδείξει μια σχέση ενεργού συντονισμού με τον Μακρόν, προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο γαλλογερμανικός άξονας που είναι αναγκαίος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά», δήλωσε ο κ. Παγουλάτος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος