Πώς βλέπει η Ευρώπη τις εξελίξεις στη Γερμανία – Σενάρια κινδύνου και προσδοκίες

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία θα μπορούσε «να μεταμορφώσει την Ευρώπη», στο θέμα της αύξησης των φόρων επί των πλουσίων ή στο θέμα της χαλάρωσης του «φρένου στο χρέος».  Τα μετεκλογικά σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας έχουν ήδη κοινό μυστικό ότι η επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γερμανία είναι παρελθόν.

Οι Βρυξέλλες αλλά και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ελπίζουν ότι η Γερμανία μετά τη Μέρκελ θα είναι «λιγότερο εχθρική» στις επενδυτικές δαπάνες, ειδικά για τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και «λίγο πιο ενθουσιώδης» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε τομείς που κυμαίνονται από την τραπεζική ένωση έως τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Παρά το θρίλερ που προέκυψε από τις κάλπες το βασικό σενάριο κεντροαριστερής κυβέρνησης με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, θεωρείται εφικτό αλλά, όπως προειδοποιούν Ευρωπαίοι αναλυτές και διπλωμάτες οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν μήνες και να συμπέσουν με την προεκλογική εκστρατεία για τις γαλλικές εκλογές, πυροδοτώντας σενάρια κινδύνου για ολόκληρη την ήπειρο.

Το έτερο κομμάτι του γαλλογερμανικού άξονα, το Παρίσι εύχεται να μην ξεκινήσει η γαλλική προεκλογική περίοδος σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ ευρωπαϊκά δημοσιεύματα μιλούν ήδη για μακρά περίοδο αστάθειας στις δύο πλευρές του Ρήνου.

Η Ευρώπη μετά τη Μέρκελ

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι θα είναι δύσκολο για τον επόμενο καγκελάριο να «ακολουθήσει τη γραμμή που ακολουθεί η Μέρκελ», δηλαδή να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες και να παραμείνει κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, προστατεύοντας παράλληλα τις γερμανικές εξαγωγές.

Πολλοί Γερμανοί βλέπουν το τέλος της εποχής Μέρκελ με τρόμο. Παραμένει αρκετά δημοφιλής και το παρατσούκλι της “Mutti“, ή μαμά, υποδηλώνει τον εθνικό ρόλο που έχει παίξει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όμως η στροφή του Βερολίνου για την από κοινού αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης της COVID-19 τον Μάιο του 2020, έγινε δεκτή με εξαιρετική απροθυμία και μεγάλη ανησυχία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αλλαγή σελίδας στη Γερμανία συνοψίζεται με στην πρόβλεψη ότι και ο διάδοχος της Μέρκελ θα συνεχίσει την «οικονομική και τεχνολογική εξάρτηση από την Κίνα και τη στενή σχέση με την Ρωσία, που από την πλευρά της δεν επιθυμεί να εκτροχιαστεί η συμφωνία για τον αωγό φυσικού αερίου North Stream που πριν από 20 ημέρες ολοκληρώθηκε, με τις τιμές του φυσικού αερίου σε ξέφρενο ράλι ανόδου.

Στη Βρετανία, η Ντάουνινγκ Στριτ κοιτάει ήδη προς τον πιθανότερο διάδοχο της Μέρκελ, τον ηγέτη του CDU, Αρμίν Λασκέτ, ελπίζοντας ότι θα ανοίξει ξανά την διαπραγμάτευση για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στην Ισπανία πάντως, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη μέσω τουίτερ τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα»  και υπογράμμισε ότι «η Ισπανία και η Γερμανία θα εργαστούν για μια ισχυρότερη Ευρώπη και για μια δίκαιη και πράσινη ανάκαμψη που δεν θα αφήσει κανέναν πίσω».

Πώς μια κυβέρνηση Scholz θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη Γερμανία και την Ευρώπη

Στα μετεκλογικά σενάρια που παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, oι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι που θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεργαστούν στην επόμενη κυβέρνηση, έχουν κοινό έδαφος σε πολλά σημεία της ατζέντας τους, ειδικά στο θέμα της αύξησης των φόρων επί των πλουσίων ή στο θέμα της χαλάρωσης του «φρένου στο χρέος». Προβλέπεται έτσι κόντρα με τους Φιλελεύθερους για να συγκυβερνήσουν με το SPD και τους Πράσινους. Ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει βάλει ως στόχο να αποτρέψει μια στροφή προς τα αριστερά της πολιτικής με αύξηση των φόρων επί των υψηλών εισοδημάτων.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς  δηλώνει ότι δεν είναι  δημοσιονομικά συντηρητικός, όπως και οι Πράσινοι και το Αριστερό κόμμα. Ωστόσο, οι Πράσινοι επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει Ταμείο διάσωσης για παροχή άνευ όρων πίστωσης.

Οι Φιλελεύθεροι από την άλλη πρεσβεύουν ένα ευρωπαϊκό IMF (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), με πλήρη εφαρμογή των περιορισμών στο χρέος και τα ελλείμματα των κρατών μελών μετά την πανδημία.

Η Αριστερά δεσμεύεται να εκτρέψει τους πόρους της ΕΕ προς κοινωνικά προγράμματα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να «απελευθερώσει την κοινωνία και τη δημοκρατία από το στραγγαλισμό των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων». Επίσης θέλει να διαγράψει το «χρέος» της Γερμανίας και να αυξήσει τον δανεισμό για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και να βοηθήσει τη βιομηχανία να μειώσει τη ρύπανση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος