Εκλογές 2023: Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ με τη συμμετοχή Ν. Δένδια, Γ. Κατρούγκαλου και Α. Λοβέρδου

Ένα νέο ντιμπέιτ φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ, λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, στο οποίο συμμετείχαν ο Νίκος Δένδιας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώ ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κουβαράς, Απόστολος Μαγγηριάδης και Νίκος Μελέτης.

«Στα ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνετε συχνά ότι θα προτείνετε μια νέα διαδικασία ώστε να προωθηθεί μια λύση στο πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι διαδικασίας μέχρι τώρα στα ελληνοτουρκικά κι όχι ουσίας των τουρκικών θέσεων» ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Νίκος Μελέτης.

Όπως απάντησε ο κ. Δένδιας: «Όχι δεν πιστεύω ότι είναι θέμα διαδικασίας, πιστεύω ότι είναι θέμα ουσίας. Πιστεύω όμως επίσης ότι οι διερευνητικές οι οποίες ξεκίνησαν με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό δηλαδή να πάει η διαφορά της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διαιτησία στη Χάγη το 2004 έχει βγει από τον ρυθμό που αρχικά επρόκειτο να έχει κι έχουν γίνει 63 γύροι χωρίς να έχουμε καταλήξει σε αποτελέσματα απτά τα οποία και θα επιθυμούσαμε. Δεν θα προτείνω λοιπόν αλλαγή της διαδικασίας θα προτείνω όμως κάποιες αλλαγές οι οποίες νομίζω θα διευκολύνουν να φανεί αν η Τουρκία μετά τις εκλογές έχει τη διάθεση να επιλυθεί η διαφορά ή δεν έχει τη διάθεση να επιλυθεί η διαφορά».

Σε μία ακόμα ερώτηση του Νίκου Μελέτη για το αν μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη έχει μετανιώσει για την πρόσκληση του κ. Ράμα στην Ελλάδα για την έκθεση των καλλιτεχνικών του έργων ο κ. Δένδιας απάντησε «όχι, δεν υπάρχει καμιά μετάνοια» και πρόσθεσε η χώρα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αναπτύσσει καλές σχέσεις με τους γείτονές της και από εκεί και πέρα εναπόκειται στους γείτονές της να καταλάβουν ότι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τις χώρες αυτές. Κατά συνέπεια η απάντησή μου είναι όχι. Ουδόλως μετανοώ».

Πρόσθεσε :«Αν μου επιτρέπετε να κάνω μια καταληκτική τοποθέτηση για την ουσία του θέματος, είμαι καταρχήν ιδιαίτερα ευτυχής για την εκλογή Μπελέρη και θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός Ράμα ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία εναντίον του τότε αποτελεί μέγα σκάνδαλό η σύλληψή του».

Στη συνέχεια ερώτηση στον ΥΠΕΞ έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος. Οπως είπε «διαβάσαμε στην Καθημερινή ότι ο κ. Ερντογάν είπε ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αρκεί ο κύριος Μητσοτάκης να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εσείς ξέρετε ποιες είναι αυτές οι υποσχέσεις; Γιατί εγώ δεν ξέρω. Και επίσης ο κύριος Μητσοτάκης συστηματικά αναφέρεται αντί για την εθνική θέση ότι θα πάμε στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ότι θα πάμε για τις θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα που αποτελεί κυριαρχικό μας δικαιώμα να τα επεκτείνουμε. Πώς το σχολιάζετε;».

«Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός οποιοσδήποτε, οποιουδήποτε κόμματος, ο οποίος να δεχθεί να συζητήσει το ζήτημα των χωρικών υδάτων, το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της επέκτασης στα 12 μίλια, το ξέρετε και εσείς, το ξέρουν όλοι, είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας. Ουδείς δύναται να το εκχωρήσει[…] Είναι προφανές λοιπόν ότι και ο νυν και οι πρώην και οι επόμενοι πρωθυπουργοί δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για το ζήτημα των χωρικών υδάτων. Έρχομαι τώρα στο αρχικό θέμα.

Δεν θα έπαιρνα τις οποιεσδήποτε δηλώσεις στην προεκλογική περίοδο στην Τουρκία τοις μετρητοίς. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιθυμούσε να έχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Για να πετύχει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάσει ένα αφήγημα στην τουρκική κοινωνία. Εγώ δεν χρησιμοποίησα οτιδήποτε απ’ ότι ελέχθη κατά την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία ως δείγμα γραφής για μετά τις εκλογές. Τα πραγματικά χρώματα του προέδρου Ερντογάν αν κερδίσει μετά από 14 ημέρες θα τα δούμε. Αλλά μην πιαστούμε από το τι έλεγε προεκλογικά στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο».

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Δένδια «Ερωτήθηκε ο υπουργός ποιες είναι αυτές οι καινούργιες διαδικασίες ή ιδέες που έχει για τη συζήτηση με την Τουρκία. Η απάντηση που έδωσε ο κ. υπουργός σχετίστηκε μόνο με τις διερευνητικές εντολές. Τις δικές του ιδέες δεν μας τις είπε και δεύτερον, σε ό,τι αφορά την Αλβανία νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστεί ο υπουργός ή δεν προβληματίζεται στο γεγονός ότι ο κύριος πρωθυπουργός ενίσχυσε πάρα πολύ την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μη διεκδικώντας τίποτα, ενώ η μειονότητα καταπιέζεται κατάφωρα από τον Έντι Ράμα».

Η απάντηση του κ. Δένδια ήταν η εξής: «Έχετε δίκιο κύριε Λοβέρδο, Δεν υπήρξα αρκετά αναλυτικός στην απάντησή μου στον κύριο Μελέτη, αλλά δεν υπήρξα αρκετά αναλυτικός διότι ακριβώς η διαδικασία που θα προτείνω να ακολουθηθεί δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. θα ενυποθήκευα την αποτελεσματικότητά της αν την έθετα σε οποιοδήποτε δημόσιο ακροατήριο ανοιχτά. Είμαι όμως απολύτως έτοιμος ειλικρινά σε όλους εσάς, σε οποιονδήποτε θα ήθελε κάτι ιδίαν να του εξηγήσω τι νομίζω ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί στην προσέγγιση αυτή.

Και είμαι σίγουρος επειδή έχουμε συνεργαστεί επί μακρά σειρά ετών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι και εσείς δεν θα θέλατε στην πραγματικότητα ανοιχτά να πω τι πρέπει να αλλάξει αυτό. Όσον αφορά τώρα το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κάτι καινούργιο, ακολούθησε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 τι λέει; Λέει ότι η χώρα, η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, του συνόλου των βαλκανικών χωρών.

Πετύχαμε στα ανατολικά Βαλκάνια, προσπαθούμε για τα δυτικά. Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής είναι βέβαιον ότι η ελληνική μειονότητα θα ωφεληθεί τα μάλα. Διότι όταν υπάρξει το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, οποιαδήποτε σύλληψη τύπου Μπελέρη δεν θα μπορεί να γίνει. Κατά συνέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευνόησε την ελληνική μειονότητα, την οποία άλλωστε και επισκέφθηκε προ ολίγων εβδομάδων».

Για το ποιο είναι το σχήμα συζήτησης που προτείνει με την Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Απόστολος Μαγγηριάδης. «Οι διερευνητικές είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να συζητάμε με την Τουρκία. Είναι μια άτυπη διαδικασία που δοκιμάζουμε διάφορες ιδέες. Είναι αλήθεια ότι μετά το Ελσίνκι δεν απέδωσαν για τον απλό λόγο ότι μια σωστή ενεργητική πολιτική, όπως ήταν η διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη, εγκαταλείφθηκε όταν ήρθε στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Εμείς θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κυρίως τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο κατευθύνσεις. Η Τουρκία να πληρώνει κόστος όταν έχει επιθετική συμπεριφορά, δηλαδή κυρώσεις -θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πετύχει στο Συμβούλιο του Ιουλίου ομόφωνη απόφαση για κυρώσεις αν η Τουρκία επαναλάμβανε την επιθετική συμπεριφορά της, δεν αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία- αλλά και ανάλογα, κίνητρα στην Τουρκία για να πάει στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες -πορώ πώς ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για άλλα- όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εσείς αν αύριο ήσασταν υπουργός Εξωτερικών θα επιλέγατε την απευθείας συζήτηση για παράδειγμα με τον ομόλογό σας, ήταν η follow up ερώτηση του δημοσιογράφου και ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Μα αυτό έγινε. Την αμέσως επόμενη μέρα, μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας, τη συμφωνία 3+1, όταν με την επίνευση της αμερικανικής υπερδύναμης συμφωνήθηκε ο αγωγός EastMed, εγώ ταξίδεψα στην Αττάλεια για να πω στον τότε ομόλογό μου τον κ. Τσαβούσογλου ότι η εξίσωση της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανοιχτή και για την Τουρκία, με μία αυτονόητη προϋπόθεση: τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε αρκετές φορές με τον πρόεδρο Ερντογάν και έθεσε τα ζητήματα όπως θα έπρεπε να τεθούν. Και θεωρώ λοιπόν ότι όλοι οι πιθανοί τρόποι διαλόγου και διπλωματίας, όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τελικό σκοπό όμως την επίτευξη συμφωνίας. Μια από τις διαφορές μας με τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι εμείς δεν αποφεύγουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών φοβούμενοι το κόστος. Έτσι δεν φτάσαμε μόνο στη λύση του Μακεδονικού αλλά και πολύ κοντά στη λύση του Κυπριακού, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και στη βάση ενός σχεδίου που εξυπηρετούσε όχι μόνο τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες αλλά και το διεθνές δίκαιο».

Ακολούθησε συμπληρωματική ερώτηση του Νίκου Μελέτη για τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Συγκεκριμένα ρώτησε: «Στη Θράκη ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος εμφανίζεται συνέχεια να συνοδεύει τους αποκαλούμενους εκλεγμένους μουφτήδες, να υποδέχεται τους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους όταν επισκέπτεται τη Θράκη και να συνοδεύει επίσης και τον Τούρκο πρόξενο, τον Τούρκο πρέσβη στις περιοδείες του στα χωριά της Ξάνθης. Επίσης, σε συνέντευξή του πρόσφατα στο κρατικό πρακτορείο Αναντολού παρουσιάζει μια ατζέντα η οποία θα έλεγα ότι εκφράζει τους ακραίους της μειονότητας. Θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν παραδίδεται η μουσουλμανική, μειονότητα βορά στη χειραγώγηση του τουρκικού προξενείου;» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε «Επανειλημμένα με τοποθετήσεις μου και όταν είμαι στη Θράκη και από το βήμα της Βουλής έχω τονίσει ότι πρέπει να είμαστε ως πολιτικό σύστημα ενωμένοι απέναντι στις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου που παραβιάζει συστηματικά τη συνθήκη της Βιέννης.

Τη συνθήκη που περιγράφει πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό. Και ενώ εμείς θέλουμε να προωθηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και να έχουμε στο μυαλό μας πως μέχρι και σχετικά πρόσφατα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80, είχαμε εντελώς εσφαλμένη πολιτική απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Θεωρούμε ταυτόχρονα όμως ότι ένα πολιτικό κόμμα προοδευτικό όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Παίρνοντας πάντοτε υπόψη όμως, όπως σας είπα, ότι πρέπει απέναντι στη μειονότητα, όπως και σε κάθε άλλη μειονότητα, να έχουμε τα θετικά μέτρα που κι εμείς πήραμε, να μην αδικήσω και το ΠΑΣΟΚ και επί Γεωργίου Παπανδρέου είχαν λειφθεί. Αυτή θεωρούμε ότι είναι η ορθή πολιτική».

Ο Γιώργος Κουβαράς έθεσε την εξής ερώτηση στον Ανδρέα Λοβέρδο «έχετε ασκήσει σκληρή κριτική και εσείς προσωπικά και το κόμμα σας για τη συμφωνία των Πρεσπών και επειδή εσχάτως κάποιοι μιλάνε για Πρέσπες του Αιγαίου, θέλω να σας ρωτήσω το ΠΑΣΟΚ βλέπει ή όχι θετικά την προοπτική επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών τις οποίες αναγνωρίζει η Ελλάδα, λέω για αυτές που αναγνωρίζουμε εμείς, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Δικαστήριο της Χάγης και μετά τις τουρκικές εκλογές αν το κλίμα ευνοεί θα βλέπατε θετικά μια τέτοια προοπτική; ».

«Κατ’ αρχάς συμφωνία με την Τουρκία για το Αιγαίο ή για τις υπόλοιπες περιοχές της δικής μας εν ευρεία έννοια περιοχής με κριτήριο τις Πρέσπες θεωρώ ότι είναι εθνικά μειοδοτική. Δηλαδή θεωρώ ότι αυτό το πρότυπο συμφωνίας εάν αναπαραχθεί σε σχέση με την Τουρκία, νομίζω ότι δημιουργεί μια τρομακτική υποχώρηση στα συμφέροντα της Ελλάδας. Τώρα το ότι πρέπει να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα και ότι πρέπει η Χάγη να είναι η τελική κατάληξη όλων των προσπαθειών επίλυσης του θέματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας που έχουμε με την Τουρκία είναι πασιφανές. Το λέμε διαρκώς, το λέμε συνεχώς και καταγγέλλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα την Τουρκία, η οποία και αυτή επικαλείται το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι αδύναμη να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν υπογράψατε και κυρώσατε το Δίκαιο της θάλασσας, τη διεθνή συμφωνία και γιατί δεν δέχεστε να πάμε σε κάποιες από τις δικαιοδοτικές αρχές που προβλέπονται σχετικά είτε στη Χάγη είτε στο Αμβούργο;».

Οι απαντήσεις στην ενότητα «Κοινωνία»:

Ν. Δένδιας: «Το θέμα της τάξης μέσα στα πανεπιστήμια είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Το θέμα του τι ρόλο μπορεί να παίξει μια πανεπιστημιακή αστυνομία. Νομίζω ότι ακριβώς μετά τις εκλογές μπορεί να γίνει αντικείμενο ενός ευρύτατου διαλόγου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κόμμα το οποίο να μη συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει ελευθερία της διδασκαλίας και η ελευθερία των ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο. Πώς μπορεί αυτό να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Νομίζω ότι είναι κάτι που θα ήταν ωφέλιμο να έχουμε μια διακομματική προσέγγιση. Αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Γ. Κατρούγκαλος για ελάχιστη βάση εισαγωγής: «Εξαιτίας αυτού του ταξικού κατά τη γνώμη μας μέτρου της ελεύθερης εισαγωγής κατά την πρώτη εφαρμογή, η Αρχιτεκτονική Ξάνθης, έμεινε χωρίς ούτε 1 εισακτέο. Ξέρετε ότι η εθνική μας άμυνα υπονομεύεται γιατί κατά την πρώτη εφαρμογή η Σχολή Ευελπίδων έμενε 103 θέσεις κενές και τώρα 130. Επίσης ξέρετε ότι ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν είναι η κάτω από το 10 – όπως η προπαγάνδα των μέσων κυκλοφορεί – σε αρκετές σχολές 13 μέχρι και 14,3.

Εγώ αντιθέτως θεωρώ ότι είναι αντιφατικότητα και υποκριτική θέση της Νέας Δημοκρατίας γιατί μας λέει ότι ένα παιδί που γράφει κάτω από τη βάση και επαναλαμβάνω η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν είναι μόνο κάτω από τη βάση. Αυτό το παιδί δεν μπορεί να συνεχίσει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν έχει τις πνευματικές ικανότητες, έχει όμως τις ικανότητες προφανώς τις χρηματικές να συνεχίσει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο που θέλει να το κάνει και ιδιωτικό πανεπιστήμιο η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι αυτό έσχατη υποκρισία»

Α. Λοβέρδος για ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Όταν ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, δηλαδή το 2019 στην αναθεωρητική πια Βουλή, εμείς ψηφίσαμε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Ανασταλτικός παράγοντας για αυτό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν επέτρεψε να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα για την αναθεώρησή του πλειοψηφία.

Συνεπώς, όταν θα επαναληφθεί η πρωτοβουλία αυτή, αφού παρέλθουν πέντε χρόνια από το 2019 που αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα, το ΠΑΣΟΚ θα είναι θετικό γιατί αυτή τη στάση κράτησε αλλάζοντας και ιστορικά τη θέση του πριν από λίγα χρόνια. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει μη κρατικά, με νόμο που θα οργανώνει κριτήρια και προϋποθέσεις».

Οι απαντήσεις στην ενότητα «Οικονομία»:

Σε μια υποτιθέμενη πρόταση από την αντιπολίτευση που ζητά πάγωμα πλειστηριασμών. Μια πρόταση νόμου που κατατίθεται στη Βουλή με το σκεπτικό ότι το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει πλέον τα 256 δισεκατομμύρια και το τι θα κάνει η ΝΔ, απάντησε ο κ. Δένδιας: «Νομίζω αυτό που θα κάνει κάθε λογικό κόμμα το οποίο ασκεί εξουσία. Και πρέπει να σας πω ότι νομίζω αυτό θα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν τώρα μου λέτε ότι θα κατέθετε αυτή την πρόταση, και οποιοσδήποτε άλλος. Είναι προφανές ότι τα απολύτως οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν και είναι και βαθύτατα κοινωνικά άδικα, διότι εφαρμόζονται και στον πλούσιο και στον πληρωτή και στον φτωχό και στον αδύναμο.

Αυτό λοιπόν που θα πρέπει, εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες – όπως περιγράφεται – να αντιμετωπιστεί, είναι ίσως προστασία ναι αλλά όχι οριζόντια προστασία. Υπάρχουν μια σειρά μέτρων. Υπάρχουν μια σειρά είδη μέτρων που επιτρέπουν την προστασία της πρώτης κατοικίας εάν δεν μπορέσουμε να αποκλιμακώσουν τα επιτόκια, εάν δεν αποκλιμακωθεί πληθωρισμός και χρειάζεται περισσότερη προστασία είναι βεβαίως. Νέα Δημοκρατία Ένα βαθύτατα λαϊκό κοινωνικό κόμμα θα κάνει ότι χρειάζεται, αλλά όχι στο πλαίσιο ενός οριζόντιου μέτρου όπως το περιγράφετε».

O κ. Κατρούγκαλος, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων είτε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, είτε από κάποιον από κάποια κοινώς αποδεκτή αρχή, πρόταση του Κ. Μητσοτάκη.


«Έχουμε πει ότι το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Είναι 9,3 δισεκατομμύρια όσο συνολικό κόστος 3,7 δισεκατομμύρια υπολογίζουμε τις παρεμβάσεις μας, ώστε να φορολογηθούν οι πλούσιοι και οι ισχυροί, που διαφεύγουν αυτή τη στιγμή από τη φορολογία, δεν πληρώνουν όπως οι μέσοι πολίτες. Και με αυτό τον υπολογισμό καταλήγουμε σε 5,6 εκατομμύρια.

Εμείς καταγγείλαμε ως fake news τον ισχυρισμό του Κυρίου Σκέρτσου ότι έχει δώσει για κοστολόγηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρόγραμμά μας και ομολόγησε ο κύριος Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ ότι πράγματι ήταν σε εκείνους. Γιατί πρότεινε – όπως θα θυμόσαστε στο ντιμπέιτ – να καθιερωθεί αυτό στο μέλλον.

Αυτό είναι πλήρης απόδειξη ότι δεν υπήρχε ούτε αυτή η δυνατότητα, αυτή η αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στην κοστολόγηση του προγράμματός μας από οποιοδήποτε αντικειμενική αρχή, αλλά δεν μας φοβερίζει. Αυτό είναι δημοκρατία που έχει φορτώσει με 10 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς, στους δικούς τους ανθρώπους, στις δύσκολες καιρούς που περνάμε».

Ο κ. Λοβέρδος με τη σειρά του, απάντησε σχετικέ με το ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιείται από το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να χαρακτηρίζεται σοσιαλδημοκρατικό.

Όπως είπε: «Υπάρχουν πράγματα τα οποία λένε τα κόμματα και για τα οποία βλέπει κανείς αντικειμενικός παρατηρητής ότι υπάρχουν συγκλίσεις και πράγματα για τα οποία βλέπει κανείς ότι δεν υπάρχουν συγκλίσεις.

Όταν διάβασα και άκουσα τις θέσεις του κ. Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια ή όταν είδα το οικονομικό του πρόγραμμα, είπα μέσα μου αλλά και στις δημόσιες εμφανίσεις μου, “με φόρα για το τέταρτο μνημόνιο”, συμπυκνώνει η οικονομική του πολιτική ό, τι δεν μπορεί να γίνει και ότι προκαλεί θυμηδία στον έμπειρο πολίτη που τα ακούει και αποκρουστική κατάσταση στη νεολαία, όταν μετά τις εκλογές βλέπει ότι αυτά δεν γίνονται

Όταν έκανε το οικονομικό του πρόγραμμα και το εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος μας, το χαρακτήρισε ακραία παροχολογικό. Συνεπώς με τέτοιου είδους πολιτικά προγράμματα οι συγκλίσεις δυσκολεύονται.

Αν από την άλλη πλευρά και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που μας αναγκάζει να κοιτάξουμε ένα πρόγραμμα κοινό, θα κοιτάξουμε να δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε, αλλά με πραγματικούς όρους και όχι με ιδεατούς, λαϊκίστικους και κερδοσκοπικούς».

Οι απαντήσεις στην ενότητα «Θεσμοί»:

Οι απαντήσεις στην ενότητα «Εκλογικά Διλήμματα»:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος