Εισαγγελική παρέμβαση για την αστυνομική βία στη Ν. Σμύρνη — Προσαχθέντες & κάτοικοι μιλούν στην ΕΡΤ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αντίδραση της αστυνομίας στα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου με αφορμή βίντεο και καταγγελίες για άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι δεν δικαιολογείται η άσκοπη βία, προαναγγέλλοντας ότι ο έλεγχος περνάει εκτός από το επίπεδο της Δικαιοσύνης, και σε εκείνο του Συνηγόρου του Πολίτη και πρόσθεσε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες —xαρακτήρισε όμως «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές.
Σε εξέλιξη είναι και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση από πλευράς αστυνομίας, με εκπροσώπους Σωματείων της ΕΛ.ΑΣ να μιλούν για αδικαιολόγητες εικόνες που προσβάλλουν και ντροπιάζουν το Σώμα.
Τα γεγονότα πυροδότησαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης και την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Η έρευνα που αφορά τη διακρίβωση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν στην κάμερα της ΕΡΤ για τα όσα είδαν την προηγούμενη μέρα στην πλατεία.

“Ήταν πολύ βάναυσο.. Ενώ ήταν κάτω το παιδί τον χτυπάγανε. Ας του έβαζαν χειροπέδες” λέει μια γυναίκα δηλώνοντας εξαγριωμένη για τις σκηνές που έζησε. Εικόνες που έκαναν το γύρω των κοινωνικών δικτύων με εναν νέο άνδρα να ξυλοκοπείται από αστυνομικό.

Μια άλλη δημότης περιγράφει ότι το επεισόδιο ξεκίνησε από τους αστυνομικούς οι οποίοι εγκλώβισαν τον νεαρό και τον χτυπούσαν άδικα, όπως αναφέρει στον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστα Παπαδόπουλο.

Για τη ρίψη χημικών άλλη μάρτυρας αφηγείται ότι κατά την επιστροφή στην Πλατεία της πορείας διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα της Μ. Αλέξανδρου και ενώ οι συγκεντρωμένοι αρχίσαν να διαλύονται ξεκίνησε η χρήση χημικών. “Έφτασαν μέχρι την Αγ. Φωτεινή στο προαύλιό της οποίας υπήρχαν παιδιά και ηλικιωμένοι” είπε.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με κατοίκους, όταν οι αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμο 300 ευρώ, για άσκοπη μετακίνηση, σε δυο οικογένειες που κάθονταν στο σημείο μαζί με τα παιδιά τους, αν και είχαν στείλει το απαραίτητο sms και ήταν κάτοικοι της περιοχής. Από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από περίπου 30 άτομα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 11 άτομα. Μετά την αποχώρηση των αστυνομικών, κάτοικοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης. Μετά το τέλος της πορείας δημιουργήθηκε ένταση, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση χημικών.

Ο Γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος μιλώντας στο Πρώτο Θέμα είπε ότι «η ομάδα ΔΙΑΣ δεν είχε καμιά δουλειά να είναι εκεί, δεν είναι για να επιβάλλει μέτρα κατά του κορονοϊού»

Και οι 11 προσαχθέντες λίγο μετά τα μεσάνυχτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Βγαίνοντας από την Γενική αστυνομική διεύθυνση μιλώντας αποκλειστικά στον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Μάριο Κωνσταντινίδη, έδειξαν το μήνυμα που είχαν στείλει για μετακίνηση 6 -μισή ώρα πριν συλληφθούν και το οποίο όπως υποστηρίζουν κανένας δεν ζήτησε να δει- το πρόστιμο που έλαβαν και το κατηγορητήριο που τους επιβλήθηκε.

«Είχα στείλει κανονικά μήνυμα, πήγαινα στην πλατεία με τη φίλη μου και 10 λεπτά μετά ήμουν μέσα σε περιπολικό και μας πήγαν στο ΑΤ Σμύρνης και μετά στη ΓΑΔΑ» λέει ο ένας εκ των προσαχθέντων. «Με κατηγορούν για απόπειρα σωματικής βλάβης, παραβίαση μέτρων υγείας, εξύβριση αστυνομικών… Δεν έκανα τίποτα από αυτά. Είπα μην μας συμπεριφέρεστε σαν να είμαστε εγκληματίες» πρόσθεσε.

Άλλος νεαρός λέει ότι πήγε μαζί με άλλους κάτοικους προς την πλατεία από περιέργεια να μάθει γιατί γράφανε πρόστιμα σε οικογένειες «Μετά θυμάμαι να τρώω μπουνιά από έναν αστυνομικό και μετά μου βάλανε χειροπέδες» λέει.

Διαβάστε επίσης Δήμαρχος Ν. Σμύρνης: Ρόλος της ΕΛΑΣ να δείχνει ψυχραιμία

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης είπε ότι η αστυνομία δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα και έπρεπε να δείξει περισσότερη ψυχραιμία. Εγώ δεν έχω δει βίντεο όπου οι πολίτες επιτίθενται σε αστυνομικούς. Εγώ είδα βίντεο που είναι πολλοί αστυνομικοί να δέρνουν πολίτες, είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, μετά τα χθεσινά επεισόδια στη Ν. Σμύρνη, ξέσπασε πολιτική αντιπαράθεση. Αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, του Κομμουνιστικού κόμματος και του ΜεΡΑ25 μετέβησαν χθες το βράδυ στη ΓΑΔΑ όπου είχαν μεταφερθεί οι 11 προσαχθέντες.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο, για τη μεγαλύτερη εκστρατεία αυταρχισμού και εξαπάτησης, που έχει γνωρίσει η χώρα.

Σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων, όπου υπονομεύονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Την ποινική δίωξη των «ράμπο» της Αστυνομίας που χτυπούσαν πολίτες χτες στη Νέα Σμύρνη ζήτησε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Διαβάστε επίσης Επίκαιρες ερωτήσεις από ΚΚΕ και ΜέΡα25 για την αστυνομική βία

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Έξαρση των φαινομένων αστυνομικής βίας».

Ευθύνες στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη καταλόγισε με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και υποστηρίζει πως «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπουν τον διχασμό για να συσπειρώσουν τα κομματικά τους ακροατήρια».

«Η Ελληνική Λύση εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα θλιβερά γεγονότα διχασμού στη Νέα Σμύρνη όπου η επικίνδυνη πλέον κυβέρνηση έστειλε Έλληνες αστυνομικούς κατά Ελλήνων πολιτών τους οποίους κρατά φυλακισμένους επί 11 μήνες με εγκληματικές απαγορεύσεις οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας» αναφέρει.

Διαβάστε επίσης Επείγουσα αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ για επιθέσεις αστυνομικών κατά δικηγορών και πολιτών στη Ν. Σμύρνη

Στην δικαιοσύνη προσέφυγε ο Γενικός Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  Μιχάλης  Καλαντζόπουλος καταθέτοντας  μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για όσα διαδραματίστηκαν χθες στην Πλατεία Νέας Σμύρνης.

Ρεπορτάζ – Βίντεο Κ. Παπαδόπουλος, Μ. Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος