Ryanair -Προτάσεβιτς: Έρευνα της ΕΥΠ για το όσα προηγήθηκαν από την εκτροπή του αεροσκάφους

‘Έρευνα για να εξακριβωθεί εάν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς παρακολουθούσαν ξένοι πράκτορες στην Αθήνα ξεκίνησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η αναγκαστική εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair, στο Μινσκ χθες έτσι ώστε να μπορέσει η Λευκορωσία να συλλάβει τον δημοσιογράφο και κορυφαίο ακτιβιστή της αντιπολίτευσης που ταξίδευε από την Αθήνα στη Λιθουανία.

Η ΕΥΠ επιχειρεί να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Εάν ο Προτάσεβιτς παρακολουθείτο σε ελληνικό έδαφος
  • Πόσοι ήταν οι πράκτορες;
  • Που διέμεναν;
  • Καταγράφηκαν από κάμερες;

Ο Ραμάν Προτάσεβιτς κατήγγειλε ότι τον προσέγγισε ύποπτος άντρας, ρωσόφονος, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος προσπάθησε να φωτογραφήσει το διαβατήριό του.

Για «κρατική αεροπειρατεία» κατηγόρησε τη Λευκορωσία το αφεντικό της Ryanair. O διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, είπε μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του υπήρχαν και πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο.

Το Μινσκ εμπλέκει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς

H απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που αποδείχτηκε ανύπαρκτη, στο επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair, ήταν γραμμένη στο όνομα της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς, ισχυρίστηκαν απόψε οι λευκορωσικές αρχές.

Η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι σταμάτησε η επιβίβαση σε αεροπλάνο το οποίο θα αναχωρούσε από το Μινσκ με προορισμό τη Φρανκφούρτη μετά από email που κάνει λόγο για απειλή βόμβας.  Το αεροπλάνο της Lufthansa τελικά αναχώρησε.

Ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έτσι ήταν υποψιασμένος και αυτό ανέβαζε το επίπεδο δυσκολίας της παρακολούθησής του.

Μαζί του κρατείται και μια 23χρονη Ρωσίδα φίλη του που τον συνόδεψε στο ταξίδι του στην Αθήνα.

Tο θέμα παίρνει νέα διάσταση μετά τις καταγγελίες της Ιρλανδίας για παρουσία στο αεροσκάφος πρακτόρων των λευκορωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η μαρτυρία Έλληνα επιβάτη

Οι επιβάτες στην πτήση της Ryanair η οποία αναγκάστηκε σε προσγείωσε ξαφνικά στο Μινσκ, περιέγραψαν τον πανικό τους καθώς άλλαξαν πορεία χωρίς εξήγηση.

Συγκλονίζει η μαρτυρία του Έλληνα επιβάτη Νίκου Πέταλη, που βρισκόταν στην πτήση – θρίλερ Αθήνας – Βίλνιους. “Ήταν όλα σκηνοθετημένα όπως βλέπουμε στις ταινίες”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Από τα δεξιά το ένα, από τα αριστερά το άλλο. Μας συνόδευαν δύο και όταν φεύγαμε. Όπως βλεπεις στις ταινίες κ.λ.π.»
αζε να το έχει αποδεχτεί.Γύρισε στους επιβάτες και είπε ότι αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή», περιγράφει άλλος επιβάτης.

«Ο πιλότος είπε ότι ενημερώθηκε για βόμβα. Το Μινσκ είπε ότι ήταν λάθος του πιλότου που κάλεσε για βόμβα. Μας κρατήσανε μέχρι τις οκτώ σε ένα κλειστό χώρο με σεκιούριτι γύρω-γύρω στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Με λίγα λόγια αυτό που κάνανε ήταν μια ομηρία», δήλωσε άλλος Έλληνας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, στο Σότσι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ του να αποτιμηθεί αυτή η κατάσταση όχι εν θερμώ, όχι με βιασύνη, αλλά στη βάση όλων των πληροφοριών που υπάρχουν», και δεν απέκλεισε  σε περίπτωση, που χρειαστεί, την έρευνα απο  διεθνείς εμπειρογνώμονες.

«Νομίζω ότι ήταν μια απολύτως λογική προσέγγιση. Επιπλέον έχει επισημανθεί ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να παρουσιάσει όλα το απαραίτητο υλικό που θα επιβεβαιώσει ότι οι αεροπορικές αρχές ενήργησαν βάσει των διεθνών κανόνων», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαντήσει εάν το “επιτελικό κράτος” και οι ελληνικές αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος, με αφορμή όπως τονίζει τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ryanair, οτι υπήρχαν πράκτορες ξένης υπηρεσίας στο αεροσκάφος.

Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λόγο για κρατική τρομοκρατία, ζητούν την απελευθέρωση Προτάσεβιτς και εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Μινσκ που από την πλευρά του δηλώνει ότι έδρασε νόμιμα και απορρίπτει ως “αβάσιμες” τις κατηγορίες της ΕΕ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει σοκαριστική την ενέργεια της Λευκορωσίας και απαιτεί διεθνή έρευνα για το περιστατικό της “εξαναγκαστικής προσγείωσης’.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος