Αεροπορικός αποκλεισμός της Λευκορωσίας στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης στη Λευκορωσία αναμένεται να απαντήσουν οι «27» στο καθεστώς Λουκασένκο για την άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια με την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Μινσκ, βάσει του προσχεδίου απόφασης της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή απάντηση στη Λευκορωσία βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, και μάλιστα προς διασφάλιση της εμπιστευτικότητας της συζήτησης για τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε να διεξαχθεί η διαβούλευση χωρίς να φέρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, οι «27» θα προχωρήσουν και σε επέκταση του ήδη υφιστάμενου καθεστώς κυρώσεων κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας.

Στις αποφάσεις της συνόδου, σύμφωνα με προσχέδιο συγκαταλέγεται να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας καθώς και η ι απαγόρευση  στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) καλείται επίσης να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ.

Ήδη η Λιθουανία έχει απαγορεύσει από αύριο, Τρίτη, το πρωί τις πτήσεις από και προς το έδαφός της μέσω του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, ενώ και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

«Πρόκειται για ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας εναντίον της ασφάλειας πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών», κατήγγειλε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας.

Χρειάζεται “ισχυρή απάντηση” απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρές κυρώσεις άμεσα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

Εντωμεταξύ η Ρωσία δηλώνει άγνοια για παρουσία πρακτόρων και κάνει λόγο για υπερβολική και υποκριτική αντίδραση της Δύσης στηρίζοντας τη στάση του Μινσκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος