Η στιγμή που ο Προτασέβιτς κατάλαβε ότι «ο χρόνος του έληξε» – Πέντε επιβάτες της πτήσης δεν έφτασαν στο Βίλνιους

Η πτήση 4978 της Ryanair είχε μόλις αρχίσει την κάθοδό της για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας όταν ο πιλότος ανήγγειλε ξαφνικά ότι το αεροπλάνο θα έκανε μια εκτροπή προς το Μινσκ, πρωτεύουσα της γειτονικής Λευκορωσίας. Δεν υπήρξε εξήγηση.

Αλλά ένας από τους επιβάτες του Boeing 737 αντέδρασε αμέσως. Σηκώθηκε από το κάθισμά του, άνοιξε το ερμάριο πάνω από το κεφάλι του, τράβηξε ένα λαπτοπ μέσα από την τσάντα του και το παρέδωσε στην γυναίκα που τον συνόδευε, μαζί με το κινητό του τηλέφωνο.

O Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, που καταζητείται στη χώρα του για το ρόλο του στην μετάδοση των τεράστιων αντιπολιτευτικών διαδηλώσεων στο Μινσκ το 2020, δεν είχε πολύ χρόνο. Το Μινσκ είναι λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από το Βίλνιους. Η εκτροπή του αεροπλάνου θα έπαιρνε μόλις λίγα λεπτά.

Έξω από το αεροπλάνο, ένα σοβιετικής εποχής MIG-29 που εκτελούσε διαταγές του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανάγκαζε την πτήση να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Ο 26χρονος Προτασέβιτς διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους επιβάτες άμα τη αφίξει του στο Μινσκ και οι αποσκευές του ελέγχθηκαν από εκπαιδευμένα σκυλιά που δεν βρήκαν τίποτα.

Οι Αρχές της Λευκορωσίας εξέτρεψαν το αεροπλάνο όταν πέρασε πάνω από τον εναέριο χώρο της με το πρόσχημα της απειλής για βόμβα, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο της χώρας BelTA. Η απειλή αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικη.

«Είδαμε ότι σταμάτησαν τον Ρομάν για κάποια πράγματα στις αποσκευές του», είπε ένας Λιθουανός επιβάτης της πτήσης που ταυτοποιήθηκε με το όνομα Μάντας, προσθέτοντας ότι οι αποσκευές και άλλων επιβατών ελέγχθηκαν.

Οι υπόλοιποι επιβάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στον αεροσταθμό όπου έμειναν για αρκετές ώρες μέχρι να επιβιβαστούν ξανά για την πτήση προς το Βίλνιους.

Πέντε επιβάτες δεν έφτασαν στο Βίλνιους μετά την προσγείωση στο Μινσκ

Πέντε επιβάτες της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους που αναχαιτίστηκε από μαχητικό αεροπλάνο της Λευκορωσίας αναγκάζοντάς την να προσγειωθεί στο Μινσκ, δεν έφτασαν στον τελικό προορισμό τους, ανέφεραν αρχές της Λιθουανίας την Δευτέρα.

Εκπρόσωπος του Λιθουανού πρωθυπουργού είπε ότι σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τη Ryanair, 126 επιβάτες αναχώρησαν από την ελληνική πρωτεύουσα, και ότι 121 ήταν παρόντες στην άφιξή τους στη Λιθουανία.

«Η Ryanair διόρθωσε τον αριθμό των επιβατών που ανακοίνωσε σε μας, τρεις φορές. Σύμφωνα με την τελευταία διόρθωση 126 επιβάτες έφυγαν από την Αθήνα και 121 προσγειώθηκαν στο Βίλνιους», ανέφερε στο Ρόιτερς η Ράσα Γιακιλαϊτιενε.

Ο πρόεδρος της Ryanair Μίκαελ Ο Λίρι, που χαρακτήρισε το περιστατικό «κρατική αεροπειρατεία», είπε την Δευτέρα ότι πίστευε πως μυστικοί πράκτορες επέβαιναν στην πτήση και ότι αποβιβάστηκαν στο Μινσκ.

Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση είχε συντονιστεί σε συνεργασία με κατασκόπους που λειτουργούσαν σε ελληνικό έδαφος.

Πηγή: Ρόιτερς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος