Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΚ: Άμεση επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Κάλεσμα στις αρχές τις Λευκορωσίας για άμεση και χωρίς καθυστερήσεις απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς απεύθυνε πριν από λίγη ώρα με γραπτή δήλωση της, η αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Λευκορωσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παροτρύνοντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν στην άμεση επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας.

Σε δήλωση της η επιτροπή υπογραμμίζει πως ο Προτάσεβιτς ως άτομο που τυγχάνει ασυλίας στην ΕΕ, προστατεύεται από το άρθρο 19 της Ευρωπαϊκής χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων και καλεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους αρχηγούς των κρατών μελών και τον Ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικών της ΕΕ να προχωρήσουν κατά την διάρκεια της συζήτησης στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, στην εφαρμογή του τέταρτου πακέτου κυρώσεων κατά επισήμων προσώπων που έλαβαν μέρος στην νόθευση των εκλογών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου εκείνων που συνέβαλαν στην σύλληψη του ανεξάρτητου δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ρόμαν Προτάσεβιτς καθώς και εταιρειών που υποστηρίζουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο και το καθεστώς του.

Καλεί επίσης την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, και τις εθνικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών στην Λευκορωσία να παρακολουθούν την κατάσταση του Προτάσεβιτς και να του προσφέρουν κάθε υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί.

Σε ανάρτηση του μάλιστα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Μπιεντρόν τονίζει πως η σωστή ανταπόκριση της ΕΕ στην σκανδαλώδη αεροπειρατεία και τη σύλληψη του διάσημου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς είναι η άμεση εφαρμογή κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο. Η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει, το ζήτημα της Λευκορωσίας πρέπει να συζητηθεί στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας ευρωβουλευτής Πέτρας Αστρεβίτσιους υπογραμμίζει πως το καθεστώς Λουκασένκο πέρασε από την πολιτική δικτατορία στη στρατιωτική χούντα, διασχίζοντας μια ακόμη κόκκινη γραμμή. Η Λειτουργία της KGB στην Λευκορωσία ως διεθνής τρομοκρατική πράξη για την απαγωγή του Ρομάν Προτάσεβιτς με την αναγκαστική προσγείωση μη στρατιωτικού αεροπλάνου είναι διεθνές έγκλημα.

Το αεροπλάνο της Ryanair προσγειώθηκε τελικά, σύμφωνα με τον Αστρεβίτσιους στο διεθνές αεροδρόμιο του Βίλνιους. Στο αεροσκάφος δεν βρισκόταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς ούτε και η αρραβωνιαστικιά του, όπως και τέσσερις άντρες που πιστεύεται ότι είναι αξιωματικοί της KGB που είναι υπεύθυνοι για επικίνδυνη λειτουργία. «Ο Λουκασένκο είναι ένας διαβόητος αεροπειρατής», καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος