Ουκρανία: Στη Γενεύη η «ύστατη» απόπειρα διαλόγου – S -400 φορτίζουν το ψυχροπολεμικό κλίμα

Η προσοχή διεθνώς είναι στραμμένη στη μεσημεριανή συνάντηση  Μπλίνκεν-Λαβρόφ στη Γενεύη, «η τελευταία», όπως χαρακτηρίζεται κίνηση, στη διπλωματική σκακιέρα, την ώρα που η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές υποδαυλίζει φόβους για «ψυχροπολεμική επαναφορά».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Μόσχα να μη φέρει και πάλι τον Ψυχρό Πόλεμο στο προσκήνιο. Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιανουαρίου, ενώ ανακοίνωσε και ναυτικές ασκήσεις, με περισσότερα από 140 πλοία σε Ατλαντικό, Ειρηνικό, Αρκτική και Μεσόγειο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ετοιμότητα για επιβολή «καταστροφικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», στον απόηχο της προειδοποίησης Μπάιντεν, ότι «οποιαδήποτε κινητικότητα ρωσικών στρατευμάτων μέσα στα σύνορα της Ουκρανίας, ισοδυναμεί με εισβολή».

Ερώτηση προς Μπάιντεν: «Γιατί περιμένει από τον Πούτιν να κάνει την πρώτη κίνηση;»

Σε διευκρινιστική δήλωση ότι «δεν έχει διαφορά αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή ή σε ελάσσονα επίθεση κατά της Ουκρανίας», ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε σε μια ακόμη άβολη στιγμή καθώς δημοσιογράφος των ρώτησε «γιατί περιμένει από τον Πούτιν να κάνει την πρώτη κίνηση;»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απλώς χαρακτήρισε ανόητη την ερώτηση.

https://youtu.be/Q-srEndPEqs

«Είναι επίθεση, ακόμη κι αν πατήσει ουκρανικό έδαφος ένας Ρώσος στρατιώτης», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ZDF αναχωρώντας από την τετραμερή διάσκεψη του Βερολίνου.

Και S-400 στις ρωσικές ενισχύσεις

Επιπλέον της συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, δύο συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 μεταφέρονται από την Άπω Ανατολή στη Λευκορωσία.

Η Ισπανία στέλνει ναρκαλιευτικό και φρεγάτα να ενωθούν με τις νατοϊκές δυνάμεις στην  Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.
Ήδη η Βρετανία με δύο αεροσκάφη της Raf μετεφερε μικρά τεθωρακισμένα και αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για την ασφάλεια της Ευρώπης»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία,  έγινε προηγουμένως γνωστό.

Κι άλλο «όχι» του Κρεμλίνου στον Ερντογάν

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Η Μόσχα πάντως απορρίπτει τον ρόλο διαμεσολαβητή που προτίθεται να αναλάβει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κάλεσες Πούτιν-Ζελένσκι να συναντηθούν στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για διμερή συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας – Ουκρανίας η οποία προτάθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν», τόνισε  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

ΟΗΕ: Εκεχειρία ενόψει χειμερινών Ολυμπιακών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά να τηρηθεί η εκεχειρία λόγω των Χειμερινών Ολυμπαικών Αγώνων στο Πεκίνο.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυουργός Μπόρις Τζόνσον, υπογράμμισε τη σημασία «οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση», ευθυγραμμιζόμενος με τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς.

«Η ασφάλεια της ηπείρου μας απαιτεί στρατηγικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης μας ως δύναμης ειρήνης και ισορροπίας, κυρίως στο πλαίσιο του διαλόγου με την Ρωσία», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι αναζητείται πολιτική λύση και μέσω του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Το Κρεμλίνο αντέδρασε ήδη στην απειλή κυρώσεων που διατύπωσε και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η  Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,  καταδικάζοντας τις δηλώσεις αυτές ως «αποσταθεροποιητικές», που θα μπορούσαν να δώσουν ιδέες «σε θερμοκέφαλους μεταξύ των Ουκρανών εκπροσώπων».

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ήδη εξέγερση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι από το 2014, και προσήρτησε την Κριμαία, ενώ αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.

Ωστόσο το Κρεμλίνο επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά του και κυρίως:

  • σε δέσμευση ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO
  • και ότι η Συμμαχία δεν επιδιώκει να επεκταθεί σε αυτό που η Ρωσία θεωρεί δική της σφαίρα επιρροής.Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αντιταχθεί στα αιτήματα αυτά, τα οποία κρίνουν παράλογα

Για επίθεση στο ουκρανικό χωριό Σπαρτάκ του Ντονμπάς από Ουκρανούς έκανε λόγο το ρωσικό πρακτορείο “Rossiya-1,” περιγράφοντας ότι κάπως έτσι θα μπορούσε να γίνει η επαπειλούμενη ανάφλεξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος