K. Υφαντής στην ΕΡΤ: Ο χειμώνας κατάλληλος για γρήγορη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η εκτίμηση που θεωρεί πιο πιθανή η Ουάσιγκτον «είναι πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες να κάνουν μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», ενώ η αμερικανική στρατηγική επικεντρώνεται στην «αποτροπή αυτού του σεναρίου με την απειλή πολύ σοβαρών κυρώσεων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

Υπάρχει, όπως είπε, και ένα «λιγότερο κακό σενάριο» που λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει την πολεμική αναμέτρηση αλλά «έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει στη Μόσχα να ξαναοικοδομήσει τη σφαίρα επιρροής που θεωρεί ότι δικαιούται στην περιοχή».

Ο Κώστας Υφαντής ανέφερε ότι υπάρχει μία στρατηγική αξιολόγηση πως ο χειμώνας, όταν είναι παγωμένες οι περιοχές που ενδιαφέρουν τη Μόσχα, «είναι ο καταλληλότερος για μια χερσαία, γρήγορη στρατιωτική επιχείρηση».

Εάν η Μόσχα έχει αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση, «πολύ σύντομα θα δούμε τις κινήσεις της», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Όσον αφορά στην κλίμακα της στρατιωτικής επιχείρησης, ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι υπάρχει η «επιλογή του σαλαμιού», δηλαδή σιγά σιγά, με στρατιωτική επιχείρηση σε περιοχές που ήδη ελέγχει η Ρωσία (Κριμαία) ή μία μεγαλύτερη επιχείρηση για να συνδέσει περιοχές που ελέγχει, σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Ουκρανίας. Εάν πάμε στο εφιαλτικό σενάριο, θα είναι συνδυασμός και των δύο, τόνισε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος