Ουκρανία: Η Δύση επιστρατεύει κυρώσεις «κατά ρωσικής εισβολής» – Ανησυχία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Στον απόηχο της εκτίμησης του Αμερικανού προέδρου για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξετάζονται με πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενώ το Κρεμλίνο προειδοποιεί τη Δύση να μην δυναμιτίσει άλλο την κατάσταση.

Την «απάντηση της Δύσης», προετοιμάζουν στο Βερολίνο

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας, συμμετέχουν στην τετραμερή τουυ.

Ήδη, η Βρετανία έστειλε στρατεύματα και όπλα υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία, με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας να προειδοποιεί ότι η Ουκρανία δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να γίνει πεδίο αιματηρού πολέμου.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υποδέχτηκε το πρωί τον ομόλογό της της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, τον αναπληρωτή υπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τέιμς Κλέβερλι και τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ήρθε στο Βερολίνο από το Κίεβο με τα νεότερα από τις συνομιλίες του με την ηγεσία της Ουκρανίας.

Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, μιλώντας για «μικρότερη εισβολή» και περιορισμένη αντίδραση των νατοϊκών χωρών, αλλά σε περίπτωση μεγάλης επέμβασης, προειδοποίησε τη Ρωσία για «καταστροφή».

Ο Λευκός Οίκος αποσαφήνισε στο μεταξύ ότι αν περάσουν ρωσικές δυνάμεις τα ουκρανικά σύνορα θα είναι εισβολή και θα υπάρξει ταχεία και ενιαία απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η συγκέντρωση 100.000 και πλέον Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία θεωρείται από τις δυτικές χώρες «σαφής απειλή», ΗΠΑ και Βρετανία στηρίζουν και με όπλα την κυβέρνηση του Κιέβου. Αντίθετα η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Και όλοι απειλούν τη Ρωσία με βαρύτατες κυρώσεις. Αν υπάρξει ρωσική εισβολή θα συμπαρασύρει και τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που είναι μεν έτοιμος αλλά εκκρεμεί η αδειοδότηση για τη λειτουργία του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Μόσχα: Οι απειλές για κυρώσεις μόνο δυναμιτίζουν την κατάσταση

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ οι απειλές των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να δώσουν άστοχες ελπίδες σε ορισμένους Ουκρανούς ηγέτες με αποτλεσμα να αποφασίσουν να ξαναρχίσουν τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι δηλώσεις των ΗΠΑ με αρωμα απειλής για νέες κυρώσεις δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στην εκτόνωση της έντασης που έχει προκύψει στην Ευρώπη. Παράλληλα με ειρωνεία σημείωσε πως επειδή οι απειλές για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γίνονται καθημερινά, είναι μάταιο να απαντάει πλέον το Κρεμλίνο σε αυτά τα ερωτηματα. Εν αναμονή της αυριανής συνάντησης Λαβρόφ-Μπλίνκεν στη Γενεύη αλλά και της απάντησης της Ουάσιγκτον στις ρωσικές προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, επανέλαβε πως για τη Ρωσία, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η μη ανάπτυξη νατοϊοκών όπλων στην Ουκρανία, πως για τη Ρωσία αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος