Γ. Οικονόμου: Σε ετοιμότητα για την ενεργειακή ασφάλεια – Το δημόσιο Πανεπιστήμιο απελευθερώνεται

«Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ημέρα που οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη δολοφόνησαν τον Θάνο Αξαρλιάν και οι Έλληνες τιμούμε τη μνήμη του και δεν ξεχνούμε ποτέ ποιοι είναι οι εχθροί της ενότητας και της Δημοκρατίας μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ενώ εξέφρασε οδύνη για τους δύο πυροσβέστες που χάθηκαν στη Σάμο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που ψηφίζεται απόψε, και ανοίγει  νέους ορίζοντες ενώ με την ψήφιση του υλοποιείται το σύνολο των προγραμματικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, όπως είπε ο κ. Οικονόμου.

Η δημόσια Παιδεία είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε ο Γιάννης Οικονόμου και επικαλούμενος την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή επανέλαβε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όσους έχουν ίδιες φιλοδοξίες ενώ θα μπορεί να συγκροτεί θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων βάζοντας στην άκρη όσυς είναι υπέρ της βίας και της ανομίας.

«Πρόκειται για το όγδοο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο η κυβέρνηση υλοποιεί το όραμά της για την παιδεία», είπε ο κ. Οικονόμου.

Προχωρώντας στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Η κίνηση της Ρωσίας να θέσει εκτός λειτουργίας τον αγωγό Nord Stream 1 για δέκα ημέρες πυροδοτεί ανησυχία καθώς διακοπή της ροής θα έχει συνέπειες σε όλους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο της Κομισιόν που θα ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου.

Η χώρα μας λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμα και του πιο ακραίου σεναρίου και ειδικότερα υπάρχει ετοιμότητα για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με δύο πλοία στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. ‘Εχουμε τη δυνατότητα προμήθειας περισσότερου lng με αντίστροφη ροή από την Ιταλία. ‘Εχομε προγραμματίσει τη χρήση περισσότερου diesel και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα για να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel, πρόσθεσε.

Οι πολιτικές μας δημιουργούν περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας, αλλά χρειάζεται όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα συμβάλλοντας στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας, ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην έκθεση της επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην ΕΕ, είπε πως κρίνεται θετική για τη χώρα μας.

«Στο χώρο του Τύπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στους συκοφάντες λέγοντας ότι η ελευθερία του τύπου είναι απόλυτα κατοχυρωμένη στη χώρα μας.

Η μοναδική για τη χώρα μας σύσταση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων, για την οποία έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας.

 Ούτε τελευταία είναι η Ελλάδα σε κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε  παρουσιάζει συστημικά ζητήματα κράτους δικαίου όπως φώναξαν ορισμένοι. Ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε εδώ και καιρό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: Ζητήματα υπάρχουν σε όλες τις χώρες και γίνονται ισχυρές συστάσεις σε αντίθεση με την Ελλάδα που γίνεται μόνο μία σύσταση. Αρκετές από τις απόψεις που έχουν ακουστεί για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας και οφείλονται σε χώρα  και όπως αναφέρει ξεκάθαρα η έκθεση δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της Επιτροπής», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Στη χώρα όπου ο κατά συρροή δολοφόνος Κουφοντίνας έχει δημόσιο βήμα και αρθρογράφησε σε ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας προβάλλοντας τις απόψεις που ταυτίζονται με απόψεις πολιτικού κόμματος κάθε συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον σουρεαλιστική», είπε επίσης.

Σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με αναφορές περί Βερναρδάκη, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ο πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αναδείξει με συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά παραδείγματα την απρέπεια και την ευτέλεια με την οποία εδώ και καιρό έχει επιλέξει να πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. ‘Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι ακρότητες μπορεί να οδηγήσουν σε περιστατικά που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και αυτό ανέδειξε ο πρωθυπουργός.  Με τη χθεσινή του τοποθέτηση θα έχει τη δυνατότητα ο κύριος Τσίπρας αντί να είναι με τον κύριο Λυμπερόπουλο να είναι στη Βουλή και να πάρει αποστάσεις από αυτές τις πολιτικές ευτελείας και χυδαιότητας. Δεν το έκανε, αλλά αντίθετα η ταχύτητα με την οποία επιβεβαιώθηκαν όσα είπε ο πρωθυπουργός με την ανάρτηση του κυρίου Πολάκη δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ρυθμούς τοξικότητας και ακραίας πόλωσης, εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής».

Απαντώντας στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Λιγνάδη, είπε: «Το να γίνεται μια δικαστική απόφαση θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι κανονικό, και μάλιστα για ένα θέμα που έχει ποινική διάσταση. Ωστόσο, με βάση με την αλλαγή που φέραμε εμείς το 2021 θα τιμωρούνταν με ισόβια. Ωστόσο τιμωρήθηκε με βάση τον νόμο που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουμε τη διαφορά».

Ερωτηθείς πώς σχολιάζει ο ίδιος την απόφαση της δικαιοσύνης, απάντησε: «Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης οφείλουν να γίνονται σεβαστές. Από εκεί και πέρα η κοινωνία έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη δεν αποφασίζει εν κενώ, αλλά με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο που έχουν στη διάθεσή τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος