Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Array

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες. Με τη σειρά ανακοίνωσής τους, παρουσιάζουμε τις υποψήφιες ταινίες στις κατηγορίες που υπάγονται στον κινηματογράφο, αλλά και τις πρώτες ακατέργαστες σκέψεις μας.

Ξενόγλωσσες

Στην κατηγορία καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, ξεχώρισαν τα «Ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο» σε σκηνοθεσία Edward Berger, το «Αργεντινή 1985» του Santiago Mitre, το «Close» του Lukas Dhont, το «RRR» του S.S. Rajamouli και η «Απόφαση Φυγής» του Park Chan-wook που είδαμε πρόσφατα και στις ελληνικές αίθουσες. Οι δύο πρώτες ταινίες ανήκουν σε ψηφιακές πλατφόρμες. Το «Close» έχει βγει σε διανομή στην Ελλάδα ενώ ήδη προβλήθηκε ως ταινία λήξης του Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Μοιάζει φαβορί, όμως αξίζει να αναφερθεί ότι το «RRR» έχει προπορευτεί στα προγνωστικά καθώς η Ινδία πρότεινε διαφορετική ταινία να την εκπροσωπήσει στα Όσκαρ, με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές αυτού του «Bollywood» δείγματος να συσπειρωθούν περισσότερο για να δείξουν ότι επέλεξαν λάθος ταινία.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Μουσική

Οι ταινίες των οποίων η πρωτότυπη μουσική μας ταξίδεψε ήταν οι ακόλουθες: «The Banshees of Inisherin» σε σύνθεση Carter Burwell (πρεμιέρα στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο), «Pinocchio» του Alexandre Desplat (ήδη προβάλλεται στους κινηματογράφους αλλά και σε γνωστή πλατφόρμα), «Women Talking» της Hildur Guðnadóttir (η μόνη γυναίκα υποψήφια στην κατηγορία), «Babylon» από το δημιουργό του Lalaland Justin Hurwitz και «The Fabelmans» του αγαπημένου συνεργάτη του Στίβεν Σπίλμπεργκ, John Williams. Φαβορί στην κατηγορία είναι ο Τζον Γουίλιαμς για την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Ντεσπλά είναι υποψήφιος για τον Πινόκιο.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Σενάριο

Καλύτερο σενάριο διεκδικούν το «Τα Πάντα Όλα» των Daniel Scheinert & Daniel Kwan, «The Banshees of Inisherin» του Martin McDonagh, το «Women talking» της καναδέζας Sarah Polley, «The Fabelmans» των Tony Kushner & Steven Spielberg και το «Tar» του Todd Field. Και σε αυτή την κατηγορία έχουμε μια γυναικεία παρουσία ενώ υπάρχει και εκπρόσωπος από την Ασία.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Animation

Καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων, δίκαια θεωρήθηκαν οι ακόλουθες: «Πινόκιο» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, «Inu-Oh», «Marcel the Shell Without Shoes on», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η τελευταία επιθυμία» (με πρεμιέρα στις 22 του μήνα στις Ελληνικές αίθουσες) και το «Όλα στο Κόκκινο».

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Ανδρική ερμηνεία σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία

Στην κατηγορία καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, ξεχώρισαν οι ακόλουθοι άντρες ηθοποιοί: Ο Diego Calva με το «Babylon», ο τελευταίος κινηματογραφικός Bond, Daniel Craig με τη συνέχεια του «Στα Μαχαίρια» που φέρει τον πρωτότυπο τίτλο «Glass Onion: A Knives Out Mystery», ο Colin Farrell με το «The Banshees of Inisherin», o Ralph Fiennes με «Το Μενού» και τέλος ο Adam Driver με τον «Λευκό Θόρυβο» που κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Σκηνοθεσία

Στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας συναντάμε τους James Cameron με το «Avatar: The Way of Water», το «Τα Πάντα Όλα» των Daniel Scheinert & Daniel Kwan, τον «Elvis» του Baz Luhrmann, το φαβορί Steven Spielberg με το «The Fabelmans» και το «The Banshees of Inisherin» του Martin McDonagh. Με εξαίρεση τον Αυστραλό Μπαζ Λούρμαν, όλα «παίζουν» σε αυτή την κατηγορία.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Γυναικείοι Ρόλοι

Στον δεύτερο γυναικείο ρόλο υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση γυναικών του κόσμου (με εκπροσώπους από την αφρικανική κοινότητα μέχρι τις Φιλιππίνες). Η κινηματογραφική Τίνα Τέρνερ, κατά κόσμον Angela Bassett για τη δυναμική παρουσία της στο «Black Panther: Wakanda Forever», η Ιρλανδή Kerry Condon για το «The Banshees of Inisherin», η υπέροχη Jamie Lee Curtis στον πρώτο της ρόλο ως υπέρβαρη και ατημέλητη στο «Τα Πάντα Όλα», η Carey Mulligan για το «Κάποια Μίλησε» που προβάλλεται ακόμα στους κινηματογράφους και από τις Φιλιππίνες η Dolly De Leon για το «Τρίγωνο της Θλίψης» που το μεγαλύτερο μέρος του γυρίστηκε στην Ελλάδα.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Τραγούδι

Σε αυτήν την κατηγορία, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ακούστε τα τραγούδια. Ένα είναι σίγουρο: Θα απολαύσουμε Τέιλορ Σουίφτ, Ριάνα και Λέιντυ Γκάγκα επί σκηνής.

Where the Crawdads Sing – “Carolina”

Guillermo del Toro’s Pinocchio – “Ciao Papa”

Top Gun: Maverick – “Hold My Hand”

Black Panther: Wakanda Forever – “Lift Me Up”

RRR – “Naatu Naatu”

Δεύτερος Ανδρικός ρόλος

Το «The Banshees of Inisherin» έχει δύο υποψηφίους σε αυτή την κατηγορία, τον γεννημένο στο Δουβλίνο Brendan Gleeson και τον πρωταγωνιστή του Γιώργου Λάνθιμου στον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» Barry Keoghan. Ο Brad Pitt θα πάρει μια ακόμα υποψηφιότητα, αυτή τη φορά για το «Babylon», όπου ερμηνεύει έναν παλιάς κοπής γόη του βωβού κινηματογράφου. Ο Ke Huy Quan κερδίζει την πρώτη του υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα για το «Τα Πάντα Όλα» και ο βρετανός Eddie Redmayne θα πάρει μια ακόμα υποψηφιότητα από τον θεσμό που τον αγαπάει για το «The Good Nurse» του Netflix. Αυτή είναι ίσως και η μοναδική κατηγορία όπου οι Αμερικανοί υστερούν.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Γυναικεία ερμηνεία σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία

Αμήχανη κατηγορία με δύο γυναίκες να πρωταγωνιστούν, αυτές που θα διαβάσετε τα ονόματά τους στο τέλος. Η ανεκδιήγητα γλυκανάλατη ταινία «Η Κυρία Χάρις πάει στο Παρίσι» χάρισε όντως μια ωραία ερμηνεία στη Lesley Manville. Αν και το Babylon, όπως θα διαβάσετε σύντομα σε κριτική μας, είναι μια άνιση ταινία, η Margot Robbie κερδίζει με το σπαθί της την υποψηφιότητα. «Το Μενού» συνεχίζει να προβάλλεται στους κινηματογράφους και η Anya Taylor-Joy είναι το κυρίως πιάτο -αυτό να λέγεται. Πρωταγωνίστριες όμως με τα όλα τους σε αυτή την κατηγορία είναι η Emma Thompson με το «Καλή Τύχη Λίο Γκράντε» και το απόλυτο φαβορί η Michelle Yeoh για το «Τα Πάντα όλα».

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δράμα

Η Αυστραλή Cate Blanchett για το «TÁR» μπορεί να είναι φαβορί αλλά έχει μεγάλο ανταγωνισμό. Ας δούμε τις συνυποψήφιες της: Ως «Γυναίκα Βασιλιάς» η ακτιβίστρια για την ισότητα φύλων και φυλών Βαιόλα Ντέιβις δίνει μια δυναμική παρουσία. Η Michelle Williams στον ρόλο της πραγματικής μητέρας του Στίβεν Σπίλμπεργκ στο «The Fabelmans» ξεπερνά τον εαυτό της. Ψηλά όμως έβαλε τον πήχη και η Κουβανή Ana de Armas ως Μέρλιν Μονρόε στο «Η Ξανθιά». Η κινηματογραφική βασίλισσα Άννα από την «Ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου, Olivia Colman, συνεχίζει να φιγουράρει σε αυτή τη λίστα για την «Αυτοκρατορία του Φωτός». Περισσότερα για την τελευταία ερμηνεία και ταινία, εδώ.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε δράμα

Δύο Αυστραλοί και ένας Αφροαμερικανός είναι το σκορ που αξίζει να σχολιαστεί σε αυτή την κατηγορία. Ο κινηματογραφικός «Elvis» Austin Butler έφτασε στις υποψηφιότητες με το όνομα του να ανακοινώνεται πρώτο. Ο Brendan Fraser, που έχει ταχθεί κατά του θεσμού και μάλιστα στοχεύει να τον μποϊκοτάρει, πήρε υποψηφιότητα για τη «Φάλαινα» που θα δούμε σύντομα στις Ελληνικές αίθουσες. Ο Hugh Jackman υποδυόμενος τον πατέρα στον «Γιο» κλέβει τα φώτα με μια χαμηλών τόνων σπουδαία ερμηνεία. Για το «Αισθάνομαι Ζωντανός» που κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας στις 22 του μήνα, ο Bill Nighy καταφέρνει να μπει στην πεντάδα. Τέλος ο Jeremy Pope για τη φλεγόμενη ερμηνεία του ως ομοφυλόφιλος στο «The Inspection» κερδίζει την τελευταία προς το παρόν θέση στην κατηγορία του.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Φτάσαμε στις δύο τελευταίες κατηγορίες:

Καλύτερη ταινία musical ή κωμωδία

Εδώ έχουμε δύο ταινίες γυρισμένες στην Ελλάδα να πρωταγωνιστούν (και πολύ χαρούμενους μας κάνει). Χωρίς να είναι ούτε μιούζικαλ, ούτε κωμωδία, το «Babylon» καταλήγει σε αυτήν την κατηγορία (σύντομα σε κείμενο μας θα σας εξηγήσουμε τους λόγους). Το «The Banshees of Inisherin» αν και καταλήγει δραματική ταινία, δεν μπορούσε με τίποτα να λείπει από την κατηγορία. Φυσικά το «Τα Πάντα Όλα» έρχεται για να κάνει ότι ορίζει και ο τίτλος του. Το σκαληνό «Τρίγωνο της Θλίψης» δίνει μια γεύση Ελλάδας στην κατηγορία. Τέλος, το επίσης γυρισμένο στην Ελλάδα «Glass Onion: Στα Μαχαίρια» κλείνει την πεντάδα.

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Καλύτερη Δραματική ταινία

Ως καλύτερες δραματικές ταινίες, ξεχωρίζουν τα «Avatar: The Way Of Water» που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη, η βιογραφία του «Elvis», η αυτοβιογραφική ταινία του Σπίλμπεργκ «The Fabelmans», το «TÁR» και το «Top Gun: Maverick».

Χρυσές Σφαίρες 2023: «Πλουραλιστικές» υποψηφιότητες στο δρόμο της αλλαγής

Τελικά το άνοιγμα των Χρυσών Σφαιρών σε νέα μέλη, έφερε σε έναν βαθμό τον πλουραλισμό για την έλλειψη του οποίου είχε κατηγορηθεί ο θεσμός παλιότερα. Πολλοί εκπρόσωποι από την Αυστραλία, την Ασία, την Αφροαμερικανική κοινότητα, νέοι ηθοποιοί και παλιοί γνώριμοι έδωσαν το στίγμα της αλλαγής που επιθυμείται, χωρίς όμως να χάσει την ταυτότητα της ως «προάγγελος των Όσκαρ» άρα και της λάμψης. Βέβαια αξίζει να σχολιαστεί ότι η χρονιά ευνόησε το μοίρασμα της τράπουλας, καθώς ταινίες μειονοτήτων εκπροσωπήθηκαν από στούντιο, οι πλατφόρμες ανέβασαν ψηλότερα τον πήχη του ανταγωνισμού και η μετά εγκλεισμού εποχή βρήκε το κοινό έτοιμο για αλλαγές. Αν τώρα αυτό έχει βάθος χρόνου, θα το δείξει μόνο η ιστορία.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου του 2023 και, σε αντίθεση με παλιότερη ανακοίνωση, θα παρουσιαστούν live και από την τηλεόραση.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες ανά κατηγορία

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΔΡΑΜΑ

AVATAR: THE WAY OF WATER (Walt Disney Studios Motion Pictures)

ELVIS (Warner Bros)

THE FABELMANS (Universal Pictures)

TÁR (Focus Features)

TOP GUN: MAVERICK (Paramount Pictures)

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ – ΔΡΑΜΑ

CATE BLANCHETT   TÁR

OLIVIA COLMAN   EMPIRE OF LIGHT

VIOLA DAVIS   THE WOMAN KING

ANA DE ARMAS   BLONDE

MICHELLE WILLIAMS   THE FABELMANS

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ – ΔΡΑΜΑ

AUSTIN BUTLER   ELVIS

BRENDAN FRASER   THE WHALE

HUGH JACKMAN   THE SON

BILL NIGHY   LIVING

JEREMY POPE   THE INSPECTION

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

BABYLON (Paramount Pictures)

THE BANSHEES OF INISHERIN (Searchlight Pictures)

EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE (A24)

GLASS ONION: A KNIVES OUT MYSTERY (Netflix)

TRIANGLE OF SADNESS (Neon)

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ – ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

LESLEY MANVILLE   MRS. HARRIS GOES TO PARIS

MARGOT ROBBIE   BABYLON

ANYA TAYLOR-JOY   THE MENU

EMMA THOMPSON   GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE

MICHELLE YEOH   EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ – ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

DIEGO CALVA    BABYLON

DANIEL CRAIG    GLASS ONION: A KNIVES OUT MYSTERY

ADAM DRIVER    WHITE NOISE

COLIN FARRELL    THE BANSHEES OF INISHERIN

RALPH FIENNES    THE MENU

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ – ANIMATION

GUILLERMO DEL TORO’S PINOCCHIO (Netflix)

INU-OH (GKIDS)

MARCEL THE SHELL WITH SHOES ON (A24)

PUSS IN BOOTS: THE LAST WISH (Universal Pictures)

TURNING RED (Walt Disney Studios Motion Pictures)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΗ ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ ΤΑΙΝΙΑ (ΠΡΩΗΝ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ)

ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT   (GERMANY)  (Netflix)

ARGENTINA, 1985   (ARGENTINA)  (Amazon Prime Video)

CLOSE   (BELGIUM / FRANCE / NETHERLANDS)  (A24)

DECISION TO LEAVE   (SOUTH KOREA)  (MUBI)

RRR   (INDIA)  (Variance Films)

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ

ANGELA BASSETT    BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER

KERRY CONDON    THE BANSHEES OF INISHERIN

JAMIE LEE CURTIS    EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

DOLLY DE LEON    TRIANGLE OF SADNESS

CAREY MULLIGAN    SHE SAID

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ

BRENDAN GLEESON   THE BANSHEES OF INISHERIN

BARRY KEOGHAN   THE BANSHEES OF INISHERIN

BRAD PITT   BABYLON

KE HUY QUAN   EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

EDDIE REDMAYNE   THE GOOD NURSE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

JAMES CAMERON    AVATAR: THE WAY OF WATER

DANIEL KWANDANIEL SCHEINERT    EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

BAZ LUHRMANN    ELVIS

MARTIN MCDONAGH    THE BANSHEES OF INISHERIN

STEVEN SPIELBERG    THE FABELMANS

ΣΕΝΑΡΙΟ

TODD FIELD    TÁR

DANIEL KWANDANIEL SCHEINERT    EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

MARTIN MCDONAGH    THE BANSHEES OF INISHERIN

SARAH POLLEY    WOMEN TALKING

STEVEN SPIELBERGTONY KUSHNER    THE FABELMANS

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

CARTER BURWELL   THE BANSHEES OF INISHERIN

ALEXANDRE DESPLAT   GUILLERMO DEL TORO’S PINOCCHIO

HILDUR GUÐNADÓTTIR   WOMEN TALKING

JUSTIN HURWITZ   BABYLON

JOHN WILLIAMS   THE FABELMANS

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

“CAROLINA” — WHERE THE CRAWDADS SING
Music by:    Taylor Swift
Lyrics by:    Taylor Swift

“CIAO PAPA” — GUILLERMO DEL TORO’S PINOCCHIO
Music by:    Alexandre Desplat
Lyrics by:    Roeban Katz, Guillermo del Toro

“HOLD MY HAND” — TOP GUN: MAVERICK
Music by:    Lady Gaga, BloodPop, Benjamin Rice
Lyrics by:    Lady Gaga, BloodPop

“LIFT ME UP” — BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER
Music by:    Tems, Rihanna, Ryan Coogler, Ludwig Göransson
Lyrics by:    Tems, Rihanna, Ryan Coogler, Ludwig Göransson

“NAATU NAATU” — RRR
Music by:    M.M. Keeravani
Lyrics by:    Kala Bhairava, Rahul Sipligunj

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ – ΔΡΑΜΑ

BETTER CALL SAUL   AMC+/AMC

THE CROWN   NETFLIX

HOUSE OF THE DRAGON   HBO MAX

OZARK   NETFLIX

SEVERANCE   APPLE TV+

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ – ΔΡΑΜΑ

EMMA D’ARCY   HOUSE OF THE DRAGON

LAURA LINNEY   OZARK

IMELDA STAUNTON   THE CROWN

HILARY SWANK   ALASKA DAILY

ZENDAYA   EUPHORIA

A’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ – ΔΡΑΜΑ

JEFF BRIDGES   THE OLD MAN

KEVIN COSTNER   YELLOWSTONE

DIEGO LUNA   ANDOR

BOB ODENKIRK   BETTER CALL SAUL

ADAM SCOTT   SEVERANCE

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ – ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ Ή ΚΩΜΩΔΙΑ

ABBOTT ELEMENTARY    ABC

THE BEAR    FX

HACKS    HBO MAX

ONLY MURDERS IN THE BUILDING    HULU

WEDNESDAY    NETFLIX

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ – ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ Ή ΚΩΜΩΔΙΑ

QUINTA BRUNSON   ABBOTT ELEMENTARY

KALEY CUOCO   THE FLIGHT ATTENDANT

SELENA GOMEZ   ONLY MURDERS IN THE BUILDING

JENNA ORTEGA   WEDNESDAY

JEAN SMART   HACKS

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ – ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ Ή ΚΩΜΩΔΙΑ

DONALD GLOVER   ATLANTA

BILL HADER   BARRY

STEVE MARTIN   ONLY MURDERS IN THE BUILDING

MARTIN SHORT   ONLY MURDERS IN THE BUILDING

JEREMY ALLEN WHITE   THE BEAR

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ

BLACK BIRD   APPLE TV+

DAHMER – MONSTER: THE JEFFREY DAHMER STORY   NETFLIX

THE DROPOUT   HULU

PAM & TOMMY   HULU

THE WHITE LOTUS   HBO MAX

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ

JESSICA CHASTAIN   GEORGE & TAMMY

JULIA GARNER   INVENTING ANNA

LILY JAMES   PAM & TOMMY

JULIA ROBERTS   GASLIT

AMANDA SEYFRIED   THE DROPOUT

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ

TARON EGERTON   BLACK BIRD

COLIN FIRTH   THE STAIRCASE

ANDREW GARFIELD   UNDER THE BANNER OF HEAVEN

EVAN PETERS   DAHMER – MONSTER: THE JEFFREY DAHMER STORY

SEBASTIAN STAN   PAM & TOMMY

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ

JENNIFER COOLIDGE   THE WHITE LOTUS

CLAIRE DANES   FLEISHMAN IS IN TROUBLE

DAISY EDGAR-JONES   UNDER THE BANNER OF HEAVEN

NIECY NASH   DAHMER – MONSTER: THE JEFFREY DAHMER STORY

AUBREY PLAZA   THE WHITE LOTUS

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ

F. MURRAY ABRAHAM   THE WHITE LOTUS

DOMHNALL GLEESON   THE PATIENT

PAUL WALTER HAUSER   BLACK BIRD

RICHARD JENKINS   DAHMER – MONSTER: THE JEFFREY DAHMER STORY

SETH ROGEN   PAM & TOMMY

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ – ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ, ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΔΡΑΜΑ

ELIZABETH DEBICKI   THE CROWN

HANNAH EINBINDER   HACKS

JULIA GARNER   OZARK

JANELLE JAMES   ABBOTT ELEMENTARY

SHERYL LEE RALPH   ABBOTT ELEMENTARY

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ – ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ, ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΔΡΑΜΑ

JOHN LITHGOW   THE OLD MAN

JONATHAN PRYCE   THE CROWN

JOHN TURTURRO   SEVERANCE

TYLER JAMES WILLIAMS   ABBOTT ELEMENTARY

HENRY WINKLER   BARRY

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Searchlight Pictures    12
A24    10
Netflix    9
Paramount Pictures    7
Universal Pictures    7
Walt Disney Studios Motion Pictures    5
Focus Features    4
Warner Bros    3
Neon    2
Orion Pictures / United Artists Releasing    2
Sony Pictures Classics    2
Variance Films    2
Amazon Prime Video    1
Columbia Pictures    1
GKIDS    1
MUBI    1
TriStar Pictures    1

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

HBO Max    14
Netflix    14
hulu    10
FX    9
ABC    6
Apple TV+    6
AMC+/AMC    2
Disney+    1
Paramount Network    1
Showtime    1
Starz    1

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΑΙΝΙΑ

The Banshees of Inisherin    8
Everything Everywhere All at Once    6
Babylon    5
The Fabelmans    5
Elvis    3
Guillermo del Toro’s Pinocchio    3
TÁR    3
Avatar: The Way of Water    2
Black Panther: Wakanda Forever    2
Glass Onion: A Knives Out Mystery    2
The Menu    2
RRR    2
Top Gun: Maverick    2
Triangle of Sadness    2
Women Talking    2
All Quiet on the Western Front    1
Argentina, 1985    1
Blonde    1
Close    1
Decision to Leave    1
Empire of Light    1
Good Luck to You, Leo Grande    1
The Good Nurse    1
The Inspection    1
Inu-Oh    1
Living    1
Marcel the Shell with Shoes On    1
Mrs. Harris Goes to Paris    1
Puss in Boots: The Last Wish    1
She Said    1
The Son    1
Turning Red    1
The Whale    1
Where the Crawdads Sing    1
White Noise    1
The Woman King    1

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Abbott Elementary    5
The Crown    4
Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story    4
Only Murders in the Building    4
Pam & Tommy    4
The White Lotus    4
Black Bird    3
Hacks    3
Ozark    3
Severance    3
Barry    2
The Bear    2
Better Call Saul    2
The Dropout    2
House of the Dragon    2
The Old Man    2
Under the Banner of Heaven    2
Wednesday    2
Alaska Daily    1
Andor    1
Atlanta    1
Euphoria    1
Fleishman Is in Trouble    1
The Flight Attendant    1
Gaslit    1
George & Tammy    1
Inventing Anna    1
The Patient    1
The Staircase    1
Yellowstone     1

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου του 2023 και, σε αντίθεση με παλιότερη ανακοίνωση, θα παρουσιαστούν live και από την τηλεόραση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος