Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στόχος η ολική επαναλειτουργία και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Array

Με ψήφισμά του για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και με ειδική αναφορά στο σχέδιο εξυγίανσής τους, ο  Δήμος Ελευσίνας, αλλά και με παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απόστολου Πάνα, συνεχίζεται η προετοιμασία της «επόμενης ημέρας» για το μέλλον της επιχείρισης.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Ελευσίνας: «Το Ναυπηγείο Ελευσίνας υπήρξε μια κερδοφόρα εταιρεία που βρισκόταν σε αναπτυξιακή τροχιά, απασχολούσε εκατοντάδες εργαζόμενους και συνείσφερε στα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας.

Ένας οικονομικός και εργασιακός «πνεύμονας» για την Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή, που η απρόσκοπτη λειτουργία του ήταν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσέφερε, έμμεσα ή άμεσα, θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες οικογένειες.

Μια σειρά από εσφαλμένες επιλογές, οδήγησαν το Ναυπηγείο στον μαρασμό και τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στην εξαθλίωση.

Ως Δήμος Ελευσίνας, σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των 600 εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Βρεθήκαμε τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλευρό των εργαζομένων και των δίκαιων αιτημάτων τους.

Με ψήφισμά του λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο τάσσεται δίπλα σε κάθε ενέργεια που:

• Θα επαναφέρει τα Ναυπηγεία σε τροχιά ανάπτυξης,

• Θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τα δεδουλευμένα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα λοιπά δίκαια αιτήματα των Ναυπηγείων

• Θα σηματοδοτήσει την ναυπηγοεπισκευαστική ανάπτυξη που μόνο θετικά θα προσφέρει στην εθνική και τοπική οικονομία».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Η υπόθεση των Ναυπηγείων που έχει ταλαιπωρήσει εδώ και πολλά χρόνια τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, μας αφορά όλους. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε και στεκόμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στον δίκαιο αγώνα τους, για την αξιοπρέπεια, την εργασιακή τους ηρεμία και σταθερότητα, την απόδοση των δεδουλευμένων που έχουν στερηθεί τόσα χρόνια.

Η αναβίωση του Ναυπηγείου Ελευσίνας μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην ελληνική ναυπηγική και επισκευαστική βιομηχανία. Το Ναυπηγείο Ελευσίνας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της ναυπηγικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας στην άνθηση της τοπικής οικονομίας, αφού η ύπαρξη του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο και τους ανθρώπους της. Με το παρόν ψήφισμα ενώνουμε για ακόμη μία φορά τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και διεκδικούμε τα αυτονόητα».

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στόχος η ολική επαναλειτουργία και η διασφάλιση των θέσεων εργασίαςΣτην επί της Αρχής συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα: «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας.

Ο Βουλευτής αρχικά επισήμανε πως το Ναυπηγείο Ελευσίνας, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, δυνατότητες εξυπηρέτησης αναγκών ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση σχεδόν ολικής παύσης λειτουργίας, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του, που ασχολείται με την παράδοση πυραυλακάτων στο Πολεμικό Ναυτικό, λόγω των οφειλών του προς το Ελληνικό Δημόσιο, το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΕΦΚΑ και τις Τράπεζες.

Παράλληλα ο κ. Πάνας υπογράμμισε ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων πως Κεντρική θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν και είναι η ολική επαναλειτουργία του Ναυπηγείου με όρους βιωσιμότητας, που θα συμβάλλουν τόσο στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας, όσο και στην ενίσχυση την τοπικής και της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

«Το κατατιθέμενο όμως σχέδιο εξυγίανσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βουλευτής, «δε μοιάζει να είναι βιώσιμο, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να εξασφαλίζει την καταβολή σε λογικό χρόνο των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, ούτε όμως διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τη συλλογική σύμβαση εργασίας».

Ως Υπεύθυνος μάλιστα του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 2 του Σχεδίου Νόμου, που χαρακτηριστικά έχει ως τίτλο «Ενδεικτικό περιεχόμενο συμφωνίας εξυγίανσης» αναφέρεται πως: «Στη συμφωνία εξυγίανσης της ΝΒΕΕ περιλαμβάνονται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι εξής όροι, οι οποίοι δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω στη συμφωνία εξυγίανσης από τα συμβαλλόμενα μέρη»

Και ανέφερε:

«Σε απλά ελληνικά δηλαδή η συμφωνία εξυγίανσης στην πραγματικότητα δεν έρχεται ενώπιον της Βουλής, καθώς τελικά θα μπορεί να περιλαμβάνει οποιονδήποτε όρο εκτός από αυτούς που ενδεικτικά μόνο αναφέρονται στο νομοσχέδιο.

Το γεγονός αυτό, όπως πολύ εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί, είναι ιδιαίτερα προβληματικό διότι ουσιαστικά ζητείται να δοθεί λευκή επιταγή στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να υπογράψει κάθε πιθανό όρο, ακόμα και απολύτως ουσιαστικές παραμέτρους της συμφωνίας».

Τέλος ο κ. Πανας τόνισε ότι «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής επιμένει στη διαφάνεια, στην ουσιαστική συζήτηση και στους καθαρούς όρους».

Σχετικές ειδήσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στήριξη του Ε.Β.Ε.Π. στην προσπάθεια διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ανησυχία εργαζομένων για το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας

ΕΚΕΔΑ: Ενδιαφέρουσα και σε θετική κατεύθυνση η εξέλιξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Πρωτοβουλία του Δήμου Ελευσίνας για τα ναυπηγεία

Αναζωπύρωση αμερικανικού ενδιαφέροντος για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Συμφωνία με τον ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος