Ναυπηγεία Ελευσίνας: Συμφωνία με τον ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri (video)

Την πρόθεση του ιταλικού ναυπηγικού κολοσσού Fincantieri, που αποφάσισε να συμπράξει με την εταιρεία ONEX, για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Με στρατηγικό εταίρο την Fincantieri, τον 4o μεγαλύτερο ναυπηγικό όμιλο στην Ευρώπη, η ΟΝΕΧ ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

“Στόχος είναι, μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, να έχει κατατεθεί αίτηση στο δικαστήριο, ώστε την άνοιξη του 2022 και μετά την έγκριση του σχεδίου από την ελληνική δικαιοσύνη, να προχωρήσει η εφαρμογή του με καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και με σοβαρές επενδύσεις στα ναυπηγεία, ώστε γρήγορα να γίνουν λειτουργικά και παραγωγικά”, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης που προκρίνει η ONEX αφορούν

* την αποπληρωμή στο ακέραιο των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ύψους 35 εκατ. ευρώ,

* ξεχωριστή ανάπτυξη του αμυντικού και εμπορικού τομέα,

* και «κούρεμα» 50% των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται σε 450-470 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας στο παρελθόν είχε δεσμευτεί για πρόσθετες επενδύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές.

Η συνεργασία της ONEX με τη Fincantieri, η οποία υποστηρίζεται και από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC ενδέχεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να ανατρέψει τα δεδομένα σχετικά με την προμήθεια των κορβετών από τη Γαλλία. Φήμες, οι οποίες ενισχύονται και από την παρουσία του υπουργού Άμυνας στη συνάντηση, που έγινε μεταξύ του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή Ναυπηγήσεων του ομίλου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, οι υπάρχουσες υποδομές των Ναυπηγείων μπορούν να υποστηρίξουν την κατασκευή κορβετών, χωρίς να επενδυθούν άμεσα κεφάλαια, κάτι το οποίο ενισχύει την πιθανότητα να αλλάξει ο σχεδιασμός.

Ο ιταλικός Όμιλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας με ισχυρή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ναυπηγεία της Ελευσίνας με βάση και τη νέα συμφωνία θα επιδιώξουν τόσο την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα, όσο και του εμπορικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστωτές εμφανίζονται θετικοί στο σχέδιο εξυγίανσης και με την είσοδο του ιταλικού ομίλου Fincantieri. Η τελευταία εξέλιξη διαγράφει και την αβεβαιότητα που επήλθε πρόσφατα με τη συμφωνία προμήθειας των γαλλικών φρεγατών στις οποίες υπολόγιζε η ΟΝΕΧ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες, έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν σε πρακτική βάση μόλις στα μέσα Αυγούστου.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Συμφωνία με τον ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri (video)
EUROKINISSI

Στόχος είναι οι οφειλές των περίπου 450 εκατ. ευρώ που έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να μειωθούν στα περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Στα πρότυπα της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου το σχέδιο εξυγίανσης για την Ελευσίνα θα περιλαμβάνει σημαντικό “κούρεμα” προσαυξήσεων των οφειλών σε ΕΦΚΑ και Δημόσιο, και μακροχρόνιες ρυθμίσεις αποπληρωμών προς τις τράπεζες και το Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι το τελικό business plan. Ο κ. Ξενοκώστας είχε δηλώσει ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα δημιουργηθούν δύο τμήματα, ένα για εμπορικά πλοία και ένα για πολεμικά. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι γνωστό το πως ακριβώς θα λειτουργήσουν αυτά τα δύο τμήματα και πως ακριβώς θα γίνει ο λειτουργικός διαχωρισμός. Το σίγουρο είναι πως θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων.

Στον εμπορικό τομέα, εμφανίζονται προοπτικές και από το γεγονός πως τα Ναυπηγεία Σύρου υπό την Onex αναγκάζονται να διώχνουν πλοία, τα οποία δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν. Παράλληλα στο αμυντικό τμήμα, η Ελευσίνα μπορεί να διεκδικήσει ενδεχόμενη παραγγελία κορβετών από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την προμήθεια των φρεγατών.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Fincantieri είναι ένας από τους σημαντικότερους “παίκτες” της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας. Έχει αναπτύξει, εκτός των άλλων, ισχυρή συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς η θυγατρική της έχει αναλάβει την κατασκευή πλοίων για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σε συνεργασία με τη Lockheed Marting, ενώ είναι δραστήρια και στη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος