Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Οι ανταποκριτές της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα καταγράφουν τις δράσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος

«Όταν ήμουν μικρός και έβλεπα τρομακτικά πράγματα στις ειδήσεις, η μητέρα μου μου έλεγε: “Ψάξε για τους βοηθούς. Πάντα θα βρίσκεις ανθρώπους που βοηθούν”», έλεγε ο Μίστερ Ρότζερς – τον οποίον ισως γνωρίσατε μέσα από την βιογραφική ταινία «Ένας Υπέροχος Γείτονας», όπου τον υποδύεται ο Τομ Χανκς. Και πράγματι, ίσως αυτό να είναι το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει εν μέσω τραγωδιών, όπως η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Ευτυχώς, πάντα υπάρχουν αυτοί που βοηθούν, που ψάχνουν οποιονδήποτε τρόπο να συμπαρασταθούν, να προσφέρουν και να δείξουν την αλληλλεγγύη τους.

Οι ανταποκριτές της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα συγκέντρωσαν τις αλληλέγγυες αυτές κινήσεις συμπαράστασης και σας τις παρουσιάζουμε.

Λάρισα: Εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση για αιμοδοσία

Ξεπέρασαν τις 300 οι φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας αιμοδοσίας που συνδιοργάνωσαν τα Τμήματα Αιμοδοσίας του Γενικού και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Η δυνατή βροχή που έπεφτε σήμερα στην πόλη δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει δεκάδες πολίτες, που περίμεναν και σήμερα, Πέμπτη, υπομονετικά την σειρά τους για να προσφέρουν αίμα για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας, προχώρησε άμεσα στη δωρεάν προσφορά δωματίων προς τους συγγενείς των θυμάτων και τραυματιών για τη διαμονή τους αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές, ως ελάχιστη συνεισφορά του κλάδου στη διαχείριση αυτής της εθνικής τραγωδίας. Σήμερα το απόγευμα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας διοργανώνει σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία του ΟΣΕ στην Λάρισα μέχρι και το κέντρο της πόλης. Αντίστοιχη σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και χθες, Τετάρτη, από το Εργατικό Κέντρο, συλλογικότητες και φοιτητές της Λάρισας.

Πάτρα: Κύμα αλληλεγγύης από νέους – Δεκάδες φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν για τους τραυματίες στα Τέμπη

των Ειρήνη Μαραγκού, Μιχάλη Βασιλάκη

Ουρές σχηματίστηκαν χθες στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Πολίτες όλων των ηλικιών, στην πλειοψηφία τους νέοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αιμοδοσία μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο αιματολογικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» δεκάδες πολίτες σπεύδουν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες της τραγωδίας στα Τέμπη. Μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια οι νέοι, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στα συντρίμμια υπάρχει ελπίδα. Μια ελπίδα αλληλεγγύης σε όλους αυτούς τους τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέα παιδιά. Η εθελοντική αιμοδοσία συνεχίζεται και σήμερα. Στο Νοσοκομείο του Ρίου από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και στο Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” από τις 8:30 το πρωί έως τις 13:30 και το απόγευμα από τις 5:30 έως τις 8:30. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η προσέλευση των νέων ήταν πυκνή από νωρίς το πρωί και εξακολουθεί να είναι μέχρι αυτή την ώρα. Ο μέσος όρος αναμονής κυμαίνεται στη 1 ½ ώρα. Παρόλα αυτά, οι νέες και οι νέοι περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους και να προσφέρουν αίμα.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Η 6η ΥΠΕ έχει ήδη επικοινωνήσει με το ΚΕΤΧ Πατρών, την ΕΠΣ Αχαΐας και τη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου για εθελοντική προσφορά αίματος. 

Με ανακοίνωσή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κάλεσε σε επείγουσα αιμοδοσία όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές /τριες  ενώ ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε και η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ.

Συμβολική κινητοποίηση διοργανώνει απόψε, στις 07:30, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στο σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ με αίτημα την πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. 

Βαρύ είναι το κλίμα και στον ΟΣΕ Πάτρας, όπου εργαζόμενοι έβαλαν από χθες τη σημαία να κυματίζει μεσίστια.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Αιτωλοακαρνανία: Συμπαράσταση από αιμοδότες και μαθητές

του Μιχάλη Βασιλάκη

Στην Αιτωλοακαρνανία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκαν χθες έκτακτες εθελοντικές αιμοδοσίες. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου και το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου διοργανώνει σήμερα εθελοντική  αιμοδοσία στο Παπαστράτειο Μέγαρο κατά τις απογευματινές ώρες 16.30 έως 20.30 ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της Χώρας. 

“Πάρε όταν φτάσεις”. Αυτή την φράση επέλεξαν να σχηματίσουν χρησιμοποιώντας τις σχολικές τους τσάντες οι μαθητές του 2ο Γυμνασίου Μεσολογγίου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα δεκάδες θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Σέρρες: Το αδιαχώρητο στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών

της Δέσποινας Γιαννακίδου

Έχουν «φρακάρει» οι διάδρομοι του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών από Σερραίους -κυρίως νέους στην ηλικία -που σπεύδουν να δώσουν αίμα για την κάλυψη των αναγκών μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Σερρών η Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών Κατερίνα Τσιούρα, είπε πως η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη και είναι συγκινητικό το γεγονός πως στην πλειοψηφία τους οι εθελοντές αιμοδότες είναι νέοι άνθρωποι και μάλιστα πολλοί από αυτούς προσέρχονται για πρώτη φορά, συγκλονισμένοι από την τραγωδία στα Τέμπη, για να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται για αιμοδοσία από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Το Σαββατοκύριακο από τις 9 έως τις 11 το πρωί.

Την Κυριακή Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας θα βρίσκεται στο Ν.Σούλι και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στην αίθουσα του Διοικητηρίου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τη σύμπραξη του Τμήματος Αιμοδοσίας, φορέων, Συλλόγων και ιδιωτών για τις ανάγκες των τραυματιών από τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Η ασταμάτητη βροχή δεν εμπόδισε μαθητές και καθηγητές του ΕΠΑΛ Ροδόπολης και κατοίκους της περιοχής, να αφήσουν λουλούδια και αναμμένα κεριά στις ράγες του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ροδόπολης, για τις ψυχές που χάθηκαν κατά την φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Πυροσβέστης και κάτοικος της Ροδόπολης κ. Δαμιανός Υφαντίδης είπε πως ήταν μια αρχική ιδέα που βρήκε αμέσως ανταπόκριση και παρά τη βροχή έσπευσαν στις ράγες του σταθμού της Ροδόπολης να αφήσουν λουλούδια δεμένα με άσπρες κορδέλες, συντετριμμένοι από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους και δη νέα παιδιά.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Ο κ. Υφαντίδης είπε πως η ζωή τους είναι άμεσα συνυφασμένη με τη σιδηροδρομική γραμμή της περιοχής τους και ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν για τα αδικοχαμένα θύματα της τραγωδίας.

Μάλιστα μέχρι αργά το βράδυ μικρά παιδιά και μεγάλοι πήγαιναν λουλούδια και αναμμένα κεράκια και καθόταν εκεί νιώθοντας πως νοερά κάνουν παρέα στους ανθρώπους που χάθηκαν.

Βόλος- φοιτητές: “Είχαν τα ίδια όνειρα με εμάς, ταξίδευαν από τον τόπο τους στον τόπο των σπουδών τους…”

της Φρόσως Παύλου

Και η ανταπόκριση των Θεσσαλών είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική στις έκτακτες αιμοδοσίες όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, που παραμένουν ανοικτές. Ουρές έξω από τις αιμοδοσίες και σήμερα.

Αφού έδωσαν αίμα περισσότεροι από 140 φοιτητές που σπουδάζουν στις πανεπιστημιακές σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, συγκεντρώθηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων, που προηγούμενα είχαν εκδώσει κάλεσμα για συμμετοχή στην έκτακτη αιμοδοσία. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ο διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, Στέλιος Λαφχιωνιάτης. «700% των νέων ανθρώπων που προσήλθαν είναι αιμοδότες πρώτης φοράς. Ιδιαίτερα χθες ήταν εκρηκτική η προσέλευση και τα καταφέραμε με όλο το προσωπικό στις επάλξεως μέχρι τις 11 τη νύχτα, αν και μετακινήσαμε αιμοδότες και σήμερα».

Φοιτητές, αλλά και πολίτες του Βόλου συγκεντρώθηκαν στο Σταθμό για να ανάψουν ένα κερί, να αφήσουν λίγα λουλούδια και ένα μήνυμα για τα αθώα και ανυποψίαστα θύματα της εθνικής τραγωδίας που ξημέρωσε την 1η ημέρα του Μάρτη 2023.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

«Είχαν τα ίδια όνειρα με εμάς, τις ίδιες σκέψεις με εμάς, ταξίδευαν από τον τόπο που μένανε και μόνο και μόνο για να σπουδάσουν και να δουλέψουν πάνω στην επιστήμη τους. Μας αγγίζει λίγο παραπάνω εμάς», είπε ο φοιτητής Γιώργος Νικολούλης Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλία.

Παράλληλα, η Επιτροπή Επιστημονικών Φορέων & Συλλόγων Μαγνησίας με αισθήματα βαθιάς οδύνης συμμετέχει στο πανελλήνιο πένθος για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και ζητά από τα μέλη της να εκφράσουν έμπρακτα την συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος και να συμμετάσχουν σε έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία. Σημειώνεται ότι το ωράριο αιμοδοσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου είναι το εξής : Καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 – 13.30 και 17:30 – 20:00, Σάββατο 09:00 – 13:00.

Εκατοντάδες αιμοδότες και στην Κέρκυρα

της Μαρίνας Μοσχάτ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φοιτητών και πολιτών της Κέρκυρας στο κάλεσμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου για εθελοντική αιμοδοσία προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των τραυματιών από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Από τις 11 το πρωί εκατοντάδες άτομα έσπευσαν στο στο χώρο του πρώην ψυχιατρείου να δηλώσουν μέσω της αιμοδοσίας, την αλληλεγγύη τους στους τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης η αιμοδοσία θα συνεχιστεί σήμερα και τις απογευματινές ώρες ενώ αιμοληψίες θα γίνονται αύριο και το Σάββατο στο νοσοκομείο και την πλατεία Σαρόκο, πρωί και απόγευμα.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Αν. Μακεδονία: Εθελοντικές αιμοδοσίες συμπαράστασης σε Καβάλα και Δράμα

της Τασούλας Κρητικού

Συγκινεί η ανταπόκριση των Καβαλιωτών στις έκτακτες αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται από χθες το απόγευμα (Τετάρτη 1 Μαρτίου), στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας προκειμένου να ενισχυθεί το έργο των υγειονομικών υπηρεσιών για την περίθαλψη των τραυματιών της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας λειτουργεί εκτάκτως και σήμερα (2 Μαρτίου) 8 το πρωί με 2:30 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 7 το βράδυ. Η αιμοδοσία θα συνεχιστεί για όσους δεν προλάβουν σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας εκφράζει τη θλίψη του για τα δεκάδες αθώα θύματα του φρικτού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. «Τα λόγια είναι φτωχά αυτές τις δύσκολες ώρες. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να φροντίσει να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του τραγικού συμβάντος, να αποδοθούν ευθύνες και να διορθωθούν οι παθογένειες που  στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε ένδειξη συμπαράστασης το Σωματείο οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία και καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας αίμα για τους τραυματίες των Τεμπών. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους στην Αιμοδοσία Δράμας στο τηλέφωνο 2521350331.

Κρήτη: Σπεύδουν να βοηθήσουν όπως μπορούν τα θύματα της τραγωδίαςΜαθητές συγκινούν με τις συμβολικές δράσεις συμπαράστασης

της Νεκταρίας Μανουσουδάκη

Χθες, στην αίθουσα της ενορίας του Αγίου Νικολάου, στη Νέα Αλικαρνασσό, πολλοί νέοι άνθρωποι, κατά κύριο λόγο φοιτητές, έσπευσαν για να δώσουν αίμα, συγκινημένοι από το δράμα που ζουν οι οικογένειες των θυμάτων, αλλά και από την περιπέτεια όσων επέζησαν και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Μάλιστα, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος του Παγκρήτιου συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων «Αιματοκρήτης» Γιώργος Σπύρου, κάποιοι από αυτούς έδωσαν αίμα για πρώτη φορά. Και το ζητούμενο, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν μόνιμοι αιμοδότες, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις και ακάλυπτες ανάγκες σε αίμα.

Στο πλαίσιο του καλέσματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του «Αιματοκρήτη», εθελοντικές αιμοδοσίες θα γίνουν και τις επόμενες ημέρες για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκινητική και η κίνηση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ματαίωσαν την παγκρήτια κινητοποίηση λόγω πένθους και αντί για το συλλαλητήριο, έσπευσαν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Στο μεταξύ, οι μαθητές εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους με τον δικό τους τρόπο… Το πρωί μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ηρακλείου σχημάτισαν με τις σχολικές τους τσάντες στον αύλειο χώρο του σχολείου τους την φράση “Έφτασες;”. Μια φράση που και οι ίδιοι έχουν ακούσει πολλές φορές από τα χείλη των γονιών τους και η οποία αντανακλά την αγωνία όσων είχαν τα δικά τους παιδιά στο μοιραίο τραίνο.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και ένα πανό, όπου αναγραφόταν οι φράσεις: “Να με πάρεις όταν φτάσεις. Ναι; ” και “Πάμε κι όπου βγει” οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου έστειλαν το δικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας στον άδικο χαμό των τουλάχιστον 46 νεκρών του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου έντεκα σχολεία τελούν υπό κατάληψη σήμερα από τους μαθητές που με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως να δείξουν συμπαράσταση στις οικογένειες των ανθρώπων, κατά κύριο λόγο νέων, των οποίων το νήμα της ζωής κόπηκε κατά τη σύγκρουση των δύο τραίνων.

Χανιά: Αιμοδοσία από το ΕΒΕΧ

της Σοφίας θεοδωράκη

To Επιμελητήριο Χανίων με την στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου, διοργανώνει Αιμοδοσία για την προσφορά αίματος προς τους δεκάδες συνανθρώπους μας που τραυματίστηκαν σοβαρά στο τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών.

Η Αιμοδοσία στην οποία προσκαλείται το σύνολο της Κοινωνίας των Χανίων θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 6 Μαρτίου και θα διαρκέσει μεταξύ 9:00 και 14:00 στο Επιμελητήριο Χανίων (Ελευθερίου Βενιζέλου 4), αίθουσα «Γεωργίου Βλαχάκη» (υπόγειο).

Το μήνυμα των παιδιών από το Γυμνάσιο και Λύκειο της Πύλου για την τραγωδία

του Κώστα Γαζούλη

Στη δική τους συμβολική διαμαρτυρία, για την τραγωδία στα Τέμπη, προχώρησαν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Πύλου. Γράφοντας με τις τσάντες τους, στο προαύλιο χώρο του σχολείου τα συνθήματα “Στείλε όταν φτάσεις” (η φράση που κυριαρχεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μετά το τραγικό δυστύχημα και δείχνει την αγωνία κάθε γονιού για την τύχη των παιδιών τους που ταξιδεύουν) και “Όχι άλλα εγκλήματα” εξέφρασαν την οργή τους για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Πύργος και Ολυμπία: Καταλήψεις σε σχολεία και αιμοδοσία

των Χρίστου Πλευριά και Δήμητρας Αναργύρου

Σε κατάληψη είναι τα Γυμνάσια και Λύκεια του Πύργου και αρκετά της Ολυμπίας μετά τις κινητοποιήσεις των μαθητών σήμερα το πρωί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Οι μαθητές ανάρτησαν και πανό με συνθήματα εκφράζοντας την οργή τους για αυτό που συνέβη.

Παράλληλα, στο μέτωπο της αιμοδοσίας, για την κάλυψη των αναγκών των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, θα προσφερθούν, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν στην εθελοντική αιμοδοσία η οποία πραγματοποιείται από χθες 1η Μαρτίου 2023, μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 από την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου “Σάκη Καράγιωργα”.

Η εθελοντική αιμοδοσία, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ιατρικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με την στήριξη των δήμων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, για την κάλυψη των αναγκών των οποίων θα προορίζονταν οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρώνονταν.

Ιωάννινα: Συμπαράσταση για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών

του Σωτήρη Αργύρη

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στα Γιάννενα, μετά την έκκληση για συλλογή αίματος. Από την πρώτη στιγμή προσέτρεξαν να δώσουν αίμα για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όπου εξελίσσεται η τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ημερησίως οι φιάλες ανέρχονταν σε 25 και εχθές, μετά το τραγικό συμβάν, εκτοξεύτηκαν στις 80. Το τμήμα Αιμοληψίας γέμισε στην κυριολεξία και 80 φιάλες αίματος συλλέχθηκαν την πρώτη μέρα.

Εμείς έχουμε διαρκώς ανοιχτές τις μονάδες, οι νέοι ανταποκρίθηκαν, ενώ υπάρχει και καλή σχέση με τις συλλογικότητες“, δήλωσε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, Νίκος Κατσικιώρης. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως το Δημαρχείο και Λέσχη αξιωματικών φρουράς Ιωαννίνων.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Τρίπολη: Εκδηλώσεις συμπαράστασης

του Σταύρου Ζορμπαλά

Μερικές απ’ τις κυριότερες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Τρίπολη είναι οι ακόλουθες:

  • Τριήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών, απ’ τους φοιτητικούς συλλόγους της Νοσηλευτικής και της Πληροφορικής – Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον τομέα αιμοδοσίας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, σήμερα, αύριο και το Σάββατο (8:30- 13:00, 18:00-20:00).
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, με ανακοίνωσή του, τίθεται στη διάθεση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, για παροχή βοήθειας, σε κάθε επίπεδο, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών. Προτρέπει τους γιατρούς να προσέλθουν στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Κορίνθου, Πέμπτη και Παρασκευή, για να δώσουν αίμα.
  • Έκτακτη αιμοδοσία για τους τραυματίες της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, απ’ το δήμο Σικυωνίων Κορινθίας και απ το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Κορίνθου (καθημερινά, 8:30 -18:00, Δευτέρα και Τετάρτη 8:30 – 14:00).
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα
  • Αιμοδοσία γίνεται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, της Κορίνθου και του Άργους, σύμφωνα με ενημέρωση που παρέχει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
  • Ο Ιατρικός, ο Οδοντιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αργολίδας, από κοινού, καλούν τα μέλη τους και τους πολίτες, όπως συμμετέχουν σε αιμοδοσία, στο τμήμα αιμοδοσίας του ΓΝ Αργολίδας (Νοσηλευτική Μονάδα Άργους, στην Τράπεζα Αίματος), σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, για τις ανάγκες των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Οι φιάλες αίματος, θα προωθηθούν άμεσα, στα νοσοκομεία που νοσηλεύουν τους τραυματίες των Τεμπών. Η αιμοδοσία θα γίνεται 9 το πρωί, με 3 το μεσημέρι.
  • Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας, για συμμετοχή μελών, φίλων του κόμματος και πολιτών, στην αιμοδοσία που διοργανώνει το κόμμα, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Έβρος: Κάλεσμα για αιμοδοσία

της Μαρίας Μανάκα

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου έχει κάνει σχετικό σχεδιασμό συγκέντρωσης αίματος ώστε να ενισχυθούν οι ανάγκες που προέκυψαν απο το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών. Όποιος επιθυμεί μπορεί καθημερινά να επικοινωνεί στο τηλ 2553350157.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Επιπροσθέτως η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου διοργανώνει αιμοδοσία για τον σκοπό αυτό στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στον χώρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης.

Ρόδος: Έκτακτη αιμοδοσία μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαρτίου

της Μαριέττας Γαβριλιώτη

Έκτακτη αιμοδοσία διοργανώνουν και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, η ΔΕΥΑΡ, το Σωματείο Εργαζομένων EUROMEDICA, οι AHEPA Ρόδου, ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος, η Λέσχη Φίλων Ιστορικών Οχημάτων Ρόδου, ο Κολοσσός H Hotels, και ο Ροδιακός Σύλλογος Αυτοκίνησης προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες αίματος για τους δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα

Οι φορείς σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Ρόδου απευθύνονται σε όποιον πολίτη επιθυμεί να προσέλθει για να προσφέρει αίμα την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, ώρες 8:30 π.μ. έως τις 1:30 μ.μ. και από Δευτέρα 3 έως Παρασκευή 10 του μηνός, τις ίδιες πάντα ώρες.

Η προσφορά αίματος σώζει ζωές. Σαν μέλη της κοινωνίας είναι ευθύνη και υποχρέωση μας να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος